Domáca zmrzlina aj pusinkové rolády. Vyskúšajte týchto top 5 sladkých letných receptov
Citrónová zmrzlina, pavlova roláda s černicami či citrónová zmrzlina. Týchto päť receptov pripravíte ľahko a z jednoduchých ingrediencií. Spravte si radosť.
1) Malinovo-kokosový blázon
Ingrediencie:
- 450 g malín
- 125 g kakaového cukru
- šťava z citróna
- 300 ml 48 % smotany
- 100 ml gréckeho jogurtu
- 2 lyžice vody z ruží
Zdobenie:
- 150 g malín
- 30 – 50 g opekaných kokosových lupienkov
- za hrsť kryštalizovaných okvetných lístkov ruží
Postup:
- Maliny a 50 g cukru dáme do hrnca a pridáme citrónovú šťavu. Bobule malín rozpučíme zadnou stranou vidličky. Zmes varíme na strednej teplote asi 10 až 15 minút, alebo kým zmes nezhustne. Potom necháme maliny vychladnúť.
- Medzitým vyšľaháme krém spolu s cukrom, ktorý nám zvýšil, v osobitnej miske. Pridáme jogurt a vodu z ruží podľa chuti. Zmes znova jemne vyšľaháme, a potom do nej vlejeme vychladené maliny s cukrom a citrónom a miešame.
- Zmes rovnomerne rozdelíme do šiestich 150-mililitrových nádob a necháme chladiť v chladničke aspoň jednu hodinu.
- Pred podávaním zmes posypeme malinami, kokosovými lupienkami a kryštalizovanými lupeňmi ruží.
2) Pistáciová zmrzlina s príchuťou ruží
Ingrediencie:
- 200 g pistácií
- 600 ml mlieka
- 75 g práškového cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 300 ml 48 % smotany
- 1–3 lyžičky vody z ruží
- kandizované lupene ruží
Postup:
- Pistácie zľahka opekáme vo veľkej panvici na strednom ohni približne 1 až 2 minúty. Necháme ich vychladnúť, potom ich čo najjemnejšie rozdrvíme.
- Mlieko dáme do hrnca a zohrievame. Pridáme 40 g práškového cukru a zohrievame, až kým sa nerozpustí. Vmiešame aj pistácie a necháme mlieko prísť takmer do varu. Potom ho odstránime z ohňa, prikryjeme a necháme lúhovať aspoň hodinu alebo cez noc v chladničke.
- Dôkladne premiešame mlieko s pistáciami a znovu zohrejeme na teplotu tesne pod bodom varu.
- Vaječné žĺtky a zvyšný cukor vložíme do misky a rozšľaháme až na ľahučkú penu. Vylúhované mlieko nalejeme na žĺtky, miešame, a potom ho vlejeme späť do hrnca. Miešame na veľmi nízkej teplote, až kým zo zmesi nevznikne riedky krém.
- Krém z tepla odstránime a necháme ho vychladnúť. Zakryjeme a dôkladne chladíme. Potom zmes ešte raz dôkladne premiešame a pridáme vodu z ruží.
- Miešame v zmrzlinárni, potom zmrazíme asi na dve hodiny. Ak nemáte zmrzlináreň, zmes zmrzliny zmrazte a pravidelne ju šľahajte, až kým nebude príliš ťažké s ňou pracovať. Podávajte s kandizovanými okvetnými lístkami ruží.
3) Citrónová zmrzlina s lístkami medovky
Ingrediencie:
- 300 ml 48 % smotany
- 1 citrón
- 1 kvalitný citrónový tvaroh
- 50 g rozdrvených pusiniek
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej medovky
- 3 mučenky jedlé
- vetvičky medovky na ozdobu
Postup:
- Rozšľaháme smotanu, pridáme citrónovú kôru, jeho šťavu a citrónový tvaroh. Potom vmiešame pusinky a nasekanú medovku.
- Zmes vylejeme do ľubovoľnej nádoby s pekným tvarom a prikryjeme fóliou. Mrazíme aspoň 6 hodín.
- Zmrazenú zmrzlinu vyberieme na 10 až 15 minút. Potom ju pretočíme na tanier a nádobu odložíme na bok. Ostrý nôž ponoríme do vriacej vody a zmrzlinu nakrájame.
- Druhú polovicu citrónovej kaše zmiešame s dužinou a semenami z mučenky. Zmrzlinu na tanieri podávame poliatu trochou dužiny z mučenky a ozdobíme ju vetvičkami medovky.
Pozrite si aj ľahké a zdravé recepty na večeru.
4) Jahodovo-pusinková roláda
Ingrediencie:
- 5 vaječných bielkov
- 275 g cukru
- 20 g plátkov mandlí
Plnka:
- 150 ml 48 % smotany
- 200 ml gréckeho jogurtu
- 225 g jahôd
- práškový cukor
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Nádobu na pečenie vymastíme alebo na ňu položíme papier na pečenie.
- Vaječné bielky rozšľaháme mixérom vo veľkej miske, až pokiaľ sa nám nevytvorí sneh. Postupne pridávame po lyžičke cukru, zatiaľ čo bielka stále šľaháme.
- Zmes následne rozotrieme do nádoby na pečenie a posypeme ju plátkami mandlí. Pečieme asi osem minút, až kým zmes nechytí zlatistú farbu. Znížime teplotu na 160 stupňov a pečieme ďalších 15 minút, až kým pusinky nebudú pevné na dotyk.
- Keď sú pusinky hotové, vyberieme ich z rúry a prevrátime hlavou dole na nový papier na pečenie. Ten starý odstránime a chladíme asi 10 minút.
- Smotanu zmiešame s jogurtom a zmes rovnomerne rozprestrieme cez pusinky. Jahody nakrájame na štvrtiny a posypeme nimi smotanovú zmes.
- Pusinky opatrne zrolujeme pomocou papiera na pečenie. Je dôležité, aby ste celú zmes rolovali natesno. Pred podávaním roládu zabaľte do papiera na pečenie a chlaďte.
- Podávame nakrájané na plátky, poprášené práškovým cukrom.
5) Pavlova roláda s broskyňami a černicami
Ingrediencie na pusinky:
- 6 vaječných bielkov izbovej teploty
- 375 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky bieleho octu
- 2 lyžičky kukuričnej múky
Ingrediencie na plnku:
- 300 ml 48 % smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 30 g cukru
- 5 veľkých zrelých broskýň, nakrájaných na menšie, asi polcentimetrové kúsky
- 300 g černíc
- 60 g opekaných mandľových lupienkov
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Do nádoby na pečenie vložíme dlhší kus papiera na pečenie.
- Vaječné bielky v čistej sklenenej miske rozšľaháme na sneh. Postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým zmes nezhrubne a nezíska lesk. Pridáme vanilkový extrakt, ocot, kukuričnú múku a šľaháme, až pokiaľ jednotlivé prísady nebudú dobre premiešané.
- Zmes na pusinky prelejeme do vyloženého plechu a rovnomerne rozprestrieme. Plech vložíme do rúry a jej teplotu okamžite znížime na 180 stupňov. Pečieme 35 minút, alebo kým zmes nezíska svetlobéžovú farbu. Potom ju vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
- Na náplň budeme potrebovať smotanu, ktorú vyšľaháme, pridáme do nej vanilkový extrakt a práškový cukor. Všetko poriadne vyšľaháme.
- Na upečené pusinky položíme kuchynský uterák a opatrne ich pretočíme dole hlavou. Odlúpime papier na pečenie a na pusinky rozprestrieme dve tretiny šľahačky, nakrájané broskyne a černice a posypeme mandľovými lupienkami.
- Utierkou, na ktorej sú pusinky s plnkou položené, pomaly vytvárame roládu. Tak ako aj pri jahodovej pusinkovej roláde, dbajte na to, aby ste celú zmes rolovali natesno.
- Podávame so zvyšnými broskyňami, černicami a lupienkami mandlí.
Zdroj: bbc.com