fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Teplé počasie síce spomaľuje šírenie koronavírusu, no nezastavuje ho

Podľa odborníkov môže teplé počasie pomôcť pri znížovaní pandémie COVID-19 pokiaľ budú pokračovať agresívne opatrenia v boji proti šíreniu infekcie.

Máte tip? napíšte nám mailom

Podľa predbežných zistení vedcov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) v teplejších oblastiach sveta je šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pomalšie ako v chladnejších oblastiach.

Odborníci hovoria, že k väčšine prenosov koronavírusu došlo v oblastiach, kde sa teplota pohybuje medzi +3 až +17 °C. V krajinách v oblasti rovníka, kde sa priemerné teploty pohybujú nad +18 °C sa vírus šíri pomalšie a spolu majú tieto krajiny asi 7 % nakazených z celkového počtu nakazených na našej planéte.

,,Tam, kde je chladnejšie začal počet infekcií rásť oveľa rýchlejšie ako v oblastiach, kde je teplejšie,” uviedol Dr. Qasim Bukhari z MTI. Podľa neho to je možné badať na príklade USA. Južné štáty ako Texas, Arizona, či Florida majú pomalší nárast infekcie, než štáty ako Washington, New York, či Colorado, kde je chladnejšie.

Takáto sezónnosť je typická, pre mnoho vírusov, vrátane koronavírusov.

Ďalšia správa, ktorú zverejnili vedci zo Španielska a Fínska dokazuje, že  choroba COVID-19 je najviac nákazlivá v suchom podnebí s priemernou teplotou od 0 do +10 °C.

Aj príklady z Číny ukazujú, že predtým ako čínska vláda zaviedla prísne obmedzenia vykazovali mestá s teplejším počasím a s vyššou vlhkosťou oveľa nižšie prenosové rýchlosti šírenia infekcie.

Prečítajte si tiež:
Telekomunikační operátori monitorujú či sú ľudia počas karantény doma!

Vírus je však stále neprebádaný a vedci vyzývajú na opatrnosť aj v teplejších oblastiach. Vírus tu totiž nevymizne, len sa znižuje rýchlosť šírenia infekcie. Viac správ o počasí nájdete na iMeteo.sk - Najnovšie informácie o počasí pre Slovensko a svet.

Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj imeteo.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií