Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Slamky nemusia byť iba plastové: tento Vietnamec vyrába ich ekologickú alternatívu z trávy

Naozaj si potrebujeme každý deň kúpiť čokoľvek, aj drobnosť zabalenú v mikroténovom vrecúšku, pri bare si vypýtať koktejl s tromi slamkami a namiesto sklenej fľaše dať prednosť tej z plastu, ktorá vo väčšine prípadov neskončí v koši, ale vo voľnej prírode, v blízkosti ciest, na zemi…?

Vždy existuje nejaká alternatíva, ktorá nemá negatívny dopad na životné prostredie. Výstrahou môže byť táto séria fotografií zachytávajúca alarmujúci stav našej planéty a, naopak, motivujúco môžu pôsobiť šikovní mladí ľudia, ktorí šetrným spôsobom recyklujú zhnité ovocie, z ktorého vyrábajú eko vecičky, alebo napríklad organizujú protesty kvôli klimatickým zmenám.

Určite nenapíšeme nič nové, len upozorníme, že plasty doslova zabíjajú náš ekosystém. Množstvo plastov, ktoré dennodenne spotrebujeme, skončí v oceáne, kde dokážu napáchať škody na milióny rokov.

Videli ste už fotografie korytnačiek, ktorým v nose uviazli slamky?

Na ľudskú hlúposť doplácajú najmä zvieratá. Zdroj: upsocl.com

To je iba jeden z príkladov na ťažko rozložiteľný odpad. Vzhľadom na nelichotivú situáciu sa nájdu aj takí, ktorí sa snažia hľadať riešenia – originálnym a veľmi efektívnym spôsobom.

Koniec slamkám!

To si jedného dňa povedal Vietnamec Tran Minh Tien, ktorý bol už unavený ničivými dôsledkami plastov. Nezostal iba pri slovách, rozhodol sa s tým aj reálne niečo urobiť. Začal vyrábať slamky z trávy z polí Mekong Delta vo Vietname. Nejde o hocijakú trávu – táto je dutá, rovná a meria niekoľko metrov. Proces výroby eko slamiek je jednoduchý, aspoň pre tohto šikovného muža, ktorému to už ide od ruky. Tráva sa zbiera, umyje a následne nareže na tenké 20-centimetrové paličky pripomínajúce plastové slamky. Vnútro sa očistí špeciálne upravenou tyčou, na záver sa slamky zabalia do banánových šupiek s ohľadom na životné prostredie a putujú smerom k spotrebiteľom. Aby si zachovali tvrdosť, sušia ich na slnku. O spôsobe balenia ovocia a zeleniny v ázijských supermarketoch sme už písali. 

Celý proces výroby v štyroch krokoch. Zdroj: upsocl.com

Keby ste nevedeli, že ide o slamku z trávy, určite by ste netipovali, že ide o eko slamku, keďže typické slamky nie sú iba jednofarebné a zelené ponúkajú reťazce taktiež. Takto vyrobené slamky možno skladovať v chladničke približne dva týždne a pri izbovej teplote asi týždeň. Slamky sa dodávajú do vybraných podnikov vo Vietname, pravidelným odberateľom je reštaurácia Ong Hut Co a podľa ich vynálezcu nebude trvať dlho a stanú sa dokonalou alternatívou plastovým aj inde vo svete. Brali by sme tiež, čo poviete?

Tím eko slamiek, v strede tvorca tejto myšlienky Tran Minh Tien. Zdroj: upsocl.com

Zdroj: upsocl.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií