fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Týchto zopár surovín môžete pokojne jesť aj po záruke

Ak vyprší dátum spotreby na jogurte, nemusí to nevyhnutne znamenať, že je už nejedlý.

Už aj vy ste dostali dezert, v ktorom mala čokoláda biely povlak? Zrejme to bol dezert z druhej alebo tretej ruky. Po čase expirácie sa tento povlak na čokoládach zvykne tvoriť kvôli kryštalickému tuku, ktorý sa roztápa a dostáva sa na povrch. Nie je to však nezdravé, takže si na nej môžete pokojne pochutiť.

Dana Gundersová, špecialistka v tejto oblasti, tvrdí, že mnoho dátumov spotreby sa určuje nie na základe bezpečnosti, ale chuti. Priznala sa, že jedla jogurty mesiace po dátume spotreby a nikdy nemala žiaden problém. Stačilo oškrabať pleseň z jeho povrchu a hneď bol ako nový.

ktoré potraviny môžem jesť po záruke
Zdroj: pexels.com

Tortillové chipsy po konci záruky nemusia byť nevyhnutne zlé. Zmení sa len ich chuť. Aj napriek zatuchnutiu ich ale viete osviežiť. Ak ich dáte namiesto koša do mikrovlnnej rúry spolu s olejom, znova budú chutiť čerstvo. Tak ušetríte okrem peňazí za ďalšie chipsy aj životné prostredie.

Len v USA sa vyhodí až 40 % potravín čiastočne iba kvôli mätúcemu označeniu dátumu spotreby.

Aj vajíčka vyhadzujeme oveľa skôr, než by sme mali. Ak ich udržiavate pri teplote okolo piatich stupňov Celzia, dokážu vydržať aj o tri až päť týždňov dlhšie. Táto teplota pomáha predchádzať potenciálnemu rozmnoženiu baktérie Salmonella enteritidis.

ktoré potraviny môžem jesť po záruke
Zdroj: Fancycrave, unsplash.com

Mlieko smrdí a chutí zle už pred tým, ako sa skutočne pokazí. Vedci však upozorňujú na to, aby ste krabicu od mlieka neudržiavali v izbovej teplote, inak ho baktérie zo vzduchu pokazia. Po použití túto nádobu rýchlo zatvorte a odložte ju späť do chladničky, aby ste predĺžili jeho životnosť.

Zdroj: bbc.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií