fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Slovenská klasika vo fit verzii: Vyskúšate halušky alebo radšej pirohy?

Toto sú tradičné a zdravé recepty, ktoré by mal vyskúšať každý, kto má rád slovenskú kuchyňu, ale snaží sa jesť zdravo. Dobrú chuť!

1. Špenátové halušky

tradičné zdravé slovenské recepty
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej špaldovej múky
  • 450 g špenátového pyré (mrazeného pretlaku)
  • 300 ml vody
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 g bryndze
  • 250 g jemného tvarohu
  • trochu mlieka alebo kefíru

Postup:

  1. V miske zmiešame špaldovú múku so soľou, vodou a rozmrazeným špenátovým pretlakom.
  2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme štipku soli a lyžicu oleja. Je to kvôli tomu, aby sa halušky nelepili.
  3. Hotové cesto po kúskoch hádžeme do vriacej vody. Halušky by sa mali variť dovtedy, kým samé nevplávajú na povrch. Uvariť by sa mali do piatich minút, no ak si s tým nie ste istí, pokojne ich môžete ochutnať. Keď už budú hotové, precedíme ich.
  4. Medzitým rozmiešame tvaroh s bryndzou a mliekom, prípadne kefírom. Snažíme sa dosiahnuť hustotu omáčky každý podľa svojej chuti.
  5. Uvarené špenátové halušky podávame teplé spolu s bryndzovou omáčkou na vrchu.

2. Cícerové placky bez múky a vajec

tradičné zdravé slovenské recepty
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 1 hrnček cícerovej múky
  • 1 až 1,5 hrnčeka vody
  • 2 PL mletých ľanových semienok (ľanovej múky)
  • 50 g strúhaného syra
  • štipka morskej soli
  • štipka sušenej bazalky
  • olivy alebo sušené paradajky

Postup:

  1. V miske zmiešame cícerovú múku spolu s vodou, mletými ľanovými semienkami, strúhaným syrom, bazalkou a soľou.
  2. Následne do cesta môžeme pridať voliteľné ingrediencie, teda buď nadrobno nakrájané olivy alebo sušené paradajky.
  3. Cesto následne opekáme na panvici z oboch strán dozlatista, rovnako, ako aj palacinky.
  4. Z cesta by vám mali podľa tohto receptu vzniknúť štyri placky, no ich veľkosť a teda aj počet si môžete prispôsobiť.
  5. Hotové placky servírujeme teplé.

3. Nízkokalorická tekvicová hokkaido polievka

tradičné zdravé slovenské recepty
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 800 g očistenej tekvice hokkaido
  • 200 g mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • kari alebo kurkuma
  • tekvicové alebo slnečnicové semienka

Postup:

  1. Tekvicu prekrojíme na polovicu a pečieme ju 15 až 20 minút pri 200 stupňoch do mäkka. Keď sa dopečie, necháme ju vychladnúť.
  2. Potom ju ošúpeme a vyberieme z nej semienka.
  3. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. K zmesi pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Chvíľu ich pražíme a neskôr pridáme aj upečenú tekvicu nakrájanú na menšie kúsky.
  4. Zeleninu osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom celú zmes zalejeme vodou tak, aby pokrývala celý obsah hrnca. Polievku varíme zhruba 15 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
  5. Následne polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a v prípade potreby ešte dochutíme korením.
  6. Polievku môžeme podávať posypanú nasucho opraženými tekvicovými či inými semienkami.

4. Fit pirohy

pirohy
Zdroj: fitrecepty. sk

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g cícerovej múky
  • 250 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 vajce, môžete aj nemusíte ho použiť
  • kvalitný džem a tvaroh, prípadne iná náplň

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Po uvarení ich zbavíme šupky a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. K nastrúhaným zemiakom pridáme vajce, obe múky a vypracujeme cesto bez hrudiek, ktoré sa na ruky nelepí. Ak je to potrebné, pridáme múky aj viac.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne tri milimetre. Následne z neho vykrajujeme okrúhlou formičkou.
  4. Každý kúsok naplníme džemom, tvarohom alebo inou náplňou podľa vlastnej chuti a piroh zlepíme.
  5. Pirohy varíme v posolenej vode asi päť až sedem minút, pokiaľ samé nevyplávajú na povrch.
  6. Precedíme, naservírujeme a ozdobíme buď jogurtom, ovocím, škoricou a bryndzou, kyslou smotanou alebo cibuľkou.

5. Lenivé fit holúbky

holúbky
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 1 menšia hlávková kapusta
  • 500 g paradajkového pyré
  • 500 g mletého morčacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 500 g lúpaných paradajok, ale môžu byť aj z konzervy
  • 200 g surovej hnedej alebo inej ryže
  • 1 cibuľa
  • 1 PL oleja alebo masla
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1 až 2 ČL soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana

Postup:

  1. Ryžu zľahka osolíme a uvaríme ju v dvojnásobnom množstve vody do mäkka.
  2. Vo veľkom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Potom k nej pridáme aj mleté mäso a chvíľu miešame.
  3. Následne mäso zalejeme paradajkovým pyré alebo lúpanými paradajkami, zmes okoreníme a osolíme, dobre ju ešte raz premiešame a dusíme pod pokrievkou približne 15 minút.
  4. Zatiaľ si očistíme kapustu, ktorú potom nakrájame alebo nastrúhame na malé kúsky. Po 15 minútach dusenia zmesi v hrnci ju primiešame k mäsu a varíme približne 5 až 10 do zmäknutia.
  5. Nakoniec do hrnca pridáme aj uvarenú ryžu a prelisované strúčiky cesnaku. Jedlo spolu varíme ešte päť minút.
  6. Podávame teplé na kapustovom liste.

Vyskúšajte aj top 5 receptov na zdravú a ľahkú večeru.

Zdroj: fitrecepty.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií