Bio, nízkotučné či bezlepkové potraviny. Naozaj sú také zdravé, ako sa o nich hovorí?
Je to naozaj pravda, že rôzne náhrady potravín sú také zdravé, ako sa prezentujú na verejnosti? Prečítaj si názory od odborníkov na výživu.
Jete bezlepkové pečivo, aj keď nie ste celiatik
Bezlepkové výrobky často obsahujú viac kalórií a cukru v porovnaní s tými klasickými. „Bezlepkové neznamená vždy zdravšie,“ vyvracia z omylu doktor Galvin Smith a pokračuje, „počas výroby sa pridáva množstvo rozličných prísad z jednoduchého dôvodu – aby bezlepkové výrobky lepšie chutili. Z toho dôvodu bezlepkové výrobky mnohokrát obsahujú viac karbohydrátov a cukru ako v klasickej verzii.“
„Bezlepkové výrobky obsahujú viac cukru a kalórií.“
Ak máte záujem o dodržiavanie bezlepkovej diéty, odporúčame, aby ste siahli v prvom rade po prirodzene bezlepkových potravinách (pšeno, pohánka, ryža, quinoa, šošovica…). Zaraďte aj orechy, semená, ovocie, veľa zeleniny a občas si doprajte aj kvalitné mäso a ryby.
Kupujete bio sladkosti, pretože sú zdravšie
„Bio sušienky zo špecializovaných predajní zdravej výživy neponúkajú z nutričného hľadiska také výhody, ako si myslíte,“ uviedol certifikovaný dietológ Summer Yule. „Mnohé bio sušienky stále obsahujú pridaný cukor a rafinovanú múku,“ vysvetľuje na záver.
„Hoci sušienky nesú nálepku bio, ešte to neznamená, že neobsahujú žiaden cukor či rafinovanú múku.“
Miesto kupovania sladkostí si ich radšej pokúste pripraviť zo surovín, ktoré si nakúpite. Takéto sladkosti v podobe koláčov, sušienok, dezertov, tyčiniek majú kratšiu dobu spotreby, ale aspoň sa vyhnete pridaným éčkam.
Počas diéty pijete nízkotučné mlieko
„Rád by som potvrdil, že nízkotučné mlieko je prospešnejšie ako plnotučné, ale nie je to tak,“ tvrdí dietológ Yule. „Šálka čokoládového mlieka s nízkym obsahom tuku v porovnaní s rovnakou šálkou čistého plnotučného mlieka obsahuje približne rovnaké množstvo kalórií,“ konštatuje.
„Nízkotučné výrobky obsahujú veľa cukru.“
Vyberajte si mliečne výrobky od slovenských dodávateľov, lokálnych fariem s menším počtom dobytku. To, v akých podmienkach sa zvieratá chovajú, má veľký dopad na kvalitu výrobku.
Chlieb z bielej múky nahradil ten z celozrnnej
„Veľa ľudí mi povedalo, že začali jesť miesto bieleho pečiva celozrnné, pretože obsahuje viacej živín,“ uviedla Kelly Krikhely, certifikovaná výživová poradkyňa. „Bohužiaľ, celozrnné pekárske výrobky sú často len zafarbené farbivom, pretože sú z bielej múky,“ povedala.
Ak chcete konzumovať celozrnné výrobky, upečte si ich. Môžete vyskúšať aj nové formy prípravy chleba – kváskovanie, ktoré je v súčasnosti veľmi populárne. Na internete nájdete množstvo receptov, no v prípade veľkého záujmu sa môžete zúčastniť aj na špeciálnych kurzoch, ktoré sa konajú aj na Slovensku.
Kupujete potraviny bez cukru
„Väčšina lekárov odporúča počas diéty obmedziť príjem cukru, a preto ľudia kupujú rôzne náhrady sladidiel,“ vraví Davidson. „Výskum ukazuje, že umelé sladidlá pobláznia naše myslenie. Náš mozog si totiž myslí, že jeme cukor, ale ozajstné kalórie, ktoré sa v cukre nachádzajú, chýbajú. To môže viesť k prejedaniu, pretože naše žalúdky nie sú doplna nasýtené,“ konštatuje.