Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Sweet Lady Lollipop: 10 rád, ako začať blogovať

Vitajte v nablýskanom svete blogerov, vlogerov a instagramerov. Ak doň už dlhšie túžite patriť aj vy, máte super koníček a milujete klásť slová na papier či priamo do Wordpressu, nedovolíme, aby vás niekto zastrašil.

„Nadýchnite sa a pustite sa do písania,“ radí známa slovenská blogerka Ivana Petrušová, Sweet Lady Lollipop. Exkluzívne pre Klocher spísala základné pravidlá pre nováčikov vo svete blogerov.

1. Pripravte sa na beh na dlhé trate

Často mi píšu dievčatá, že by si chceli založiť blog, no chýba im odvaha. Lenže o nej to práve je. Nesmiete sa báť. Nadýchnite sa a zabudnite na strachy. Vydolujte zo seba kreativitu a s chuťou dajte na papier inšpiratívny či zaujímavý zážitok. Blog aj vlog si vyžadujú trpezlivosť a odhodlanie. Úspešným zo dňa na deň sa stanete len zriedka. Aj blogovanie je o drine, psychickej aj fyzickej. Ako bloger sa stávate modelom, štylistom, fotografom, producentom, editorom, vydavateľom, ekonómom aj obchodníkom v jednej osobe.

2. Majte reálne predstavy

Zo začiatku vám bude váš nový blog pripadať ako zábavka. Časom sa však z neho dokáže stať váš vlastný životný štýl i biznis. Bude si vyžadovať veľkú dávku tolerancie a podpory rodiny a okolia. Navyše, rátajte s tým, že tvorba kvalitného obsahu býva časovo aj niekedy aj finančne náročná. Fajn je mať na začiatok odloženú aspoň symbolickú časť, ak by ste potrebovali doplniť vybavenie, kvalitný foťák či podporiť príspevky na sociálnych sieťach.

3. Noste si notes, robte si poznámky

Kedykoľvek môžete natrafiť na niečo inšpirujúce. V tej sekunde si to potrebujete zapísať. Je fajn robiť si poznámky –  celé vety alebo aspoň záchytné slová. Mne napadá veľa tém počas vysávania či šoférovania – v takom prípade je dobré nahrávať si, čo vám práve napadne a neskôr to spracovať do podoby textu. Ak ma zaujme niekoho citát alebo myšlienka, netreba sa báť na to s odkazom na pôvodného autora nadviazať. Dôležité je však nikdy nikoho nekopírovať. Pokiaľ sa chcem niekým inšpirovať, nie je na tom nič zlé, no treba to už na začiatku priznať.

4. Píšte svojim štýlom

Často sa ma pýtajú, aké sú pravidlá dobrého písania. Spojenie „dobré písanie” je veľmi vrtkavé. Čo sa môže páčiť mne, je pre iného absolútny brak. Ako čitateľ mám rada, ak sa mi autor otvorí a píše prirodzene, nevnáša do svojho štýlu nič umelé. Ak bežne používa slang, nech ho dá pokojne aj na blog či na papier. Kľúčové je, aby bol text gramaticky správny a obsahoval ucelenú myšlienku. Texty nemusia byť dlhé, no pre mňa je základ, aby boli úprimné.

5. Blogovaním viete zarábať, ale…

Spolupráce so značkami, affiliate marketing, tvorba externého obsahu pre značky – to všetko príde po istom čase a investovanej námahe. Rátajte však s tým, že táto práca nedokáže zabezpečiť vždy rovnaký fixný príjem a množstvo zarobených peňazí. Výška honorárov sa odvíja aj od aktuálnej situácie na trhu – či ľudia nakupujú, koľko a čo. Bloger sám si musí určiť, do akých spoluprác so značkami je ochotný ísť a či mu sedia do obsahu. Spolupráce môžu veľakrát veľmi pomôcť, no zároveň aj poškodiť.

6. …nechcite zarábať hneď

Ak je váš prioritný cieľ zárobok či známe meno, o založení blogu by som odporúčala ešte premýšľať. Blog musí človek písať srdcom a vždy načúvať svojmu publiku. Ak ho píšete pre peniaze, vnímavý čitateľ to veľmi ľahko rozpozná. Garantujem vám, že takýto obsah prestane publikum veľmi rýchlo baviť.

7. Najjednoduchší spôsob, ako si založiť blog

Celkový proces založenia blogu po technickej stránke pozostával v mojom prípade z nasledovných:

krokov:

  1. zvolila som si platformu pre blogovanie,
  2. vymyslela som názov blogu a výber hostingu,
  3. premyslela som si dizajn blogu, vybrala tému samotného dizajnu a prispôsobila som si ju vlastným predstavám,
  4. vybrala som pluginy a začala tvoriť autentický obsah. Pokiaľ si s niektorým zo spomínaných neviete dať rady, využite radšej služby odborníkov – nechajte si poradiť, prípadne nadizajnovať blog.

Ak sa chcete do všetkého pustiť sami, najjednoduchšie je začať blogovať cez platformu Blogger.com, na ktorej som začínala s blogom aj ja. Je zadarmo, blogerov a čitateľov spája pár kliknutiami, je užívateľsky jednoduchý a vhodný ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých. Navyše, môžete si prispôsobiť vzhľad vlastným predstavám.

 

8. Pozrite si návody na Youtube

Aktuálne blogujem cez WordPress, kúpila som si vlastnú doménu a tiež hosting na Websupporte. Vyhovuje mi zrozumiteľné používateľské rozhranie, aj ľahká manipulácia s témou, ktorú si viete vždy dokúpiť a zmeniť podľa toho, ako práve potrebujete. Obrovskou pomocou sú návody na Youtube, vďaka ktorým sa viete  naučiť množstvo vecí a nájsť si tiež rôzne vychytávky či zaujímavé pluginy.

 

9. Berte sa s nadhľadom

Mávam dni, kedy trávim na Instagrame či iných sociálnych sieťach viac času, no sú aj také, kedy o nich celý deň ani nezavadím. Viac, než čas, je dôležité uvedomiť si, že online svet je z istej časti len ilúzia a že každý usmiaty človek na obrazovke má rovnako ako my svoje problémy a starosti. Tú istú vec si treba uvedomiť aj vo chvíli, kedy chceme niekomu niečo komentovať. Každý sme z mäsa a kostí, trápia nás podobné či rovnaké veci a máme svoje pocity.

10. Sledujte lepších od seba

Od začiatku sledujem kolegyne a kolegov blogerov. Pregúglite sa k tým, ktorí práve vás budú posúvať, sledujte ich, inšpirujte sa ich prácou, no samozrejme si ju spravte po svojom. Zo slovenských blogeriek sledujem pravidelne The Style of Becca. Pred ôsmymi rokmi sme začínali blogovať v rovnakom období, sledujem ju od začiatku, krásne sa vypracovala v oblasti beauty and fashion style. Zo zahraničných blogeriek sledujem VivaLuxury z pera blogerky Annabelle Fleur. Má krásny vyspelý štýl, kvalitné fotografie, píše o móde a jej texty sa skvele čítajú. Nádherný ženský španielsky štýl vyzývavú módu, ktorá však neprekračuje hranice vkusu, poéziu a literárny zážitok ponúka španielska blogerka Audrey na http://www.befrassy.net.

 

Zdroj instagram
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií