fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, či kupujete ovocie a zeleninu bez chemikálií? V tomto článku sa to dozviete

Máte tip? napíšte nám mailom

Aj vy sa pýtate: Ako si vybrať najlepšie ovocie a zeleninu? Jednoducho!

Nie je tajomstvo, že moderné poľnohospodárstvo využíva všetky druhy hnojív a chemikálii pri pestovaní ovocia a zeleniny. Výsledkom je, že to, čo vyzerá ako najchutnejšie jablko, sa ukáže byť nechutným, keď do neho zahryzneme. Tak ako si môžeme vybrať  ovocie a zeleninu, ktoré budú pre nás skutočne dobré?

Pozrieme sa na spôsob, ako si vybrať najvyššiu kvalitu a najchutnejšie produkty.

Marhule
Vzhľad: Jednotná farba bez značiek alebo „modrín“. Červenkasté alebo žltkasté známky sú normálne. Mali by sme pamätať, že povrch marhúľ má byť úplne suchý. Koža by nemala zmeniť tvar po stlačení.

Avokádo
Vzhľad: Šupka zrelého avokáda by mala byť tmavo zelená (až hnedá, keď je avokádo dozreté) tvrdá a čistá bez trhlín alebo značiek. Mali by sme mať na pamäti, že avokádo nemá byť tvrdé. Ak ho stlačíme, mali by tam byť malé zárezy (vruby). Nezrelé avokádo môžeme nechať niekoľko dní pri izbovej teplote, aby dozrelo.

Baklažán
Vzhľad: Lesklý s jednotnou tmavo fialovou farbou. Nemali by byť na šupke žiadne praskliny alebo svetlé/tmavé škvrny. Stopka by mala byť zelená.  Vybrať by sme si mali také, ktoré sú pružné, hladké, stredne veľké a pomerne ťažké.

Melón vodový (červený)
Vzhľad: Pruhy by mali byť jasne definované, koreň žltý a suchý. Nemali by byť na povrchu žiadne pukliny, zárezy alebo škrabance. Vhodný melón by mal byť priemernej veľkosti, pevný a ťažký. Zrelý melón praská po stlačení.

Melón žltý
Vzhľad: Drsný a ťažký s jemnou sladkou vôňou. Nezabudnime, zrelý melón by mal mať tlmený zvuk, keď po ňom poklopeme.

Ananás
Vzhľad: Mal by mať žltý odtieň. Tipy každého segmentu: hnedé a listy husté, zelené. Ananás by sme mali vyberať podľa toho, že by mal byť ťažký, pružný a mal by mať peknú, ovocnú vôňu. Mali by sme sa vyhnúť tým, ktoré sú červenej farby.

Granátové jablko
Vzhľad: Žiarivo červený a lesklý povrch s oranžovým odtieňom. Šupka by nemala byť príliš suchá alebo mať nejaké pukliny/ hnedé značky. Dôležité je, aby bolo pevné na dotyk a nemalo žiaden zápach.

Prečítajte si tiež:
Prestala si umývať tvár: Keď ju uvidíte, skončíte s tým aj vy!

Zemiaky
Vzhľad: Hladký, dokonca aj šupka. Nemalo by byť na nej veľa trhlín, dier alebo značiek. Zemiak by nemal byť zelenkavej farby. Vždy by sme mali vyberať  pevné zemiaky strednej veľkosti.

Dyňa
Vzhľad: Jednotné farby s hladkou tenkou šupkou bez akýchkoľvek známok, zárezov alebo prasklín.  Pri kúpe by sme mali pamätať, že máme vyberať vždy čerstvé dyne, ktoré nemajú viac ako 15-20 cm v dĺžke.

Pokračovanie na ďalšej strane

Citróny/limetky
Vzhľad: Hladká lesklá šupka bez hrudiek alebo dutiniek. Farba by mala byť jednotná. Pri kúpe by sme mali brať do úvahy, že ovocie má byť pružné, ale nie príliš pevné. Vždy si vyberme ťažšie citróny/limetky, pretože majú viac šťavy.

Nektarinky
Vzhľad: Nektarinky majú byť hladké, červené po stranách. Mali by sme sa vyhnúť ovociu, ktoré má príliš tmavé farby alebo je veľmi lesklé. Čo by sme mali vedieť je, že zrelé nektarinky by mali mať žlté alebo červené žily ako riadky. Ak to tak nie je, môžu byť použité dusičnany.

Slivky
Vzhľad: Hladký povrch jednotnej farby bez zárezov alebo tmavých škvŕn.  Mali by sme vedieť, že srsť na povrchu sliviek uvádza, že nedávno boli trhané.

Uhorky
Vzhľad: Jasne zelené, tenké, takmer matnej šupky sú najideálnejšie.  Mali by sme mať na pamäti, že uhorky by mali byť bez zárezov alebo vrások. Vyblednutý koreň ukazuje, že nie sú čerstvé.

Redkvička
Vzhľad: Rovnaká farba bez tmavých alebo žltých škvŕn. Dôležité je, že musí byť pružná, rovnomerne tvarovaná a hladká. Mali by sme kupovať s listami, pretože to môže indikovať jej čerstvosť.

Paradajky
Vzhľad: Svetlá, tenká, lesklá šupka bez vrúbkov, rezov, škvŕn alebo zvlnených miest. Ak sú zelené, nie sú dozreté. Paradajky musia mať bohatú príjemnú vôňu. Príliš hrubá šupka naznačuje vysoký obsah dusičnanov.

Tekvica
Vzhľad: Povrch by mal byť pružný, jednotnej farby bez vrúbkov, známok hniloby alebo značiek spôsobených strojmi. Dôležité je vyberať malé alebo stredne veľké tekvice. Stonka by mala byť suchá. Tekvice s modrastou šupkou sú najsladšie.

Prečítajte si tiež:
Zdravie ukryté v pohári: 3 x recept na smoothie, ktoré naštartuje váš metabolizmus

Datle
Vzhľad: Jednotná tmavá farba, nie príliš lesklá. Žiadne poškodenia alebo chyby by nemali byť viditeľné. Datle by nemali mať záhyby a nemali by byť príliš suché. Mali by sme vedieť, že datle sušené bez pomoci chemických látok by mali byť na dotyk suché. Môžu byť tiež mierne lepkavé vzhľadom na prítomný prírodný cukor.

Pokračovanie na ďalšej strane

Jablká
Vzhľad: Mali by mať veľmi prírodný vzhľad. Povrch by nemal mať poškodenia, tmavé škvrny, stopy parazitov alebo vrúbkovanie. Mali by sme vyberať voňavé jablká strednej veľkosti. Keď je šupka mastná, jablko bolo podrobené chemickému ošetreniu.

Cesnak
Vzhľad: Strúčiky by nemali mať žiadne zelené výhonky alebo miesta. Mali by sme mať na pamäti, že hlávka má byť pružná a suchá a strúčiky by mali byť veľké. Ak má cesnak príliš veľa vrstiev, ešte nie je dozretý.

Huby
Vzhľad: Klobúk by mal byť biely, hladký s matným leskom bez škvŕn alebo zárezov. Blanové pripojenie čiapky k stonke by malo byť v celku.  Mali by sme si zapamätať, že najlepšie huby sú pružné a pevné na dotyk s charakteristickou vôňou.

Zelená kapusta
Vzhľad: Tenké listy jednotnej farby bez tmavých záplat a suchých miest. Zrelá kapusta nemení tvar, keď je stlačená. Keď sú listy príliš tenké, boli naplnené veľkým množstvom dusičnanov.

Karfiol
Vzhľad: Hlava by mala byť bielej alebo jemne žltej farby bez rôznych škvŕn alebo nečistôt. Dôležité je, že hlava by mala byť veľmi pevná.

Hrach
Vzhľad: Jasne zelený struk, s mierne vlhkým vzhľadom.  Skúsme ohýbanie struku na polovicu. Ak nepukne, hrach je starý.

Cibuľa
Vzhľad: Nemali by byť poškodenia na povrchu. Vonkajšie vrstvy by mali byť jasné. Vždy vyberajme cibuľu bez koreňov alebo zelených výhonkov. Dobrá cibuľa by mala byť pevná, suchá a nemala by sa ľahko drviť, keď je stlačená. Jej aróma by mala byť slabá, ale stále ostrá.

Zdroj: brightside.me

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií