fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

TOP 10 kuriozít o zmrzline! Viete, prečo a kde obľúbenú pochúťku pochovávajú?

Počuli ste už o zmrzline s ustricovou alebo chobotnicovou príchuťou? Prečítajte si týchto 10 zaujímavostí, ktoré ste o zmrzline možno nevedeli.

1. Prvú zmrzlinu jedli starí Egypťania. Jej základ tvoril sneh z Olympu, do ktorého si primiešavali med alebo víno. Neskôr, v 17. storočí, Francúzi začali ponúkať zmrzlinu aj na uliciach. Jedenie zmrzliny vonku bolo totiž dovtedy tabu.

2. V polovici 19. storočia vznikol prvý ručný výrobník zmrzliny. Neskôr talianski prisťahovalci v Londýne postavili prvú továreň na jej výrobu.

3. Zmrzlina sa vo svojich útlych začiatkoch podávala v miskách, ktoré sa podobajú dnešným téglikom. Keď sa však istému zmrzlinárovi v Amerike tieto misky minuli, neďaleký cukrár mu ponúkol svoje tortové oblátky. Tie zroloval a kornútky boli na svete.

zmrzline
Zdroj: unsplash.com

4. Najväčší jedáci zmrzliny sú Američania. Tí skonzumujú každý rok v priemere 22 litrov na jedného. V Európe sú na prvom mieste tejto tabuľky Švédi a Dáni.

5. V Japonsku ponúkajú zmrzliny s príchuťou rýb, ustríc, chobotníc či dokonca aj konského mäsa. Na Slovensku už nájdete aj zmrzlinu pre psov.

6. Existujú ochutnávači zmrzliny. Napríklad, taký John Harrison ochutnáva zmrzlinu pre istú americkú firmu. Svoj jazyk má oficiálne poistený na 1 milión dolárov.

7. Počuli ste o cintoríne zmrzlín? V americkom štáte Vermont vlastní firma Ben & Jerry’s cintorín, ktorý je vyhradený pre druhy zmrzlín vo výslužbe. Pochovali už vyše 35 príchutí.

zmrzline
Zdroj: unsplash.com

8. Na to, aby ste zjedli jeden malý kopček zmrzliny, potrebujete približne 50 líznutí. V podstate ide o malý jazykový workout.

9. V Kanade vyrobili najväčšiu zmrzlinu. Vážila 24 ton.

10. Medzi najobľúbenejšie príchute na svete patrí jahodová, vanilková a čokoládová.

Neviete, kam na najlepšiu zmrzlinu na Slovensku? Prečítajte si o TOP 10 zmrzlinárňach, ktoré na Slovensku nájdete.

Zdroj: beabout.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií