fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Domáca zmrzlina aj pusinkové rolády. Vyskúšajte týchto top 5 sladkých letných receptov

Citrónová zmrzlina, pavlova roláda s černicami či citrónová zmrzlina. Týchto päť receptov pripravíte ľahko a z jednoduchých ingrediencií. Spravte si radosť.

1) Malinovo-kokosový blázon

zmrzlina
Zdroj: bbc.com

Ingrediencie:

  • 450 g malín
  • 125 g kakaového cukru
  • šťava z citróna
  • 300 ml 48 % smotany
  • 100 ml gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice vody z ruží

Zdobenie:

  • 150 g malín
  • 30 – 50 g opekaných kokosových lupienkov
  • za hrsť kryštalizovaných okvetných lístkov ruží

Postup:

  1. Maliny a 50 g cukru dáme do hrnca a pridáme citrónovú šťavu. Bobule malín rozpučíme zadnou stranou vidličky. Zmes varíme na strednej teplote asi 10 až 15 minút, alebo kým zmes nezhustne. Potom necháme maliny vychladnúť.
  2. Medzitým vyšľaháme krém spolu s cukrom, ktorý nám zvýšil, v osobitnej miske. Pridáme jogurt a vodu z ruží podľa chuti. Zmes znova jemne vyšľaháme, a potom do nej vlejeme vychladené maliny s cukrom a citrónom a miešame.
  3. Zmes rovnomerne rozdelíme do šiestich 150-mililitrových nádob a necháme chladiť v chladničke aspoň jednu hodinu.
  4. Pred podávaním zmes posypeme malinami, kokosovými lupienkami a kryštalizovanými lupeňmi ruží.

2) Pistáciová zmrzlina s príchuťou ruží

zmrzlina
Zdroj: bbc.com

Ingrediencie:

  • 200 g pistácií
  • 600 ml mlieka
  • 75 g práškového cukru
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 300 ml 48 % smotany
  • 1–3 lyžičky vody z ruží
  • kandizované lupene ruží

Postup:

  1. Pistácie zľahka opekáme vo veľkej panvici na strednom ohni približne 1 až 2 minúty. Necháme ich vychladnúť, potom ich čo najjemnejšie rozdrvíme.
  2. Mlieko dáme do hrnca a zohrievame. Pridáme 40 g práškového cukru a zohrievame, až kým sa nerozpustí. Vmiešame aj pistácie a necháme mlieko prísť takmer do varu. Potom ho odstránime z ohňa, prikryjeme a necháme lúhovať aspoň hodinu alebo cez noc v chladničke.
  3. Dôkladne premiešame mlieko s pistáciami a znovu zohrejeme na teplotu tesne pod bodom varu.
  4. Vaječné žĺtky a zvyšný cukor vložíme do misky a rozšľaháme až na ľahučkú penu. Vylúhované mlieko nalejeme na žĺtky, miešame, a potom ho vlejeme späť do hrnca. Miešame na veľmi nízkej teplote, až kým zo zmesi nevznikne riedky krém.
  5. Krém z tepla odstránime a necháme ho vychladnúť. Zakryjeme a dôkladne chladíme. Potom zmes ešte raz dôkladne premiešame a pridáme vodu z ruží.
  6. Miešame v zmrzlinárni, potom zmrazíme asi na dve hodiny. Ak nemáte zmrzlináreň, zmes zmrzliny zmrazte a pravidelne ju šľahajte, až kým nebude príliš ťažké s ňou pracovať. Podávajte s kandizovanými okvetnými lístkami ruží.

3) Citrónová zmrzlina s lístkami medovky

zmrzlina
Zdroj: bbc.com

Ingrediencie:

  • 300 ml 48 % smotany
  • 1 citrón
  • 1 kvalitný citrónový tvaroh
  • 50 g rozdrvených pusiniek
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej medovky
  • 3 mučenky jedlé
  • vetvičky medovky na ozdobu

Postup:

  1. Rozšľaháme smotanu, pridáme citrónovú kôru, jeho šťavu a citrónový tvaroh. Potom vmiešame pusinky a nasekanú medovku.
  2. Zmes vylejeme do ľubovoľnej nádoby s pekným tvarom a prikryjeme fóliou. Mrazíme aspoň 6 hodín.
  3. Zmrazenú zmrzlinu vyberieme na 10 až 15 minút. Potom ju pretočíme na tanier a nádobu odložíme na bok. Ostrý nôž ponoríme do vriacej vody a zmrzlinu nakrájame.
  4. Druhú polovicu citrónovej kaše zmiešame s dužinou a semenami z mučenky. Zmrzlinu na tanieri podávame poliatu trochou dužiny z mučenky a ozdobíme ju vetvičkami medovky.
Pozrite si aj ľahké a zdravé recepty na večeru.

4) Jahodovo-pusinková roláda

roláda
Zdroj: bbc.com

Ingrediencie:

  • 5 vaječných bielkov
  • 275 g cukru
  • 20 g plátkov mandlí

Plnka:

  • 150 ml 48 % smotany
  • 200 ml gréckeho jogurtu
  • 225 g jahôd
  • práškový cukor

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Nádobu na pečenie vymastíme alebo na ňu položíme papier na pečenie.
  2. Vaječné bielky rozšľaháme mixérom vo veľkej miske, až pokiaľ sa nám nevytvorí sneh. Postupne pridávame po lyžičke cukru, zatiaľ čo bielka stále šľaháme.
  3. Zmes následne rozotrieme do nádoby na pečenie a posypeme ju plátkami mandlí. Pečieme asi osem minút, až kým zmes nechytí zlatistú farbu. Znížime teplotu na 160 stupňov a pečieme ďalších 15 minút, až kým pusinky nebudú pevné na dotyk.
  4. Keď sú pusinky hotové, vyberieme ich z rúry a prevrátime hlavou dole na nový papier na pečenie. Ten starý odstránime a chladíme asi 10 minút.
  5. Smotanu zmiešame s jogurtom a zmes rovnomerne rozprestrieme cez pusinky. Jahody nakrájame na štvrtiny a posypeme nimi smotanovú zmes.
  6. Pusinky opatrne zrolujeme pomocou papiera na pečenie. Je dôležité, aby ste celú zmes rolovali natesno. Pred podávaním roládu zabaľte do papiera na pečenie a chlaďte.
  7. Podávame nakrájané na plátky, poprášené práškovým cukrom.

5) Pavlova roláda s broskyňami a černicami

roláda
Zdroj: bbc.com

Ingrediencie na pusinky:

  • 6 vaječných bielkov izbovej teploty
  • 375 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky bieleho octu
  • 2 lyžičky kukuričnej múky

Ingrediencie na plnku:

  • 300 ml 48 % smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 30 g cukru
  • 5 veľkých zrelých broskýň, nakrájaných na menšie, asi polcentimetrové kúsky
  • 300 g černíc
  • 60 g opekaných mandľových lupienkov

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Do nádoby na pečenie vložíme dlhší kus papiera na pečenie.
  2. Vaječné bielky v čistej sklenenej miske rozšľaháme na sneh. Postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým zmes nezhrubne a nezíska lesk. Pridáme vanilkový extrakt, ocot, kukuričnú múku a šľaháme, až pokiaľ jednotlivé prísady nebudú dobre premiešané.
  3. Zmes na pusinky prelejeme do vyloženého plechu a rovnomerne rozprestrieme. Plech vložíme do rúry a jej teplotu okamžite znížime na 180 stupňov. Pečieme 35 minút, alebo kým zmes nezíska svetlobéžovú farbu. Potom ju vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
  4. Na náplň budeme potrebovať smotanu, ktorú vyšľaháme, pridáme do nej vanilkový extrakt a práškový cukor. Všetko poriadne vyšľaháme.
  5. Na upečené pusinky položíme kuchynský uterák a opatrne ich pretočíme dole hlavou. Odlúpime papier na pečenie a na pusinky rozprestrieme dve tretiny šľahačky, nakrájané broskyne a černice a posypeme mandľovými lupienkami.
  6. Utierkou, na ktorej sú pusinky s plnkou položené, pomaly vytvárame roládu. Tak ako aj pri jahodovej pusinkovej roláde, dbajte na to, aby ste celú zmes rolovali natesno.
  7. Podávame so zvyšnými broskyňami, černicami a lupienkami mandlí.

Zdroj: bbc.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií