Sitnianska PAŠKRTA bola ukážkou toho najchutnejšieho spod Sitna
V sobotu 24.8.2024 sa pri tajchu Počúvadlo uskutočnil 11. ročník podujatia SITNIANSKA PAŠKRTA. Stovky návštevníkov si mohli pochutnať na miestnych špecialitách a dozvedieť sa o atraktivitách a zaujímavostiach z celého regiónu, pripravený bol aj bohatý program pre najmenších.
30.8.2024 (SITA.sk) – V sobotu 24.8.2024 sa pri tajchu Počúvadlo uskutočnil 11. ročník podujatia SITNIANSKA PAŠKRTA. Stovky návštevníkov si mohli pochutnať na miestnych špecialitách a dozvedieť sa o atraktivitách a zaujímavostiach z celého regiónu, pripravený bol aj bohatý program pre najmenších.
Organizátori podujatia z tímu Oblastnej organizácie cestovného ruchu („OOCR“) Región Banská Štiavnica dali tohtoročnej Sitnianskej Paškrte nový šmrnc. Okolie tajchu Počúvadlo sa od 10:00 do 16:00 hod. premenilo na pestrú škálu aktivít pre všetky vekové kategórie. Aktivity boli rozdelené na 3 stanovištia – na pláži pri tajchu, pred reštauráciou Terasa u Blaškov a na lúke pred ubytovaním ForRest Glamping.
Na pláži sa prezentovali obce a ich šikovní remeselníci s predajom regionálnych výrobkov z dreva, byliniek, med, Baďanské brezové metly značky Hont a mnoho ďalšieho. Turisti i domáci sa mohli porozprávať o regióne priamo s predstaviteľmi prítomných obcí a naplánovať si tak „štiavnickú dovolenku“ na najbližšie mesiace. Pred reštauráciou boli odprezentované pestré tradičné banícke recepty a kulinárske dobroty od výmyslu sveta v spolupráci s aktívnymi členmi organizácie OOCR Región Banská Štiavnica a členkami Živeny Banská Štiavnica, ktoré pripravujú knihu plnú baníckych receptov a najobľúbenejšie z nich doniesli na ochutnávku: Jankin trokšiar, Lydkin nudlfanc, Grétkine párance, Starkin mriežkovník, Norikin bryndzový posúch a Julkina haruľa. Na lúke bol pre deti pripravený skákací hrad, obrie bublifuky, maľovanie na tvár, hasičská pena a maľovací kreatívny workshop s Wašom.
Prvých návštevníkov privítal heligonkár Samuel Kuka z Baďana výberom ľudových piesní. Pokračoval DJ Mochi s príjemnou letnou hudbou. Poobednú siestu turistom i domácim spestrila Vierka z Hodruše-Hámre s kvízom o montanistike, ktorý mal nielen humornú, ale aj vzdelávaciu funkciu. Okrem toho počas celého dňa chodili koníky z biofarmy z obce Počúvadlo aj k penziónu Topky, kde mohli návštevníci ochutnať Belujské slivkové gule s makom. Pre dobrodruhov bola v Chate A. Kmeťa na našom najvyššom vrchu Sitno (1009 m.n.m.), pripravená vrcholová kapustnica. Na Terase u Blašov boli v ponuke celý deň grilované špeciality. Program moderoval v našom regióne veľmi obľúbený moderátor Forgi.
Ako uvádza výkonná riaditeľka OOCR Región Banská Štiavnica, Aurélia Bachoríková: „Počasie nám prialo a tak si koniec leta k tajchu prišlo užiť skutočne veľa návštevníkov. Podujatie hodnotíme ako veľmi prínosné, pretože je jedinečné svojho druhu v regióne. Vytvorili sme priestor všetkým obciam odprezentovať sa tým najlepším a najchutnejším, čo ponúkajú svojim návštevníkom. Tešíme sa aj veľkému záujmu návštevníkov o náš región a atraktivity v ňom, čo je aj jedným z hlavných cieľov OOCR Región Banská Štiavnica.”
Podujatie finančne podporil Banskobystrický kraj Turizmus a Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.
Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a tešíme sa na budúci rok.
Tím OOCR Región Banská Štiavnica
Informačný servis
Viac k témam: PR, Sitnianska Paškrta
Zdroj: SITA.sk – Sitnianska PAŠKRTA bola ukážkou toho najchutnejšieho spod Sitna © SITA Všetky práva vyhradené.