fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo prinieslo teplé počasie? Okrem dovolenky napríklad aj salmonelózu

Máte tip? napíšte nám mailom

Skorý príchod teplého počasie priniesol vyšší výskyt salmonelózy.

Počas apríla a mája na Slovensku ochorelo 270 ľudí, pričom najväčší výskyt epidémií salmonelózy sa objavuje až v letných mesiacoch.

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Salmonelóza sa najčastejšie prejavuje po konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného jedla z hydiny a vajec. Baktéria salmonella sa môže objaviť aj v potravinách a nápojoch vystavených priamemu slnečnému žiareniu, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute. Počas apríla a mája prepuklo sedemdesiatdva epidémií. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem, pričom ochorelo 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí.

“Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,” povedala epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Prečítajte si tiež:
Koľko cukru obsahujú obľúbené české a slovenské sladkosti? Odpoveď na to priniesla Slovenka Lenka

Baktéria je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,” zdôraznila základné pravidlá prevencie Trusková. (POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE)

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rýchlo rastú. “Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,” povedala Trusková. Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi. Tie nastupujú už šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Pri ochorení je nebezpečná strata tekutín.

Ako sa jej vyhnúť?

  • Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu.
  • Používajte iba pitnú vodu.
  • Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  • Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi.
  • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou.
  • Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby.
  • Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov.
  • Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky.
  • Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
  • Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.
  • Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení.
  • Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami.
Prečítajte si tiež:
Indické dievča vyrobilo jedinečné nohavičky proti znásilneniu. Neuveríte, koľko stála výroba a čo všetko dokážu

Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami (nedostatočne umytá zelenina, ovocie). Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Zdroje: http://www.teraz.sk/slovensko/skory-nastup-tepleho-pocasia-zvysil/334570-clanok.html

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3512:salmoneloze-sa-moete-vyhnu&catid=95:informacie-pre-spotrebiteov

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií