fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, prečo olympijskí víťazí hryzú svoje medaily?

Máte tip? napíšte nám mailom

Aj napriek tomu, že tohtoročné Olympijské hry v brazílskom Riu už skončili, je na čase objasniť, prečo takmer všetci olympijskí víťazí hryzú svoje medaile. Existuje jedno z najpravdepodobnejších vysvetlení, ktoré vás poriadne prekvapí.

Zahraničná stránka BrighSide.me sa pozrela na túto zaujímavosť bližšie a našla odpoveď. Ak sa nazdávate, že ide o nejaký novodobý trend, tak budete na omyle. Táto tradícia siaha až do roku 1991. Práve vtedy sa totiž takéto fotky začali objavovať.

6208805-196982-1471782127-650-ab22d16e2b-1472021704

Existuje názor, že toto gesto vzniklo vďaka fotografom, ktorí chceli, aby fotka olympijských víťazov nevyzerala nudne – usmiaty olympionik s medailou na krku – a tak vymysleli pózu hryzenia medaile.

Už v dávnych dobách totiž ľudia kontrolovali kvalitu zlata hryzením. Toto gesto sa prenieslo na olympionikov aj napriek tomu, že zlatá olympijská medaila obsahuje len 1,2 % zlata a až 93% striebra.

6208705-118218-1471791766-650-fe53a10a01-1472021704

Aj z tohto dôvodu môže byť také ozajstné hryzenie medaile pre športovca škodlivé. Stalo sa tak aj v roku 2010, kedy olympionik David Moeller stratil kus zuba potom, ako sa schuti zahryzol do svojho ocenenia.

Prečítajte si tiež:
Sexistická literatúra! V tejto školskej knižnici Červenú čiapočku a Šípkovú Ruženku už nenájdete

6208905-118218-1-1471791924-650-5025d57bc6-1472021704

Nie všetci športovci však pokračujú v tejto hryziacej tradícií. Niektorí si ju uctia napríklad aj bozkom.

6208605-Julia-Lipnitskaia-Olympic-2014-Routine-1471779894-650-962060b367-1472021704

Aj napriek skutočnosti, že zlatá medaila nie je zo zlata, je to určite najväčšie a najcennejšie ocenenie pre každého jedného športovca. A musíme uznať, že fotka hryzajúceho olympionického víťaza stojí za to!

Zdroj: brightside.me

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií