Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

ODDNES ŽIJEME NA EKOLOGICKÝ DLH! Využívame viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta vyrobiť za jeden rok

Ako by sme mohli posunúť tento dátum?

Treba začať od seba. Aj keď nám v hlave možno víria myšlienky, že keď milióny ľudí používajú mikroténové vrecká a igelitky, tak naše nakupovanie do sieťky či plátennej tašky nemá zmysel.

Má. Uvedomme si to. Každá (aj nepatrná) maličkosť sa ráta.

Uvádzame niekoľko príkladov, ktoré uvádzajú aj na stránke ekologického dlhu (a keď teda žijeme v dobe digitálu a sociálnych sietí, ak sa o to chcete podeliť aj so svetom, pridajte hashtag #MoveTheDate):

  • cestovať so zmyslom pre ekológiu (V cieľovej destinácii zvážte alternatívnu dopravu – uprednostňujte skôr mestskú hromadnú dopravu alebo bicykel namiesto auta; vyhľadajte skôr malé hotely, ktoré sa integrujú do miestnych komunít a sú vybavené obnoviteľnými zdrojmi energie; kupujte lokálne potraviny, typické pre danú oblasť…),
  • zjednodušte/zefektívnite svoj šatník (Nikto nepotrebuje 5 čiernych nohavíc, 6 riflí či sto rôznych tričiek. Zúčastňujte sa napríklad na SWAPoch, kde koluje oblečenie – môžete priniesť, čo nenosíte, a zároveň si môžete odniesť, čo sa vám zapáči. Za päť eur!),
Zdroj: aprilmagazin.curaprox.com/Valentína Nídelová
  • ponorte sa do dát (Koľko Zeme by sme potrebovali, ak by všetci na svete žili priemerný životný štýl v našej krajine? Má naša krajina ekologický deficit alebo rezervu? Ktorá krajina má najväčšiu uhlíkovú stopu? Čítajte, zisťujte, zaujímajte sa.)
  • zaraďte do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny (Nie, nehovoríme, že by sme sa teraz všetci mali stať vegetariánmi. Ale niekedy môžeme uprednostniť vegetariánsky variant – napríklad namiesto rezňa si môžeme dať zeleninový rezeň, haha. Alebo využiť to, čoho je práve plná záhrada – cuketové placky, cuketové rizoto, hokkaido polievka a asi tak stotisíc iných možností. Ide o to, že napríklad na výrobu jednej tony hovädzieho mäsa sa spotrebuje až 14-krát viac biologicky produktívnej pôdy ako na výrobu jednej tony obilia. Bravčové? Ešte o 1,9-krát viac. Jednoducho povedané, zníženie spotreby mäsa je skvelý spôsob, ako znížiť našu ekologickú stopu.),
  • dochádzajte do práce spoločensky, socializujte sa (Autá sú zodpovedné za 19,7 % globálnej uhlíkovej stopy.  Musíte do práce cestovať autom? Dajte prednosť MHD-čke alebo bicyklu, spoznajte sa s cestujúcimi či cyklistami a opäť prineste socializáciu do každodenného života – aj keď len počas rannej cesty do roboty.),
Zdroj: medium.com
  • staňte sa na deň zberačom odpadu (Často si neuvedomujeme, koľko odpadu vlastne produkujeme. Skúste si na 24 so sebou zobrať tašku a zbierajte do nej všetko, čo by ste inak vyhodili. Neskrývajte to, naopak, začnite o tom hovoriť pred spolužiakmi, kamarátmi, kolegami. Po uplynutí 24 hodín odfoťte celý obsah tašky a roztrieďte odpad na recyklovateľný, nerecyklovateľný a kompost).

Na záver si pozrite video vytvoreného pri príležitosti Celosvetového dňa ekologického dlhu

Zdroje: http://www.teraz.sk/magazin/global-footprint-network-ludstvo-bude/339978-clanok.htmlhttps://www.overshootday.org/

Foto: http://ethicalmarketingnews.com/wp-content/uploads/2018/06/earthovershootday.jpg, https://www.overshootday.org/content/uploads/2018/06/2018_Past_Overshoot_Days_Eng.jpghttps://www.overshootday.org/content/uploads/2018/07/GFN-Country-Overshoot-Day-2000.jpghttps://aprilmagazin.curaprox.com/wp-content/uploads/2018/02/kapsulovy-satnik-1-titulka-1180×790.jpg, https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*w2iiV0X50U_ugSZK4kpZ_g.jpeg

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií