Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Odkiaľ bielkoviny v prípade nedostatku bežných potravín?

Keď príde na bielkoviny, je tu mylná predstava o tom, koľko ich potrebujeme denne. Vo fitnes svete prisahajú mnohí ľudia, že žiť s veľkým obsahom bielkovín je dobré na budovanie svalovej hmoty a pomoc pri chudnutí tým, že sa budeme cítiť plnší. Ale koľko je príliš veľa?

The American Diet Asociation hovorí, že väčšina aktívnych dospelých potrebuje konzumovať 0,8 gramov bielkovín na kilogram (1 kg = 2,2 libier, váhová jednotka) telesnej hmotnosti za deň. Takže čo pre tých, čo konzumujú mäso pri každom jedle? Oni prijímajú asi päťkrát viac bielkovín, ako je denná odporúčaná dávka.

Na druhej strane, príliš málo bielkovín je skôr zlá vec ako dobrá. Bielkovinová podvýživa môže viesť k stavu nazývanému kwashiorkor (syndróm ťažkého nedostatku bielkovín a nedostatočného prívodu energie) a môže tiež spôsobiť  poruchy rastu, stratu svalovej hmoty, zníženie imunity, oslabenie srdca a dýchacích ciest a dokonca aj smrť.

Mäso je často vnímané ako jeden z najlepších zdrojov bielkovín, teda dôvod, prečo si veľa ľudí láme hlavu v zmätku, ako vegetariáni alebo vegáni budú pokračovať  bez hryzenia kúsku na pravidelnom základe.  Ale existuje veľa mylných predstáv o tejto ideológii , ktoré by mali byť vyjasnené. Po prvé, mali by sme konzumovať potraviny, ktoré nám poskytujú deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telá nie sú schopné vytvárať  na vlastnú päsť.

Aj keď mnohí tvrdia, že  mäso je potrebný zdroj, pretože poskytuje celý balík, existujú aj niektoré ďalšie potraviny rastlinného pôvodu, ktoré obsahujú bielkoviny.

1. Čia semienka
Je veľká láska k týmto silným semenám. Majú 4 g bielkovín v každých 2 čajových lyžiciach, takže pomáhajú pri trávení a pomáhajú udržať si pocit plna dlhšie. Poskytujú nášmu telu tiež všetky aminokyseliny, ktoré potrebujeme. Môžeme si ich prisypať na vrch  jogurtu pre trochu chrumkania.

meat

2. Grécky jogurt
Keď už je „reč“ o jogurte,  je to tiež vysoko – proteínová možnosť. S dvojnásobným množstvom bielkovín ako bežný jogurt, 6 kontajnerových balení proteínu je vtesnaných do 17 gramov. Je to skvelé na raňajky alebo na občerstvenie kedykoľvek.

Aj keď mnohí tvrdia, že  mäso je potrebný zdroj, pretože poskytuje celý balík, existujú aj niektoré ďalšie potraviny rastlinného pôvodu, ktoré obsahujú bielkoviny.

3. Quinoa
Tieto starobylé zrná sú ďalším kompletným zdrojom bielkovín, ktoré urobili nedávno vlnu v zdravotníctve ako trend super jedla na naplnenie. A 8 gramov za pohár, nie je divu prečo.  Je to skvelá alternatíva k ryži s jej impozantnou vlákninou a s množstvom železa.

4. Edamame (mladá zelená sója)
Len zelenina, ktorá je plná bielkovín, edamame alebo sójové bôby, sú výbornou alternáciou mäsa. Polovica pohára sójových bôbov má neuveriteľných 34 gramov bielkovín, zatiaľ, čo polovica pohára kuraciny je zhruba 17 gramov.

5. Šošovica
18 gramov varenej šošovice na pohár a šošovica nám poskytne 37% odporúčanej dennej dávky železa. Ak to nie je dosť na  upútanie nášho záujmu, obsahuje aj viac ako polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny a môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu. Dá si niekto šošovicovú polievku?

lentil-soup_vegkitchen

6. Konopné semienka
S 10 gramami bielkovín na 2 lyžice, konopné semienka poskytujú veľkorysú pomoc všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Ak ste vegán, táto potravina by mala byť na vašom zozname, pretože obsahuje esenciálne mastné kyseliny, rovnako ako omega-3 mastné kyseliny. Môžeme si to posypať na šalát.

7. Mandle
Pre veľké plné bielkovinové občerstvenie sú vhodné mandle. Poskytujú za 5-7 gramov na 2 polievkové lyžice, sú plné monosacharidového zdravého tuku a vlákniny a my budeme prekvapení, ako môže len hŕstka obmedziť našu chuť k jedlu.

8. Avokádo
Avokádový prípitok: avokádo nakrájame na šalát, do sendviča alebo jeme rovno s lyžicou. Toto ovocie je v našich ústach zdravou pochúťkou. Krájané má tiež 2,9 g bielkovín na jeden pohár.

Zdroj www.collective-evolution.com
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií