Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, či kupujete ovocie a zeleninu bez chemikálií? V tomto článku sa to dozviete

Aj vy sa pýtate: Ako si vybrať najlepšie ovocie a zeleninu? Jednoducho!

Nie je tajomstvo, že moderné poľnohospodárstvo využíva všetky druhy hnojív a chemikálii pri pestovaní ovocia a zeleniny. Výsledkom je, že to, čo vyzerá ako najchutnejšie jablko, sa ukáže byť nechutným, keď do neho zahryzneme. Tak ako si môžeme vybrať  ovocie a zeleninu, ktoré budú pre nás skutočne dobré?

Pozrieme sa na spôsob, ako si vybrať najvyššiu kvalitu a najchutnejšie produkty.

Marhule
Vzhľad: Jednotná farba bez značiek alebo „modrín“. Červenkasté alebo žltkasté známky sú normálne. Mali by sme pamätať, že povrch marhúľ má byť úplne suchý. Koža by nemala zmeniť tvar po stlačení.

Avokádo
Vzhľad: Šupka zrelého avokáda by mala byť tmavo zelená (až hnedá, keď je avokádo dozreté) tvrdá a čistá bez trhlín alebo značiek. Mali by sme mať na pamäti, že avokádo nemá byť tvrdé. Ak ho stlačíme, mali by tam byť malé zárezy (vruby). Nezrelé avokádo môžeme nechať niekoľko dní pri izbovej teplote, aby dozrelo.

Baklažán
Vzhľad: Lesklý s jednotnou tmavo fialovou farbou. Nemali by byť na šupke žiadne praskliny alebo svetlé/tmavé škvrny. Stopka by mala byť zelená.  Vybrať by sme si mali také, ktoré sú pružné, hladké, stredne veľké a pomerne ťažké.

Melón vodový (červený)
Vzhľad: Pruhy by mali byť jasne definované, koreň žltý a suchý. Nemali by byť na povrchu žiadne pukliny, zárezy alebo škrabance. Vhodný melón by mal byť priemernej veľkosti, pevný a ťažký. Zrelý melón praská po stlačení.

Melón žltý
Vzhľad: Drsný a ťažký s jemnou sladkou vôňou. Nezabudnime, zrelý melón by mal mať tlmený zvuk, keď po ňom poklopeme.

Ananás
Vzhľad: Mal by mať žltý odtieň. Tipy každého segmentu: hnedé a listy husté, zelené. Ananás by sme mali vyberať podľa toho, že by mal byť ťažký, pružný a mal by mať peknú, ovocnú vôňu. Mali by sme sa vyhnúť tým, ktoré sú červenej farby.

Granátové jablko
Vzhľad: Žiarivo červený a lesklý povrch s oranžovým odtieňom. Šupka by nemala byť príliš suchá alebo mať nejaké pukliny/ hnedé značky. Dôležité je, aby bolo pevné na dotyk a nemalo žiaden zápach.

Zemiaky
Vzhľad: Hladký, dokonca aj šupka. Nemalo by byť na nej veľa trhlín, dier alebo značiek. Zemiak by nemal byť zelenkavej farby. Vždy by sme mali vyberať  pevné zemiaky strednej veľkosti.

Dyňa
Vzhľad: Jednotné farby s hladkou tenkou šupkou bez akýchkoľvek známok, zárezov alebo prasklín.  Pri kúpe by sme mali pamätať, že máme vyberať vždy čerstvé dyne, ktoré nemajú viac ako 15-20 cm v dĺžke.

Pokračovanie na ďalšej strane

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií