fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vlk opustil kontaminovanú zónu Černobyľu. Vedci majú opodstatnené obavy!

Máte tip? napíšte nám mailom

Vlk z kontaminovanej oblasti prekročil hranicu svojho teritória o stovky kilometrov.

26. apríl 1986 – dátum, ktorý si navždy zapamätá nielen Ukrajina, ale celý svet. Práve vtedy došlo k tragédii, k výbuchu atómovej elektrárne v Černobyle. Aj keď od tejto nešťastnej udalosti ubehlo už viac než 30 rokov, územie o veľkosti takmer 4300 kilometrov štvorcových, je dodnes neobývateľné. Aj keď tu ľuďom nie je umožnené bývať, zvierat sa v tejto oblasti vyskytuje mnoho.

Vedci však teraz prišli na to, že zvery žijúce v kontaminovanej zóne sa snažia dostať aj mimo nej. Zaznamenali totiž, že jeden z mladých vlkov dravých prešiel od tejto oblasti, čiže svojho domova, neskutočných 369 kilometrov. Jedná sa o prvú zaznamenanú migráciu zvieraťa z černobyľského úzenia. Možno predpokladať, že tento dravec by mohol mať zmutované gény a rovnako tak je reálne, že sa môže páriť s vlčicami, ktoré kontaminované nie sú. V tom prípade by to malo dopad na celý genofond. Nakoľko je len málo pravdepodobné, že tento vlk je jediný, ktorý sa z oblasti dostal, k takémuto páreniu môže dôjsť i medzi inými živočíšnymi druhmi.

Prečítajte si tiež:
Aj zvieratá vedia cítiť a preukázať emócie ako deti. Neveríš?

Výskumníci údaje o tomto vlkovi zozbierali vďaka obojku, ktorý mu nasadili ešte vo februári roku 2015. Po tom bol opätovne vypustený do voľnej prírody a monitorovaný. Publikovaná štúdia o ňom je však nová a uvádza, že sa tento jedinec zdržiava predovšetkým v lesoch a oblastiach určených na poľnohospodárske účely.

Momentálne však vlka nemožno vystopovať a nie je jasné, čo s ním je. Do možností pripadajú 2 varianty – buď sa sledovacie zariadenie pokazilo alebo zviera uhynulo.

 

 

Zdroj: https://www.sciencealert.com/first-grey-wolf-leaves-chernobyl-exclusion-zone

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií