Slovenská klasika vo fit verzii: Vyskúšate halušky alebo radšej pirohy?
Toto sú tradičné a zdravé recepty, ktoré by mal vyskúšať každý, kto má rád slovenskú kuchyňu, ale snaží sa jesť zdravo. Dobrú chuť!
1. Špenátové halušky

Ingrediencie:
- 500 g polohrubej špaldovej múky
- 450 g špenátového pyré (mrazeného pretlaku)
- 300 ml vody
- 1 čajová lyžička soli
- 250 g bryndze
- 250 g jemného tvarohu
- trochu mlieka alebo kefíru
Postup:
- V miske zmiešame špaldovú múku so soľou, vodou a rozmrazeným špenátovým pretlakom.
- Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme štipku soli a lyžicu oleja. Je to kvôli tomu, aby sa halušky nelepili.
- Hotové cesto po kúskoch hádžeme do vriacej vody. Halušky by sa mali variť dovtedy, kým samé nevplávajú na povrch. Uvariť by sa mali do piatich minút, no ak si s tým nie ste istí, pokojne ich môžete ochutnať. Keď už budú hotové, precedíme ich.
- Medzitým rozmiešame tvaroh s bryndzou a mliekom, prípadne kefírom. Snažíme sa dosiahnuť hustotu omáčky každý podľa svojej chuti.
- Uvarené špenátové halušky podávame teplé spolu s bryndzovou omáčkou na vrchu.
2. Cícerové placky bez múky a vajec

Ingrediencie:
- 1 hrnček cícerovej múky
- 1 až 1,5 hrnčeka vody
- 2 PL mletých ľanových semienok (ľanovej múky)
- 50 g strúhaného syra
- štipka morskej soli
- štipka sušenej bazalky
- olivy alebo sušené paradajky
Postup:
- V miske zmiešame cícerovú múku spolu s vodou, mletými ľanovými semienkami, strúhaným syrom, bazalkou a soľou.
- Následne do cesta môžeme pridať voliteľné ingrediencie, teda buď nadrobno nakrájané olivy alebo sušené paradajky.
- Cesto následne opekáme na panvici z oboch strán dozlatista, rovnako, ako aj palacinky.
- Z cesta by vám mali podľa tohto receptu vzniknúť štyri placky, no ich veľkosť a teda aj počet si môžete prispôsobiť.
- Hotové placky servírujeme teplé.
3. Nízkokalorická tekvicová hokkaido polievka

Ingrediencie:
- 800 g očistenej tekvice hokkaido
- 200 g mrkvy
- 2 petržleny
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- kari alebo kurkuma
- tekvicové alebo slnečnicové semienka
Postup:
- Tekvicu prekrojíme na polovicu a pečieme ju 15 až 20 minút pri 200 stupňoch do mäkka. Keď sa dopečie, necháme ju vychladnúť.
- Potom ju ošúpeme a vyberieme z nej semienka.
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. K zmesi pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Chvíľu ich pražíme a neskôr pridáme aj upečenú tekvicu nakrájanú na menšie kúsky.
- Zeleninu osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom celú zmes zalejeme vodou tak, aby pokrývala celý obsah hrnca. Polievku varíme zhruba 15 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
- Následne polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a v prípade potreby ešte dochutíme korením.
- Polievku môžeme podávať posypanú nasucho opraženými tekvicovými či inými semienkami.
4. Fit pirohy

Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 250 g cícerovej múky
- 250 g celozrnnej ražnej múky
- 1 vajce, môžete aj nemusíte ho použiť
- kvalitný džem a tvaroh, prípadne iná náplň
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Po uvarení ich zbavíme šupky a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- K nastrúhaným zemiakom pridáme vajce, obe múky a vypracujeme cesto bez hrudiek, ktoré sa na ruky nelepí. Ak je to potrebné, pridáme múky aj viac.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne tri milimetre. Následne z neho vykrajujeme okrúhlou formičkou.
- Každý kúsok naplníme džemom, tvarohom alebo inou náplňou podľa vlastnej chuti a piroh zlepíme.
- Pirohy varíme v posolenej vode asi päť až sedem minút, pokiaľ samé nevyplávajú na povrch.
- Precedíme, naservírujeme a ozdobíme buď jogurtom, ovocím, škoricou a bryndzou, kyslou smotanou alebo cibuľkou.
5. Lenivé fit holúbky

Ingrediencie:
- 1 menšia hlávková kapusta
- 500 g paradajkového pyré
- 500 g mletého morčacieho alebo hovädzieho mäsa
- 500 g lúpaných paradajok, ale môžu byť aj z konzervy
- 200 g surovej hnedej alebo inej ryže
- 1 cibuľa
- 1 PL oleja alebo masla
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1 až 2 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
Postup:
- Ryžu zľahka osolíme a uvaríme ju v dvojnásobnom množstve vody do mäkka.
- Vo veľkom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Potom k nej pridáme aj mleté mäso a chvíľu miešame.
- Následne mäso zalejeme paradajkovým pyré alebo lúpanými paradajkami, zmes okoreníme a osolíme, dobre ju ešte raz premiešame a dusíme pod pokrievkou približne 15 minút.
- Zatiaľ si očistíme kapustu, ktorú potom nakrájame alebo nastrúhame na malé kúsky. Po 15 minútach dusenia zmesi v hrnci ju primiešame k mäsu a varíme približne 5 až 10 do zmäknutia.
- Nakoniec do hrnca pridáme aj uvarenú ryžu a prelisované strúčiky cesnaku. Jedlo spolu varíme ešte päť minút.
- Podávame teplé na kapustovom liste.
Vyskúšajte aj top 5 receptov na zdravú a ľahkú večeru.
Zdroj: fitrecepty.sk