fbpx
Ako vyzerá štedrovečerné vegánske menu úspešnej blogerky “Surová dcérka”?

Ako vyzerá štedrovečerné vegánske menu úspešnej blogerky “Surová dcérka”?

Dobyla slovenský YouTube etikou a receptami o vegánstve. Získa si aj tvoje chuťové poháriky počas sviatkov? Toto je jej vianočné vegan menu.

Nikoleta Kováčová alias “Surová dcérka”

Nikoleta je známa a úspešná vegan blogerka a youtuberka so slovenskými koreňmi. Pochádza z Piešťan, no momentálne ju život odvial do Prahy. Na jej blogu www.dcerka.sk nájdete množstvo chutných raw a vegan receptov. Verejnosť si obľúbila nielen jej recepty, ale aj videá, v ktorých sa venuje témam ako ateizmus, bezdetnosť či modeling.

Okrem blogovania a nakrúcania videí o vegánstve pracuje ako social media manager v digitálnej agentúre. Píše texty, fotí a spravuje sociálne siete klientom. Nikoleta sa aj napriek práci a blogu stíha realizovať aj v projekte www.veganizuj.sk, ktorého ambíciou je priniesť do slovenských reštaurácií viac jedla na vegánsky spôsob.

Vianočná hubová polievka

Ako vyzerá vianočné vegan menu úspešnej blogerky "Surová dcérka"?
Zdroj: surovadcerka.sk

Čo budeme potrebovať:  1 pohár sušených húb, 8 sušených sliviek, 3-4 hrušky (vysušiť dopredu), 2 cibule, 100 g ryže, 1 l rastlinného mlieka, 200 ml rastlinnej smotany, 6 PL hladkej bezlepkovej múky, polovicu citróna, himalájsku soľ, agáve sirup, slnečnicový olej.

Ako budeme postupovať:

  1. Sušené hríby, najlepšie dubáky, si najskôr namočíme do vody a necháme ich aspoň 3-4 hodinky alebo cez noc zmäknúť. Jeden pohár môže byť asi 40-50 gramov sušených húb. Zmäknuté huby aj s vodou prelejeme do hrnca a dáme variť spolu s jednou očistenou cibuľou v celku.
  2. Trochu osolíme a varíme skoro do mäkka, potom pridáme slivky, hrušky a varíme ďalších 15-20 minút. Potom pridáme nepremytú guľatozrnnú ryžu a varíme asi 10 minút, aby nebola ryža tvrdá ani rozvarená.
  3. Medzitým si pripravíme zásmažku. Na oleji si speníme do sklovita 1 cibuľku nakrájanú na drobno, pridáme asi 5-6 PL hladkej bezlepkovej múky a miešame. Chvíľu zmes opražíme, aby mala zásmažka svetlohnedú farbu.
  4.  Potom ju odstavíme z ohňa a zalejeme 1 litrom mlieka (napríklad ovseným mliekom). Pridáme smotanu. Keď máme hotovú zápražku a uvarenú ryžu, vlejeme zásmažku cez sitko do polievky. Všetko rozmiešame a dochutíme smotanou, polovičkou citróna a agáve sirupom.

Vianočný tofu kapor so zemiakovým šalátom

Ako vyzerá vianočné vegan menu úspešnej blogerky "Surová dcérka"?
Zdroj: surovadcerka.sk

Čo budeme potrebovať na zemiakový šalát:  2 kg zemiakov, 1 pohár zaváraných uhoriek, 3 až 4 mrkvy, 200 g hrášku, 1 cibuľu, 300-400 g rastlinnej majonézy (Spak, Provita, Vegenaise), 2-3 PL octu, 2 PL cukru, štipku soli, čierne korenie.

Čo budeme potrebovať na “kapra”:  2 balíky tofu (lahôdkové alebo biele), dvakrát nori riasu na sushi, asi 6 PL ľanového semienka, múku (bezlepkovú alebo akúkoľvek na obaľovanie), strúhanku (z kukuričných vločiek, ovsených vločiek alebo obyčajného bieleho rožka), slnečnicový olej.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Chceš na Vianoce psíka? Nekupuj ho, adoptuj ho! Skvelú kampaň podporili aj známe tváre!

Ako budeme postupovať pri zemiakovom šaláte: 

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich ošúpeme a pretlačíme cez mriežku na zemiaky. Nakrájame uvarenú mrkvu, hrášok a uhorky, pridáme ich do misky ku zemiakom. Na drobno nasekáme aj cibuľku, ktorú dáme variť do asi 2 dcl vody. Potom pridáme aj 2-3 PL octu, 2 PL cukru a soľ. Všetko varíme, kým nezmäkne cibuľka, potom môžeme cibuľku scediť, aby nám zostal len ochutený “vývar”. Ak máte radi cibuľku v šaláte, tak cediť vodu nemusíte.
  2. Nálev pridáme k zemiakom a zamiešame. Nakoniec pridáme rastlinnú majonézu a podľa toho, ako sme zvyknutí, aj čierne korenie, soľ a vodu zo zaváraných uhoriek. Šalát je najlepšie robiť deň dopredu, ako bežný, aby sa chute lepšie spojili.

Ako budeme postupovať pri kaprovi: 

  1. Najskôr si na hodinku do vody namočíme ľanové semienka, aby zmäkli a vytvoril gél. Budú slúžiť ako “pojivo” – vajíčko na trojobal. Tofu rozdelíme na dva tenšie plátky, takže nám z jednej kocky vzniknú dve „ryby“.
  2. Tofu obalíme do plátku nori riasy. Jeden list si tiež rozrežeme na polovicu a navlhčíme, potom doň obalíme tofu. Ľanové semienka dáme do mixéra, môžeme pridať ešte trochu vody naviac a rozmixujeme ich na lepivú kašu.
  3. Môžeme začať s obaľovaním. Najskôr tofu obalíme v múke, potom jemne v ľanových semienkach a nakoniec v strúhanke.  Stačí už len vypražiť z oboch strán do zlata a naservírovať so šalátom a citrónom.

Vegánske linecké koláčiky

Ako vyzerá vianočné vegan menu úspešnej blogerky "Surová dcérka"?
Zdroj: surovadcerka.sk

Čo budeme potrebovať:  300 g hladkej špaldovej múky, 70 g práškového cukru, 200 g rastlinného tuku (Alsan), 1 PL rastlinnej smotany (Alpro), nastrúhaná citrónová kôra (1x bio citrón), 1 PL kakaa (ak chcete časť čokoládovú), džem, práškový cukor alebo cukríky na ozdobu.

Ako budeme postupovať: 

  1. Všetky suché  ingrediencie spolu zmiešame. Pridáme studené maslo a smotanu.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu oddýchnuť v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary.
  3. Vykrojené cesto uložíme na plech s papierom na pečenie.
  4. Ak si spravíte verziu s džemom, tak po vychladnutí môžete začať s lepením.
  5. Hotové linecké koláčiky skladujte v uzatvorenej dóze. Tak zostanú šťavnaté a krehké zároveň.
Google+ Linkedin

Redaktorka magazínu Klocher – študuje masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne píše pre magazín o zdravom životnom štýle Fitshaker. Jej články nájdete aj na Refresher Blogu či na portály Cvičte.sk. Vytvorila blog Ženuškáreň a vydala knihu Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala sa na bestselleroch Z fitka do kuchyne, Fitness diár a Fitness kalendár.