fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, ako vznikla najobľúbenejšia slovenská sladkosť? Stojí za tým obyčajná náhoda.

Máte tip? napíšte nám mailom

Kultová sladkosť, na ktorej si fičí nejeden Slovák či Slovenka. HORALKY! Chrumkavé, voňavé, sladké a nenahraditeľné. Viete však, ako vznikli? Nečakajte žiadny zložitý príbeh, stojí za tým obyčajná náhoda a nedostatok surovín.

„Horalky vznikli úplnou náhodou. Na trhu neboli lieskové orechy do Tatraniek, tak sa musela pozmeniť ich receptúra. Do plnky sa museli primiešať arašidy a zmenou receptu sa musel zmeniť aj názov. Táto náhoda priniesla na svet Horalku,“ vysvetlil jeden z vtedajších výrobcov.

Hoci vznikli len ako dočasná náhrada Tatraniek, neskôr ich na trhu doslova prevalcovali. Tradičná receptúra Horaliek vznikla v roku 1965. Uplynulo už teda 53 rokov, no napriek tomu chutia Horalky stále rovnako. Dalo by sa povedať, že Slovensko je plné “Horalov” a “Horaliek”, ročne ich pekáreň Sedita vyrobí viac ako 160 miliónov kusov.

Dizajn sa vyvíja, chuť zostáva

„Za Horalkami vidím aj môjho priateľa, nesmierne vzdelaného a pracovitého človeka, Štefana Kassaya. Fascinuje ma jeho nadhľad, ale aj detailné skúmanie vecí. Píše knihy o podniku a podnikaní, za ktorými je vyše 20 rokov tvrdej práce a štúdia. Vie však aj konštruovať na počítači, sústružiť, frézovať a vyrobiť si napríklad vlastný nábytok. Nepoznám človeka, ktorý by mal takú sebadisciplínu v živote ako on – starostlivo naplánovaná práca a šport,“ uviedol Ján Kosturiak.

Prečítajte si tiež:
Stará fotografia desí ľudí po celom svete! Môže za to hrôzostrašný detail
Takto sa už desiatky rokov vyrábajú naše milované Horalky
Zdroj / Foto: https://www.dobrenoviny.sk/c/138539/stefan-kassay-dal-slovensku-horalky

 

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií