Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vitamín K a jeho výhody, o ktorých ste nevedeli

Všetci sme počuli o vitamínoch A, B, C, D, dokonca E, ale čo vitamín K? Vitamín K je pravdepodobne jedným z menej známych vitamínov, takže za čo je vlastne  zodpovedný a ako vieme, či ho máme dosť?

Po prvé, vitamín K má dve prirodzene sa vyskytujúce formy: K1 (phylloquinone) a K2 (menaquinone). K1 môžeme získať zo zelenej listovej zeleniny, zatiaľ čo K2 môžeme nájsť vo fermentovaných potravinách (prešli istou chemickou zmenou a mnoho z nich má výhody pre zdravie). Naše telo  tiež syntetizuje K2 z črevnej flóry alebo z baktérii.

Výhody

• Vitamín K syntetizuje proteíny, ktoré sú nevyhnutné na zrážanie krvi a na zastavenie krvácania. Nedostatok môže spôsobiť nadmerné modriny alebo krvácanie.
• Spolupracuje s vitamínom D viesť vápnik do kostí a pomáha mu dostať sa do kostí, aby boli silnejšie. Nízka hladina vitamínu K môže viesť k zvýšenému riziku zlomenín.
• Iné výhody vitamínu K, ktoré boli navrhnuté, ale nie sú úplne vedecky dokázané zahŕňajú ochranu proti krvácaniu z tepien a chlopní a znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby a rakoviny prostaty.

Zdroje

Odporúčaná denná dávka vitamínu K záleží od veku, pohlavia a hmotnosti. Jednoduchý sprievodca pre dospelých (prevzaté z UK NHS) je 0,001 mg vitamínu K na každý 1 kg telesnej hmotnosti.

Toto sú hlavné zdroje, z ktorých môžeme získať dennú dávku vitamínu K:
• Bylinky ako sú bazalka, šalvia, tymián, petržlen, koriander, majorán a pažítka.
• Zelená listová zelenina: špenát, kel, horčicová zeleň, zelená repa a iné zelené listové zeleniny.
• Šalát zelených ako napr. zelená cibuľka, záhradná žerucha, čakanka, rímsky šalát, červený šalát, rukola, zeler a ľadový šalát.
• Hlúbová zelenina ako ružičkový kel, brokolica, kapusta, kel kučeravý a karfiol.
• Horúce/štipľavé korenie ako kajenské korenie, paprika, čili prášok a kari.
• Ďalšie dobré zdroje: špargľa, fenikel, pór, okra, nakladaná zelenina, sójové bôby, olivový olej a  sušené ovocie.

Skôr než začneme brať doplnky vitamínu K, mali by sme sa  poradiť so svojím lekárom, pretože nadmerné používanie lekárskych stupňov vitamínu môže spôsobiť  vedľajšie účinky a interakcie s inými liekmi. Zdravá a vyvážená strava môže poskytnúť  viac než dosť potrebného vitamínu K pre naše telo.

Foto: www.public-domain-image.com
Zdroj: brightside.me

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií