fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, ako správne triediť obaly od čipsov?

Obľúbené čipsy, na ktorých si radi pochutnajú aj mnohí Slováci či Slovenky, majú dnes svoj sviatok – 14. marec je považovaný za Deň zemiakových čipsov.

Máte tip? napíšte nám mailom

14.3.2023 (SITA.sk) – Sú považované za nepriateľa zdravého stravovania a štíhlej línie, občas im však nevieme odolať. Obľúbené čipsy, na ktorých si radi pochutnajú aj mnohí Slováci či Slovenky, majú dnes svoj sviatok – 14. marec je považovaný za Deň zemiakových čipsov.

Za vznik čipsov vďačíme nespokojnému zákazníkovi v reštaurácii

Traduje sa, že zemiakové čipsy vznikli v polovici 19. storočia v americkom štáte New York zhodou okolností ako pomsta nespokojnému zákazníkov v reštaurácii. Kuchár zemiaky nakrájal na veľmi tenké plátky, osmažil na oleji a naschvál presolil. Postupne sa čipsy rozšírili po celých Spojených štátoch a začiatkom 20. storočia expandovali do celého sveta. Prvé príchute – syr a cibuľa prišli na trh v roku 1954.

Najviac čipsov na osobu – až 3 kg ročne zjedia Briti. Okrem klasických príchutí, ktoré poznáme aj u nás, majú radi aj netradičnejšie príchute, ako napríklad homár, pesto, čierne korenie či ocot. Na Slovensku nedosahujeme spotrebu Veľkej Británie. Odhaduje sa, že priemerne za rok skonzumuje každý jeden z nás približne 1 kg zemiakových lupienkov. Najobľúbenejšia príchuť je klasická solená, obľúbené sú aj paprikové a slaninkové príchute.

Prečítajte si tiež:
Máte doma chorľavé dieťa? Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene

Väčšina obalov od čipsov patrí do koša na plasty

Aj napriek tomu, že väčšina čipsov sa balí do plastových obalov, stále ich nevieme správne triediť. Dáta z prieskumu, ktorý uskutočnila OZV ENVI – PAK v minulom roku, ukazujú, že plastové obaly zo slaných pochutín triedi necelá polovica ľudí – len 47 %.

A ako teda správne triediť obaly od zemiakových lupienkov? Najčastejšie sa čipsy balia do vrecúšok, ktoré patria už do spomínaných zberných nádob na plasty. Niektoré sa balia do tuby, ktorá pozostáva z viacerých druhov obalov – samotnú tubu treba potom vytriediť ako nápojové kartóny, vrchnáčik býva z plastu.

O tom, v ktorom koši nakoniec obaly od zemiakových lupienkov skončia, rozhoduje samotný spotrebiteľ. Preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení. “V prvom rade by sme si mali všímať označenia a symboly na samotných obaloch, ktoré nás informujú o tom, z akého materiálu je obal vyrobený. Uvedomujeme si však, že nie všetci týmto symbolom rozumejú. Preto sa nám osvedčilo ukazovať na konkrétnych príkladoch, ako obaly – napríklad aj od obľúbených čipsov správne triediť. Ľudia si to potom lepšie zapamätajú,” vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI – PAK.

Prečítajte si tiež:
Vo voľbách si obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja budú opäť voliť 40 krajských poslancov

A prečo sa javia obaly z čipsov “poloprázdne”? Je to preto, že v obaloch sa nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru, a ktorý chráni čipsy pred oxidáciou, a tak ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite.

Informačný servis

Viac k témam: čipsy, Deň zemiakových čipsov, ENVI – PAK, OZV ENVI – PAK, PR
Zdroj: SITA.sk – Viete, ako správne triediť obaly od čipsov? © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií