Najzdravšia bylinka na svete je podľa výskumov pravdepodobne žerucha. Hoc sa na ňu takmer zabudlo, mali by sme ju priniesť do našich životov.
Táto bylinka obsahuje viac železa než špenát a viac vitamínu C ako citrón či pomaranč. Okrem toho obsahuje i množstvo iných zdraviu prospešných látok a má nesmierne veľa pozitívnych a liečivých účinkov pre náš organizmus.
Čo všetko žerucha dokáže?
Ukázalo sa, že žerucha dokáže veľmi účinne znižovať oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.
K jej ďalším vnútorným účinkom patrí napríklad:
- čistí cievy a krv
- zvyšuje energiu
- stimuluje chuť do jedla
- čistí telo od toxínov
Šťava z tejto zázračnej bylinky je vhodná na problémy s pokožkou. Pomáha napríklad aj pri:
- akné
- ekzémoch
- vyrážkach
- padaní vlasov
- spálení od slnka
Stačí odšťaviť túto bylinku a touto šťavou potierať postihnuté miesta. Pre zlepšenie účinkov si môžeš robiť aj žeruchové zábaly a to buď len zo šťavy, alebo aj s rozdrvených lístkov.
Pokračovanie na ďalšej strane
Žeruchu je potrebné používať v čerstvom stave, pretože vtedy obsahuje všetky jej liečivé zložky.
Najlepšie je piť šťavu z nej zmiešanú s vodou a to v pomere 1:5 (1 diel šťavy ku 5 dielom vody). Túto vodu však netreba piť denne. Pi ju každý druhý deň, aby tvoje telo malo potrebný čas na postupnú detoxikáciu. Nikdy však nevypi nezriedenú šťavu, pretože je silná a mohlo by dôjsť k podráždeniu sliznice tráviaceho traktu. Ak chceš aplikovať šťavu na pokožku, tiež je potrebné ju zriediť a to v pomere 1:1. Žeruchu možno konzumovať aj priamo a to napríklad v šalátoch.
Vplyv žeruchy na rakovinu a srdcové ochorenia
Niekoľko štúdií preukázalo, že žerucha dokáže zastaviť rast nádorov či šírenie metastáz. Veľmi efektívna sa ukázala najmä pri rakovine prsníka. Experti sa zhodujú, že táto bylinka je veľmi vhodná i pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež sa dokázalo, že fajčiari by mali aspoň z času na čas konzumovať žeruchový šalát, pretože dokáže predchádzať škodlivým následkom fajčenia.
Príprava žeruchového šalátu
Najprv žeruchové listy poriadne umyjeme. Následne ich na hodinu vložíme do vody so soľou a octom. Potom listy vyberieme a zmiešame s na drobno nakrájaným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Pridaj i troška soli a čierneho korenia. Podľa chuti môžeš pridať i ďalšie druhy zeleniny, napríklad cibuľu alebo paradajky. Pred konzumáciou by mal tento šalát odstáť v chladničke približne 3 hodiny.
Príprava žeruchového zábalu na pokožku
Nakrájaj lístky žeruchy a rozdrv ich, aby pustili šťavu. Pred nanesením na pokožku si postihnuté miesto vydezinfikuj alkoholom. Následne aplikuj rozdrvené lístky a šťavu na pokožku a ovi si to obväzom. Zábal nechaj pôsobiť dve až štyri hodiny. Potom si ho daj dole a miesto opláchni studenou vodou.
Zdroj: electropiknik.cz