fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Známe slovenské foodblogerky prezradili svoje tajné vianočné recepty

Čo dobrého si pred sviatkami varia a pečú známe slovenské blogerky? Podelili sa o tri vianočné recepty, ktoré si môžeš pripraviť aj ty. 

1. Lucka z blogu Moje-jedlo

Lucia Súkeníková vyrastala obklopená skvelými kuchárkami a pekárkami. Niet sa čomu čudovať, že si o pár rokov neskôr vybudovala vzťah k tradičnému remeslu aj ona. Záľubu v skutočnom varení objavila, keď zistila, že čaká prvého syna. Spočiatku pripravovala tradičné jedlá, ale postupne začala vymýšľať vlastné recepty a kombinácie chutí. „Som milovník dobrého jedla a čas strávený v kuchyni je pre mňa relaxom,” hovorí o sebe Lucka.

Svoj veľký sen si splnila na jeseň v roku 2015, keď vydala prvú knihu s viac ako 220 najúspešnejšími receptami Moje skvelé jedlo. O rok neskôr vyšla kniha pre hobby cukrárky Moje skvelé koláčiky. V roku 2017 sa inšpirovala receptami starých mám a vydala úspešnú knihu Recepty našich starých mám.  Luckinu tvorbu nájdete na instagrame moje.jedlo alebo vo facebookovej skupine MOJE JEDLO, ktorá má už viac ako 20 000 fanúšikov.

Jogurtové linecké koláčiky

Zistili sme, aké vianočné recepty pripravujú známe slovenské blogerky
Zdroj: moje-jedlo.sk
Čo budeme potrebovať:
  • 250 g zomletých ovsených vločiek,
  • 250 g hladkej špaldovej múky,
  • 130 g bieleho jogurtu,
  • 120 g masla,
  • 80 g kokosového oleja,
  • 1 vanilkový cukor,
  • džem na spájanie,
  • práškový cukor na posypanie
Ako budeme postupovať: Ovsené vločky zomelieme na múku a nasypeme do misky. Pridáme špaldovú múku a vanilkový cukor, premiešame. Pridáme jogurt, maslo a zmäknutý kokosový olej, vypracujeme guľôčku, ktorú odložíme v mikroténovom vrecúšku do chladničky na 1 hodinu. Potom cesto vyberieme, rozvaľkáme. Trošku horšie sa s ním pracuje, ale výsledok stojí za to. Vykrajujeme rôzne tvary podľa vlastnej predstavy a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre na 170 stupňov doružova. Potom zlepíme obľúbeným džemom a posypeme práškovým cukrom.
Príprava trvá asi 15 minút, vaľkanie a vykrajovanie zaberie cca 25 minút. Pečieme cca 7 minút. V chladničke to stojí cca hodinu. Z uvedenej dávky vyšli 4 plechy koláčikov.

2. Katy z blogu Môžeš sa vydávať

Miluje jedlo a všetko s ním spojené. Pred piatimi rokmi sa rozhodla, že si jej vydarené kuchárske výtvory bude zapisovať na blog, aby na ne nezabudla. A prečo ten názov? Tvrdí, že viac variť a experimentovať v kuchyni začala, keď spolu s dnes už manželom začali žiť v jednej domácnosti. „Vždy, keď mu niečo chutilo, povedal, že sa môžem vydávať. A o pár rokov som sa aj vydala. Ako inak, zaňho,” rozpráva Katka.

Postupne začala variť kvalitnejšie, menej sladiť, používať zdravšie múky, tuky a viac zeleniny. Potom sa s manželom presťahovala na dedinu, kde si pestujú vlastné zásoby zeleniny. To sa odráža aj v receptoch na blogu, ktorý je pre ňu popri práci redaktorky lifestylového časopisu takou malou psychohygienou.

Závitky zo pstruha s citrónovou omáčkou

Zistili sme, aké vianočné recepty pripravujú známe slovenské blogerky
Zdroj: mozessavydavat.sk

Čo budeme potrebovať:

Ryby:

  • 1 väčšieho pstruha (250 g a viac),
  • 2 – 3 hrste čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený),
  • 2 PL Lučiny,
  • 4 – 5 sušených rajčín,
  • ghí alebo olivový olej,
  • 2 plátky masla,
  • ½ červenej cibule,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ, mleté čierne korenie,
  • ½ červená cibuľa

Pyré:

  • zemiaky a zeler v pomere 2:1 0,
  • 3 dl šľahačky,
  • plátok masla, soľ.

Omáčka:

  • výpek z ryby,
  • 1 PL citrónovej šťavy + trochu kôry,
  • ½ ČL medu, šľahačka, maslo a soľ

Ako budeme postupovať:  Návod, ako vyfiletovať pstruha nájdete na internete. Ja som sa toho spočiatku obávala, ale nie je to ťažké. Ako bonus dostanete čisté mäsko takmer úplne bez kostí. Z ryby odrežeme hlavu, chvost a plutvy a pozdĺžne ju prerežeme. Ak sú tam vnútornosti, vyberieme ich a rybu umyjeme a osušíme. Môžeme aj ostrým nožom trochu škriabať šupiny. Postupne oddeľujeme chrbticu aj s kosťami od mäsa. Dostaneme dva filety.

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme špenát, orestujeme a pridáme aj nakrájané sušené paradajky. Trošku osolíme a dochutíme mletým korením. Nakoniec vmiešame Lučinu a odstavíme. Na každý filet navrstvíme špenátovú zmes (prebytočnú tekutinu zlejeme), zvinieme do  rolky a previažeme špagátom.  Zoberieme si panvicu, ideálne takú, ktorá môže ísť aj do rúry. Na troche oleja alebo ghí prudko opečieme závitky z oboch strán. Na každý položíme plátok masla, prikryjeme a dáme dopiecť do rúry na 170 stupňov, asi na 15 až 20 minút.

Olúpané zemiaky a zeler nakrájame na kocky a uvaríme vo vode domäkka. Vodu zlejeme, pridáme trochu šľahačky, kúsok masla a soľ. Roztlačíme na hladké pyré. Keď sú ryby hotové, vyberieme ich nabok. Do výpeku pridáme citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru, môžeme dosladiť medom, zjemníme šľahačkou a plátkom masla a prevaríme, aby omáčka zhustla. Na tanier servírujeme jeden závitok, kôpku pyré a prelejeme omáčkou.

3. Zuzka z blogu My_cooking_addition

Zuzka je Slovenska z východu, žijúca už niekoľko rokov v Prahe. Jej recepty nájdete na instagrame my_cooking_addiion alebo aj na webe s rovnakým názvom. Zaujímavosťou je, že Zuzka nebola odjakživa nadšená pre varenie a pečenie. Na svojom blogu tvrdí, že od detstva varenie nenávidela. Dokonca nenávidela aj samotné jedenie. „Bol to trest, keď ma mama zavolala k jedlu. Neviete si vôbec predstaviť, koľko času som premrhala nad tanierom,” spomína Zuzka.

Keď si spolu s manželom založili rodinu, jej vzťah k jedlu sa výrazne začal meniť. Vždy sa snažila vykúzliť pre deti niečo chutné, či už to boli hlavné jedlá alebo koláče. Po aktívnych dňoch strávených v kuchyni ju napokon dcéra Nina presvedčila, aby si založila blog. Odvtedy verejnosť inšpiruje chutnými receptami.

Nadýchaný biskupský chlebík

Zistili sme, aké vianočné recepty pripravujú známe slovenské blogerky
Zdroj: mycookingadition.cz
Čo budeme potrebovať:
  • 100 g masla (prípadne HERA),
  • 4 vajíčka,
  • 80 g trstinového cukru,
  • 150 g polohrubej múky,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 100 g kandizovaného ovocia,
  • 1 PL medu,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • hrsť nahrubo posekaných pistácii,
  • hrsť vlašských orechov (posekaných),
  • hrsť arašidov (posekaných),
  • hrsť hrozienok,
  • maslo a hrubá múka na vymazanie formy
Ako budeme postupovať: Najprv si zohrejte smotanu s medom odstavte a primiešajte hrozienka, kandizované ovocie, pistácie, vlašské orechy a arašidy. Vymažte formu a vysypte ju múkou. Rúru si zohrejte na 160 stupňov. Vyšľahajte bielka. Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu a pridajte povolené maslo a šľahajte. Do múky pridajte kypriaci prášok a postupne pridávajte do cesta. Primiešajte smotanu s ovocím a orechami. Nakoniec jemne vmiešajte bielka. Zmes nalejte do formy a pečte v rúre 40 minút na 160 stupňoch. Po upečení urobte skúšku špajdľou. Vyberte z rúry a 10 minút nechajte postáť vo forme a vyklopte.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií