Svieži ovocný koláč
Kysnuté koláče našich babičiek patria ku krásnym spomienkam na detstvo. Ich vôňu si mnohí pamätáme dodnes.
S naším receptom na takýto chutný koláč sa určite vrátite do starých čias a spolu s vami aj vaše deti, či vnúčatá. Dobrú chuť 🙂
Recept na svieži ovocný koláč
Počet porcií: 8
Čas prípravy: 1 hodina
Ingrediencie:
- 1 kocka droždia
- 3 PL kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 300 g polohrubej múky
- 50 g zmäknutého masla
- ovocie: ľubovoľné čerstvé, zavárané alebo mrazené. V recepte použité čierne a červené ríbezle.
Posýpka:
- 80 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g zmäknutého masla
Postup:
- V teplom mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie, premiešame, kým sa nám droždie nerozpustí, prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
- Medzitým si do misy pripravíme múku, maslo a žĺtok a pridáme vykysnutý kvások. Vymiešame vláčne cesto. Pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielka a dôkladne premiešame.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme 20 minút na teplom mieste vykysnúť.
- Pripravíme si posýpku. Polohrubú múku, maslo a cukor miešame v miske rukou, kým sa nám hmota nezačne mrviť medzi prstami.
- Vykysnuté cesto preložíme na plech vymastený olejom a opatrne ho rukami rovnomerne porozťahujeme. Posypeme ovocím a posýpkou.
- Pečieme cca 30-35 minút pri 180°C.
TIP: Chcete upiecť takýto koláč a nemáte poruke žiadne ovocie? Skúste cesto natrieť slivkovým lekvárom alebo kvalitným hustým domácim džemom a následne upiecť. Aj takto chutí výborne. 😉