Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Týmto informáciam o vesmíre určite veríš aj ty! My ťa vyvedieme z omylu!

Vesmír ťa opäť raz prekvapí …

O vesmíre sa šíri množstvo informácií. Tie sa dozvedáme z internetu, škôl, kníh, alebo od známych. Nie všetky sú však pravdivé a častokrát veríme iba mýtom. Ktoré „fakty“ sú iba výmyslom?!

 

Teplota na planétach

planets

Určite si počul o tom, že teplota na jednotlivých planétach závisí od vzdialenosti od Slnka, resp o tom, že čím bližšie je planéta k Slnku, tým vyššia je na nej teplota, takže na Merkúre by sme nedokázali prežiť, pretože je k hviezde menom Slnko najbližšie, čiže je tam nesmierne teplo. Pravda je však taká, že blízkosť planét nezávisí len od vzdialenosti od Slnka a napríkad vysokú teplotu má len tá strana Merkúru, ktorá je otočená k hviezde. Na druhej strane tejto planéty je v noci až – 178 °C.

 

Slnko – ohnivá guľa

sun

Ľudia často a s obľubou hovoria o tom, že Slnko je obrovskou ohnivou guľou, mal by si ich však najbližšie pri vyslovení tejto hlúposti však zastaviť a vysvetliť, aká je pravda. Na to, aby oheň vznikol je potrebné teplo, palivo a kyslík, čiže veci, ktoré na Slnku nie sú. Teplo na Slnku vzniká vďaka jadrovej fúzii. Vysoký tlak a teplota jadra hviezdy núti atómy vodíka k zlúčeniu, čo vedie k vzniku atómov hélia. Energia, ktorá pri tomto zlúčení vznikne následne vylieta do vesmíru ako svetlo a teplo.

 

Mesiac a jeho temná strana

moon

Väčšina ľudí si myslí, že temná strana Mesiaca je tá, na ktorú nedopadajú slnečné lúče. To je ale hlúposť, pretože Slnko a jeho lúče dosahujú na všetky strany prirodzenej družice našej planéty. Temná strana Mesiaca je tá, ktorú zo Zeme nevidieť. Mesiac sa totiž točí spolu so Zemou tak, že je nám stále viditeľná iba jedna jeho strana. Temnou sa nazýva preto, že až do roku 1959 ľudstvo nevedelo, ako vyzerá.

Pokračovanie na ďalšej strane

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií