Byť vegánom je v súčasnej dobe veľkým trendom. Ak ste aj vy vegán, alebo nad tým premýšľate, mali by ste vedieť, že ohrozujete svoje zdravie. Živiny, ktoré obsahuje mäso a živočíšne produkty, sa nevyskytujú v tých rastlinných. Dôležitý je najmä cholín, ktorý je zodpovedný za zdravie mozgu a tiež ovplyvňuje funkciu pečene. Vegánska strava však túto výživovú látku neobsahuje.
Hovorí sa, že si to, čo ješ. Strava do veľkej miery ovplyvňuje zdravotný stav. Preto je dôležité, aby ste telu dodávali správne živiny. Vegán to však v tomto smere môže mať ťažké. Je síce skvelé, že sa snaží o dobro planéty, no mnohokrát to je na úkor vlastného zdravia. Vo vegánskej strave totižto chýba výživová, veľmi dôležitá látka, cholín, ktorá je “živinou” nielen pre mozog.
Prospešný pre celé telo
Cholín je základnou výživovou látkou, no množstvo, ktoré sa vytvorí v pečení, nevyhovuje požiadavkám vášho tela. Jeho primárnym zdrojom sú predovšetkým hovädzie mäso, vajcia, mliečne výrobky, ryby a kurčatá. V nižších hladinách sa objavuje aj v orechoch, fazuľkách a zelenine ako brokolica. Je veľmi dôležitý predovšetkým pre mozog a jeho správne fungovanie, tiež pre pečeň, nervy či svaly.
Vegán je odkázaný na doplnky
V roku 1998 Americký lekársky ústav uverejnil dávku cholínu, ktorú by ste mali denne skonzumovať. Ženy by mali prijať od 425 miligramov a muži do 550 miligramov. Tehotné ženy potrebujú rovnako veľa cholínu ako muži. Hrá totiž kritickú úlohu pri vývine plodu. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v roku 2016 upozornil, že Európania nedodržujú ani minimálnu konzumáciu.
„Pravdepodobne to súvisí s aktuálnym trendom v znižovaní konzumácie mäsa a živočíšnych produktov,“ vysvetlila výživová konzultantka, Emma Derbyshireová. Snahu o podporu environmentálnej udržateľnosti oceňuje, no varuje, že utrpieť môže zdravie. Pokiaľ sa už rozhodnete pre vegánsku stravu, zabezpečte si dostatočné a kvalitné výživové doplnky.