Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Nebezpečné potraviny, ktoré môžu spôsobiť smrť

Každý deň konzumujeme obrovské množstvo potravín. A predsa medzi bežnými potravinami sa vyskytujú aj také, ktoré ak zle pripravíme alebo ich zjeme nedostatočne ošetrené, môžu nám spôsobiť veľmi nepríjemné problémy. V dnešnom článku vám prinášame 9 problémových potravín.

Na svete existujú rôzne nebezpečné potraviny, ktoré, ak nie sú správne pripravené, by mohli mať vážne následky a v niektorých prípadoch môžu dokonca spôsobiť smrť.

Smrteľne nebezpečné potraviny

Vajcia – Salmonela

Vajcia patria medzi veľmi bežné potraviny. Vnútri vajíčok sa však môžu nachádzať škodlivé baktérie Salmonely, ktoré sú pre naše zdravie veľmi nebezpečné. Určite by ste sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných vajec. Je pravda, že čerstvé vajcia majú liečivé a upokojujúce účinky na podráždené hlasivky, ale musíte konzumovať osvedčené a kvalitné vajíčka. Každý rok na salmonelu zomrie v Amerike 380 ľudí.

Tuniak – Pre tehotné ženy veľmi nebezpečné

Tuniak patrí medzi najobľúbenejšie ryby sveta, no to neznamená, že ich konzumácia je úplne bezpečná. V roku 2004 vedci varovali tehotné ženy pred konzumáciou bieleho tuniaka. Výskum bieleho tuniaka potvrdil, že má vysokú hladinu jedovatej látky – ortuti. Ortuť môže vplývať na nervový systém ešte nenarodeného dieťaťa. V prípade, že aj obyčajného tuniaka neskladujete v chladničke, mohli by ste dostať nepríjemnú otravu jedlom a v najhoršom prípade aj smrť.

Hot-Dog – Veľa udusených detí

V roku 2010 asociácia detských lekárov publikovala tvrdenie, že hot-dogy by mali byť predávané s výstrahou. Podľa výsledkov tejto štúdie odhalili, že až 20% udusení detí do 10 rokov je spôsobenými hot-dogmi. Otázka znie: Koľko to bolo hot dogov s kečupom a koľko s horčicou?

Arašidy – Oriešky smrti

Alergici to majú vo všetkom ťažšie ako bežní zdraví ľudia. Najhoršie sú na tom ľudia s alergiou na arašidy. Tie podľa výskumov spôsobujú smrť najčastejšie a to z dôvodu alergie. Nie veľmi potešujúcou správou je, že alergia na arašidy je na vzostupe. V rokoch 1977 – 2002 sa počet mladých ľudí alergických na túto potravinu zdvojnásobil.

Rebarbora – smrtiace listy

Rebarbora je veľmi chutná zelenina. najmä v rebarborovom koláči. V prípade, že to pestujete doma sami, mali by ste si dať pozor na to, aby ste jedli iba ružovú stonku. Listy obsahujú toxíny, ktoré vás môžu zabiť.

Huby – Nebezpečné výplody prírody

Huby sa najviac zbierajú na jeseň. V tomto období si musíte dať obzvlášť pozor na to, čo zbierate. Okrem preukázaných halucinogénnych účinkov u niektorých druhov húb, iné druhy húb pri veľkej konzumácii vás môžu dokonca aj zabiť. Veľmi veľa jedlých húb majú svoju jedovatú napodobeninu. Dajte si pozor, čo zbierate!

„Živá“ chobotnica

Táto pochúťka, ktorá sa v Kórei tiež nazýva San-nakji, sa konzumuje surová. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že ak to nebudete dobre žuť, „chobotnica“ vám môže uchopiť hrdlo a spôsobiť dusenie a zadusenie.

Ustrice – Prepychová lahôdka s pobytom na WC

Ustrice – obľúbená maškrta z morského dna. Predtým, ako sa dostanú na tanier, filtrujú vodu na morskom dne, z ktorej získavajú potravu. Ak je táto voda nejakými nečistotami nasiaknutá, je takmer 100% pravdepodobnosť, že ustrica bude kontaminovaná tiež. Ak ju zjete, dostane sa to do vášho organizmu. Síce vás nezabijú, ale môžete sa pripraviť na šprint na WC. Dajte si pozor na tento druh potravín!

Červená fazuľa – Surová je veľmi nebezpečná

Aj keď je fazuľa bohatým zdrojom bielkovín, mali by sme si dávať pozor na jej spracovanie. Červená fazuľa sa musí variť viac ako 10 minút. Ak by bola doba varenia kratšia, fazuľa môže uvoľniť svoju jedovatú časť, ktorá obsahuje fytohemaglutinin. Jedovatá látka môže spôsobiť u menších cicavcov aj smrť. U ľudí sú to nepríjemné žalúdočné problémy.

Zdroj Insider Globelink International
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií