Ako vyzerá štedrovečerné vegánske menu úspešnej blogerky „Surová dcérka“?
Dobyla slovenský YouTube etikou a receptami o vegánstve. Získa si aj tvoje chuťové poháriky počas sviatkov? Toto je jej vianočné vegan menu.
Nikoleta Kováčová alias „Surová dcérka“
Nikoleta je známa a úspešná vegan blogerka a youtuberka so slovenskými koreňmi. Pochádza z Piešťan, no momentálne ju život odvial do Prahy. Na jej blogu www.dcerka.sk nájdete množstvo chutných raw a vegan receptov. Verejnosť si obľúbila nielen jej recepty, ale aj videá, v ktorých sa venuje témam ako ateizmus, bezdetnosť či modeling.
Okrem blogovania a nakrúcania videí o vegánstve pracuje ako social media manager v digitálnej agentúre. Píše texty, fotí a spravuje sociálne siete klientom. Nikoleta sa aj napriek práci a blogu stíha realizovať aj v projekte www.veganizuj.sk, ktorého ambíciou je priniesť do slovenských reštaurácií viac jedla na vegánsky spôsob.
Vianočná hubová polievka
Čo budeme potrebovať: 1 pohár sušených húb, 8 sušených sliviek, 3-4 hrušky (vysušiť dopredu), 2 cibule, 100 g ryže, 1 l rastlinného mlieka, 200 ml rastlinnej smotany, 6 PL hladkej bezlepkovej múky, polovicu citróna, himalájsku soľ, agáve sirup, slnečnicový olej.
Ako budeme postupovať:
- Sušené hríby, najlepšie dubáky, si najskôr namočíme do vody a necháme ich aspoň 3-4 hodinky alebo cez noc zmäknúť. Jeden pohár môže byť asi 40-50 gramov sušených húb. Zmäknuté huby aj s vodou prelejeme do hrnca a dáme variť spolu s jednou očistenou cibuľou v celku.
- Trochu osolíme a varíme skoro do mäkka, potom pridáme slivky, hrušky a varíme ďalších 15-20 minút. Potom pridáme nepremytú guľatozrnnú ryžu a varíme asi 10 minút, aby nebola ryža tvrdá ani rozvarená.
- Medzitým si pripravíme zásmažku. Na oleji si speníme do sklovita 1 cibuľku nakrájanú na drobno, pridáme asi 5-6 PL hladkej bezlepkovej múky a miešame. Chvíľu zmes opražíme, aby mala zásmažka svetlohnedú farbu.
- Potom ju odstavíme z ohňa a zalejeme 1 litrom mlieka (napríklad ovseným mliekom). Pridáme smotanu. Keď máme hotovú zápražku a uvarenú ryžu, vlejeme zásmažku cez sitko do polievky. Všetko rozmiešame a dochutíme smotanou, polovičkou citróna a agáve sirupom.
Vianočný tofu kapor so zemiakovým šalátom
Čo budeme potrebovať na zemiakový šalát: 2 kg zemiakov, 1 pohár zaváraných uhoriek, 3 až 4 mrkvy, 200 g hrášku, 1 cibuľu, 300-400 g rastlinnej majonézy (Spak, Provita, Vegenaise), 2-3 PL octu, 2 PL cukru, štipku soli, čierne korenie.
Čo budeme potrebovať na „kapra“: 2 balíky tofu (lahôdkové alebo biele), dvakrát nori riasu na sushi, asi 6 PL ľanového semienka, múku (bezlepkovú alebo akúkoľvek na obaľovanie), strúhanku (z kukuričných vločiek, ovsených vločiek alebo obyčajného bieleho rožka), slnečnicový olej.
Ako budeme postupovať pri zemiakovom šaláte:
- Zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich ošúpeme a pretlačíme cez mriežku na zemiaky. Nakrájame uvarenú mrkvu, hrášok a uhorky, pridáme ich do misky ku zemiakom. Na drobno nasekáme aj cibuľku, ktorú dáme variť do asi 2 dcl vody. Potom pridáme aj 2-3 PL octu, 2 PL cukru a soľ. Všetko varíme, kým nezmäkne cibuľka, potom môžeme cibuľku scediť, aby nám zostal len ochutený “vývar”. Ak máte radi cibuľku v šaláte, tak cediť vodu nemusíte.
- Nálev pridáme k zemiakom a zamiešame. Nakoniec pridáme rastlinnú majonézu a podľa toho, ako sme zvyknutí, aj čierne korenie, soľ a vodu zo zaváraných uhoriek. Šalát je najlepšie robiť deň dopredu, ako bežný, aby sa chute lepšie spojili.
Ako budeme postupovať pri kaprovi:
- Najskôr si na hodinku do vody namočíme ľanové semienka, aby zmäkli a vytvoril gél. Budú slúžiť ako „pojivo“ – vajíčko na trojobal. Tofu rozdelíme na dva tenšie plátky, takže nám z jednej kocky vzniknú dve „ryby“.
- Tofu obalíme do plátku nori riasy. Jeden list si tiež rozrežeme na polovicu a navlhčíme, potom doň obalíme tofu. Ľanové semienka dáme do mixéra, môžeme pridať ešte trochu vody naviac a rozmixujeme ich na lepivú kašu.
- Môžeme začať s obaľovaním. Najskôr tofu obalíme v múke, potom jemne v ľanových semienkach a nakoniec v strúhanke. Stačí už len vypražiť z oboch strán do zlata a naservírovať so šalátom a citrónom.
Vegánske linecké koláčiky
Čo budeme potrebovať: 300 g hladkej špaldovej múky, 70 g práškového cukru, 200 g rastlinného tuku (Alsan), 1 PL rastlinnej smotany (Alpro), nastrúhaná citrónová kôra (1x bio citrón), 1 PL kakaa (ak chcete časť čokoládovú), džem, práškový cukor alebo cukríky na ozdobu.
Ako budeme postupovať:
- Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame. Pridáme studené maslo a smotanu.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu oddýchnuť v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary.
- Vykrojené cesto uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Ak si spravíte verziu s džemom, tak po vychladnutí môžete začať s lepením.
- Hotové linecké koláčiky skladujte v uzatvorenej dóze. Tak zostanú šťavnaté a krehké zároveň.