fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Kam sa podeli?! Kolónia tučniakov kráľovských sa zmenšila takmer o 90 percent

Máte tip? napíšte nám mailom

Najväčšia kolóna tučniakov kráľovských na svete, ktorá sa nachádza na francúzskom ostrove Ile aux Cochons v Indickom oceáne, sa za posledných 30 rokov zmenšila o takmer 90 percent. Vedci na to upozornili v pondelok, pričom uviedli, že príčina tohto javu je neznáma. Informoval o tom v utorok portál sciencepost.fr.

Pôvodne na tomto odľahlom ostrove medzi Afrikou a Antarktídou žili asi dva milióny týchto približne meter vysokých vtákov neschopných lietať. Posledné snímky zhotovené pomocou družíc a vrtuľníkov však svedčia o tom, že ich populácia klesla na asi 200.000 jedincov.

Uvádza sa to v štúdii zverejnenej vo vedeckom časopise Antarctic Science.

Vedci si túto záhadu nevedia vysvetliť o to viac, že na susedných ostrovoch úbytok tučniakov kráľovských nepozorovali. Ich kolónia na ostrove Ile de la Possession má stabilizovaný počet jedincov od 60. rokov 20. storočia a na ostrovoch Marion a Kergueleny sa ich stavy dokonca zvýšili.

Vedci preto špekulujú, že úbytok tučniakov na ostrove Ile aux Cochons nateraz nesúvisí s klimatickými zmenami a prípadným nedostatkom potravy. Má možno skôr lokálnu príčinu.

Zdroj: oceanwide-expeditions.com

Francúzsky ekológ Henri Weimerskirch z Centra biologických štúdií v meste Chizé však v dávnejšie publikovanej štúdii vypracovanej spolu s kolegami upozornil, že zmena klímy, ak bude pokračovať vo svojej súčasnej trajektórii, pravdepodobne spôsobí, že Crozetove ostrovy – súostrovie, kam patrí aj Ile aux Cochons – bude do polovice 21. storočia pre tučniakov kráľovských neobývateľné.

Prečítajte si tiež:
SKVELÝ ÚSPECH! Nvotovej Mečiar patrí medzi 15 najlepších európskych dokumentov

Podobná kritická situácia nastala v roku 1997.

Vtedy sa vplyvom fenoménu El Niňo zahriala južná časť Indického oceánu natoľko, že boli odtiaľ na juh vytlačené ryby a chobotnice, od ktorých tučniaky kráľovské závisia. Ich potrava sa tak pre ne stala nedostupnou, keďže miesta jej výskytu boli pre nich z ostrova nedosiahnuteľné.

Vedci sa zamýšľajú aj nad možnosťou, či tučniaky na Ile aux Cochons nezačali migrovať. I tieto vtáky sú známe tým, že majú tendenciu zostávať na mieste, kde sa vyliahli a kde došlo k ich prvej reprodukcii. Vedci síce zaznamenali v blízkosti pobrežia menšiu kolóniu, tá je však príliš málo početná, aby vysvetlila taký veľký úbytok tučniakov na ostrove.

POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE →

Ako príčina úbytku vedci zvažujú vplyv inváznych druhov živočíchov – potkanov, myší alebo mačiek – ktoré si našli cestu na ostrov. Môže ísť aj o nákazu vtáčou cholerou, ktorá postihla morské vtáky na neďalekých ostrovov Marion a Amsterdam.

Zdroj: Andy Rouse/Rex Features

Možnou príčinou je aj zamorenie ostrova kliešťami.

Podľa vedcov by kliešťami prenášaná choroba a úhyn takého veľkého počtu vtákov bol bezprecedentný; je však známe, že práve kliešte eliminujú veľký počet tučniakov kráľovských.

Prečítajte si tiež:
Toto sú jedny z najkrajších fotografií vyhotovených dronom na svete. Z tejto tvorby budete užasnutí

Vedci boli na ostrove Ile aux Cochons naposledy v roku 1982. Autori vo svojej štúdii píšu, že na zistenie príčin záhadného zmenšenie tamojšej kolónie tučniakov by bolo vhodné vyslať na ostrov opäť vedeckú expedíciu.

Nové zistenia vedcov môžu viesť k prehodnoteniu stupňa ochrany tučniakov kráľovských, ktoré doteraz nepatrili k najviac ohrozeným živočíchom.

Tučniaky kráľovské sú druhým najväčším druhom tučniakov po tučniakoch cisárskych. Vyznačujú sa tým, že si nestavajú hniezdo, ale vajce po jeho znesení nosia na nohách pokrytých chlopňou brušnej kože. Rodičia sa pri sedení na vajci striedajú.

Existujú dva poddruhy tučniakov kráľovských:

  • Aptenodytes patagonica patagonicus – obýva Falklandské ostrovy a ostrov Južná Georgia,
  • Aptenodytes patagonica halli – sídli v najjužnejších oblastiach Indického oceánu a južného Pacifiku.

Zdroj: http://www.teraz.sk/magazin/najvacsia-kolonia-tuciakov-kralov/340061-clanok.html

Foto: http://pcdn.columbian.com/wp-content/uploads/2018/03/0308_fea_ENV-KING-PENGUIN_DPA.jpghttps://oceanwide-4579.kxcdn.com/uploads/media-dynamic/cache/widen_1600/uploads/media/default/0001/05/30627f237982b80399f5d2db0c8daeeea38a5950.jpeghttps://i.guim.co.uk/img/static/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/6/2/1307048284513/King-Penguin-colony-in-So-006.jpg?w=1010&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=cb569c3d203ddf47b91f4d938d0452b8

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií