fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Svieži ovocný koláč

Kysnuté koláče našich babičiek patria ku krásnym spomienkam na detstvo. Ich vôňu si mnohí pamätáme dodnes.

Máte tip? napíšte nám mailom

S naším receptom na takýto chutný koláč sa určite vrátite do starých čias a spolu s vami aj vaše deti, či vnúčatá. Dobrú chuť 🙂

Recept na svieži ovocný koláč

Počet porcií: 8
Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:

  • 1 kocka droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g zmäknutého masla
  • ovocie: ľubovoľné čerstvé, zavárané alebo mrazené. V recepte použité čierne a červené ríbezle.

Posýpka:

  • 80 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g zmäknutého masla

Postup:

  1. V teplom mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie, premiešame, kým sa nám droždie nerozpustí, prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. Medzitým si do misy pripravíme múku, maslo a žĺtok a pridáme vykysnutý kvások. Vymiešame vláčne cesto. Pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielka a dôkladne premiešame.
  3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 20 minút na teplom mieste vykysnúť.
  4. Pripravíme si posýpku. Polohrubú múku, maslo a cukor miešame v miske rukou, kým sa nám hmota nezačne mrviť  medzi prstami.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na plech vymastený olejom a opatrne ho rukami rovnomerne porozťahujeme. Posypeme ovocím a posýpkou.
  6. Pečieme cca 30-35 minút pri 180°C.
Prečítajte si tiež:
Mrkvové smoothie s banánom a mangom je vynikajúcou možnosťou letného osvieženia

TIP: Chcete upiecť takýto koláč a nemáte poruke žiadne ovocie? Skúste cesto natrieť slivkovým lekvárom alebo kvalitným hustým domácim džemom a následne upiecť. Aj takto chutí výborne. 😉

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií