Máš chuť na veľkú porciu domáceho jedla? Priprav si tento skvelý grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom
Rád varíš a venuješ čas novým a ešte chutnejším receptom? Si na správnom mieste. V dnešnom článku sa budeme venovať konkrétne burgrom. Avšak, nie len takým hocijakým, no tým pravým domácim, ktoré su tvorené na grile. Obkecávať recept v úvode z teba kuchára nespraví, a preto je čas pustiť sa do samotného receptu.
1 Vajce
1 Nejaká ta menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
5 Čerstvých žemličiek
5 Listov rímskeho šalátu
5 Plátkov čedaru alebo syru podľa chuti
1kg mletého hovädzieho mäsa
1/2 kvalitného najlepšie domáceho kečupu
Na gril samozrejme nejaké tie drievka a podobne
2 čajové lyžičky balzamikového octu
1 čajová lyžička rastlinného oleja, pre čistenie grilu
1/2 čajovej lyžičky rasce
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžička mletej papriky
Celý postup začína zmiešaním vajec a mletého hovädzieho mäsa do zmesi. Následne pridáme nejaké tie dochucovadlá, konkrétne rascu, soľ, čierne korenie, cesnak (namletý) a 2 lyžičky balzamikového octu. Miešame, kým sa tieto chute ideálne neskombinujú, resp. podľa vlastnej chuti. Následne mletú hovädziu zmes vložíme do chladničky a marinujeme po dobu 3 hodín.
Pre tento recept je takisto veľmi potrebný gril, do ktorého si uhlíky vložíme a rozohrejeme cca 45 minút predtým, ako začneme grilovať mäso vyformované na placky, aby bola jeho teplota ideálna a burger čo najchutnejší.
Kým uhlie v grile tleje, skombinujeme chutný najlepšie domáci kečup a jednu čajovú lyžičku balzamikového octu takisto ako pri prvom kroku, dokým chute nebudú rozložené dokonale rovnomerne.
Keď si už ideálne nahriate uhlie pýta robotu, potrieme gril rastlinným olejom, aby sme naň mohli vložiť cibuľku a mäsko bez toho, aby na ňom prihoreli. Cibuľku nakrájanú na plátky grilujeme 3-4 minútky z každej strany, dokým nechytí správnu farbu.
Ďalším krokom bude jedna z najdôležitejších a najchutnejších častí burgrov, teda mäso. Ak ho už máme vytvarované na placky, vložíme ho na gril a prikryjeme ho s tým, že uhlie v grile môže dýchať, čo znamená – nezakrývať celý gril. Placky grilujeme po dobu 4-5 minút, následne naň vložíme plátok čedaru a necháme na grile znovu až 4-5 minút.
Žemličky jemne potrieme balzamikovým octom, môžme ich mierne opiecť, potrieme kečupom z oboch vnútorných strán, poukladáme si suroviny do žemle buď podľa vlastných predstáv, alebo podľa tohto zoznamu: Na vrch burgru kladieme šalátik, následne grilovanú cibuľku a mäsko s čedarom. Hotovo, už len vložíme na tanier a poprípade si môžeme pre lepšiu chuť spraviť nejaké tie hranolčeky, nadizajnovať nech aj oku chutí a pustíme sa do jedenia.