fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Pozrite si video, kde mláďa tučniaka chránia pred predátormi kačky

Priateľstvo medzi niektorými druhmi živočíchov občas prekračuje hranice ľudského chápania. Inak to nie je ani v prípade tohto mláďatka a najagresívnejších kačiek na svete.

O tom, či je tučniakom zima na nohy, sme prednedávnom už písali. Vďaka najnovším špionážnym kamerám sa nám však naskytá celkom nový pohľad na správanie a taktiku prežitia týchto neuveriteľne charizmatických vtákov.

S Penguincamom, radou superrealistických animatronických kamier, ktoré sú zamaskované ako tučniaky, mláďatá alebo aj vajcia, sa dostávame do zmrznutej Antarktídy, kde si spokojne nažívajú cisárske tučniaky. Kamera zachytáva mnohé nebezpečné, ale aj humorné situácie, ktoré v životoch tučniakov často nastávajú.

Ako sa tučniaky chránia?

Nielen mláďatá, ale aj dospelí jedinci sa často stanú potravou pre iných predátorov. Hoci je ich chôdza veľmi pomalá, vedia sa dobre kĺzať na bruchu. Preto sa mnohokrát šmýkajú smerom k útesu, aby pred nebezpečenstvom na pevnine utiekli do vody. Ich schopnosť žiť v chladnom a nehostinnom prostredí im tiež ponúka ochranu. Napríklad tučniaky cisárske sa vyhýbajú predátorom na súši tým, že sa schovávajú v prostredí, ktoré je príliš nepriateľské pre všetkých nepriateľov.

Útek pred morskými predátormi

Silné krídla plnia úlohu pri plávaní. Niektoré druhy tak vedia dosiahnuť rýchlosť až 35,4 kilometra za hodinu. Mnohé dravce ale vedia plávať oveľa rýchlejšie, a preto sa stáva, že tučniaky nebezpečenstvu nie vždy utečú. Okrem sily však tieto nelietavé vtáky vedia pri výstupe z vody vyskočiť do veľkej výšky. Tak môžu utiecť nepriateľom a bezpečne sa dostať na pevninu.

Je tučniakom zima na nohy
Zdroj: unsplash.com/Pam Ivey

Čo o tučniakoch určite neviete?

  • Najdlhšie potápanie tučniaka pod vodou trvalo podľa pozorovania z roku 2011 27 minút a 37 sekúnd.
  • Nadbytočnú soľ vylučujú pomocou žliaz v zobáku a následným kýchnutím.
  • O svoje perie sa starajú často aj tri hodiny denne. Roztierajú si po ňom olej, ktorý vylučuje žľaza pri chvoste.
  • Uši majú na oboch stranách hlavy pokryté perím. Stredné ucho je chránené pred zmenami tlaku počas potápania špeciálnym orgánom z kavernózneho tkaniva.
  • Nemajú veľa chuťových pohárikov a ich chuť je veľmi obmedzená. Rozoznávajú len slanú a kyslú.
  • Tučniak jednopásy používa zápach, aby rozlíšil, kto je jeho príbuzný a kto nie. Pomocou čuchu si tiež hľadá aj kamarátov.

Zdroj: ocean.si.edusciencing.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií