fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Turisti, ktorí si brúsite zuby na Mont Blanc, pozor! Počet ľudí, ktorí denne vstúpia na najvyšší vrch Álp, bude obmedzený

Francúzske úrady zavedú denný limit na počet horolezcov, ktorí budú môcť vystúpiť na horu Mont Blanc.

Od budúceho roka má byť tento počet obmedzený na 214 horolezcov. Ide o jedno z opatrení proti preľudneniu výstupových trás na tento alpský štít ležiaci na francúzsko-talianskej hranici.

“Je to ťažké rozhodnutie, ale zároveň veľmi dobré,” vyhlásil Jean-Marc Peillex, starosta mesta Saint Gervais. Tam sa začína najobľúbenejšia trasa na vrchol Mont Blancu. Počas tejto letnej sezóny sa každý deň pokúša zdolať horu viac než 300 ľudí, a to i napriek zvýšenému riziku padajúcich skál následkom vysokých teplôt.

V tomto roku zahynulo na Mont Blancu už najmenej 16 ľudí, hoci na tzv. “kráľovskej trase”došlo iba k jednému smrteľnému prípadu. Polícia začala toto leto od horolezcov a turistov vyžadovať, aby mali rezerváciu v jednej z útulní na trase, inak ich nepustia ďalej. Na dodržiavanie chystaných pravidiel bude dohliadať nová “snežná brigáda”, uviedol Peillex.

Úrady tvrdia, že ruvačka o výstup na vrchol tohto 4810 metrov vysokého vrchu spôsobuje rozpory medzi horolezcami, z ktorých niektorí sú na túto aktivitu zle vybavení alebo neoboznámení s horolezeckou etiketou. Niektorí si dokonca postavia stan priamo na vrchole hory, čo irituje ostatných účastníkov výstupu, uvádza denník The Guardian.

Na nových obmedzeniach sa dohodli predstavitelia miestnych úradov, horskej polície, horolezeckého zväzu a združení horských vodcov na sérii stretnutí, ktoré sa uskutočnili počas uplynulého víkendu.

Zdroje: http://www.teraz.sk/zahranicie/francuzsko-obmedzi-denny-pocet/346935-clanok.html, https://www.theguardian.com/environment/2018/sep/04/france-mont-blanc-daily-cap-214-climbers-mountain

Foto: https://www.maxpixel.net/Montreux-Mont-Blanc-Switzerland-Which-2049667

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií

"