Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Máš chuť na veľkú porciu domáceho jedla? Priprav si tento skvelý grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom

Rád varíš a venuješ čas novým a ešte chutnejším receptom? Si na správnom mieste. V dnešnom článku sa budeme venovať konkrétne burgrom. Avšak, nie len takým hocijakým, no tým pravým domácim, ktoré sú tvorené na grile. Obkecávať recept v úvode z teba kuchára nespraví, a preto je čas pustiť sa do samotného receptu.

Grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 1 menšia cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 čerstvých žemličiek
  • 5 listov rímskeho šalátu
  • 5 plátkov čedaru alebo syru podľa chuti
  • 1kg mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 kvalitného najlepšie domáceho kečupu
  • 2 čajové lyžičky balzamikového octu
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja, pre čistenie grilu
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžička mletej papriky

Postup:

Recept na grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom/Zdroj: Klocher.sk
droj: Klocher.sk

Celý postup začína zmiešaním vajec a mletého hovädzieho mäsa do zmesi. Následne pridáme nejaké tie dochucovadlá, konkrétne rascu, soľ, čierne korenie, cesnak (namletý) a 2 lyžičky balzamikového octu. Miešame, kým sa tieto chute ideálne neskombinujú, resp. podľa vlastnej chuti. Následne mletú hovädziu zmes vložíme do chladničky a marinujeme po dobu 3 hodín.

Pre tento recept je takisto veľmi potrebný gril, do ktorého si uhlíky vložíme a rozohrejeme cca 45 minút predtým, ako začneme grilovať mäso vyformované na placky, aby bola jeho teplota ideálna a burger čo najchutnejší.

Kým uhlie v grile tleje, skombinujeme chutný najlepšie domáci kečup a jednu čajovú lyžičku balzamikového octu takisto ako pri prvom kroku, dokým chute nebudú rozložené dokonale rovnomerne.

Recept na grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom/Zdroj: Klocher.sk
Zdroj: Klocher.sk

Keď si už ideálne nahriate uhlie pýta robotu, potrieme gril rastlinným olejom, aby sme naň mohli vložiť cibuľku a mäsko bez toho, aby na ňom prihoreli. Cibuľku nakrájanú na plátky grilujeme 3-4 minútky z každej strany, dokým nechytí správnu farbu.

Recept na grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom/Zdroj: Klocher.sk
Zdroj: Klocher.sk

Ďalším krokom bude jedna z najdôležitejších a najchutnejších častí burgrov, teda mäso. Ak ho už máme vytvarované na placky, vložíme ho na gril a prikryjeme ho s tým, že uhlie v grile môže dýchať, čo znamená – nezakrývať celý gril. Placky grilujeme po dobu 4-5 minút, následne naň vložíme plátok čedaru a necháme na grile znovu až 4-5 minút.

Recept na grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom/Zdroj: Klocher.sk
Zdroj: Klocher.sk

Žemličky jemne potrieme balzamikovým octom, môžeme ich mierne opiecť, potrieme kečupom z oboch vnútorných strán, poukladáme si suroviny do žemle buď podľa vlastných predstáv, alebo podľa tohto zoznamu: Na vrch burgru kladieme šalátik, následne grilovanú cibuľku a mäsko s čedarom. Hotovo, už len vložíme na tanier a poprípade si môžeme pre lepšiu chuť spraviť nejaké tie hranolčeky, nadizajnovať nech aj oku chutí a pustíme sa do jedenia.

Recept na grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom/Zdroj: Klocher.sk
Zdroj: Klocher.sk

Inšpirujte sa ďalším receptom burger 3x inak: Nebojte sa pridať špenát či vytvoriť mini guľôčky!

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií