Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ľahká a chutná večera? Top 5 ľahkých receptov, ktoré musíte vyskúšať

Večera je jedno z dôležitých jedál dňa. Rozhodnite sa správne a inšpirujte sa týmito zdravými a jednoduchými receptami. Určite vám zachutia.

1) Šalát s tuniakom a fazuľkami

večera
Zdroj: bbc.com/food

Ingrediencie:

  • 100 g baby fazuľky pokrájanej na polovičky
  • 2 vajcia
  • 400 g umytých a vysušených fazuliek rôzneho druhu
  • 100 g na polovicu prekrojených cherry paradajok
  • 4 jarné cibuľky nakrájané na drobno
  • 160 g tuniaka

Dresing:

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička vínneho octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Zelené fazuľky varíme vo vriacej vode v panvici asi štyri minúty. Potom ich ponoríme do misky so studenou vodou.
  2. Vajcia varíme vo vriacej vode asi osem minút. Následne ich pod prúdom studenej vody ochladíme. Ošúpeme ich a nakrájame na štvrtiny.
  3. Na dresing rozšľaháme olej, ocot a horčicu vo veľkej miske, až kým zmes nezhustne. Dochutíme čiernym korením.
  4. Do dresingu pridáme baby fazuľky, klasické fazuľky, cherry paradajky, jarnú cibuľku a miešame. Pridáme tuniaka a na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme čiernym korením a môžeme podávať.

2) Ľahká zeleninová čína

večera
Zdroj: bbc.com/food

Ingrediencie:

  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 jarné cibuľky nakrájané na 4 cm
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • kus čerstvého koreňa zázvoru, asi 1 cm, olúpaný a nastrúhaný
  • 1 mrkva nakrájaná na tenké hranolčeky
  • 1 červená paprika nakrájaná na hrubšie hranolčeky
  • 100 g baby kukurice nakrájanej na polovicu
  • 1 cuketa nakrájaná na hrubé hranolčeky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice omáčky Hoisin
  • 2 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom soli

Postup:

  1. Zohrejeme wok na vysokom ohni a vlejeme slnečnicový olej. Pridáme jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a smažíme za stáleho miešania asi jednu minútu. potom teplotu znížime. Dávame pozor, aby nám zelenina nezhnedla.
  2. Pridáme mrkvu, červenú papriku, baby kukuricu a za stáleho miešania pražíme dve minúty. Pridáme cukor a pokračujeme v rovnakom smažení ďalšie tri minúty. Potom ingrediencie posunieme zo stredu woku na jeho kraj. Stále však dávame na zmes pozor.
  3. Pridáme jednu polievkovú lyžicu vody, hoisin, sójovú omáčku a varíme na vysokom ohni ďalšie dve minúty, alebo kým nie je všetka zelenina uvarená, ale nie príliš mäkká. Podávajte s rezancami alebo ryžou.

3) Frittata z húb a s cesnakom

večera
Zdroj: bbc.com/food

Ingrediencie:

  • trochu oleja
  • 250 g nakrájaných húb
  • 1 rozdrvený malý strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica tenkých plátkov čerstvej pažítky
  • 4 veľké vymiešané vajcia
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Šalát:

  • 1 malý šalát dubáčik/trháčik s oddelenými listami
  • 100 g na polovicu prekrojených cherry paradajok
  • 1/3 uhorky nakrájanej na kúsky

Postup:

  1. Na malú ohňovzdornú panvicu vylejeme trochu oleja. Hríby rozdelíme na tri časti a každú z nich smažíme zvlášť po dobu dvoch až troch minút, až kým nezmäknú a nezhnednú. Usmažené huby vysypeme do sitka, aby prebytočné šťavy s olejom odtiekli von.
  2. Vrátime všetky huby na panvicu a pridáme k nim cesnak, pažítku a štipku mletého čierneho korenia. Varíme ďalšiu minútu, potom teplotu znížime.
  3. Predhrejeme rúru na najvyššiu teplotu a zapneme program grilovanie. Na huby nalejeme vajcia a varíme päť minút.
  4. Vložíme panvicu do rúry na tri až štyri minúty.
  5. Zmiešame ingrediencie na šalát v miske.
  6. Vyberieme hubovú zmes z rúry a nožom uvoľníme kraje frittaty. Vyklopíme na dosku a nakrájame okrúhlym nožom. Podávame teplé alebo studené so šalátom.
Pozrite si ďalšie nízkokalorické recepty na zdravú večeru.

4) Grilovaný losos Niçoise

jedlo
Zdroj: bbc.com/food

Ingrediencie:

  • 900 g veľmi čerstvého filetu z lososa
  • 1 polievková lyžica na hrubo pomletého čierneho korenia
  • 2 lyžice ľahkého olivového oleja
  • 1 žltá paprika
  • ½ lyžice rastlinného oleja
  • 8 až 12 nových varených zemiakov
  • 2 slivkové paradajky
  • 175 g uvarených zelených fazúľ
  • 20 olív
  • 2 polievkové lyžice panenského olivového oleja
  • 2 lyžice nakrájaného petržlenu
  • petržlenová vňať na ozdobenie
  • soľ a popor

Dresing:

  • ½ lyžičky soli
  • 1 ½ lyžice Dijonskej horčice
  • 4 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • 5 kvapiek omáčky Tabasco
  • 4 filety zo sardely
  • 110 ml ľahkého olivového oleja
  • 1 žĺtok

Postup:

  1. Odstránime kožu z lososa a nakrájame ho na štyri rovnaké stejky. Každý z nich posypeme soľou, čiernym korením a rukou ich vtlačíme do stejkov. Ľahko ich potrieme olejom a chladíme, kým nie sú pripravené na varenie.
  2. Žltú papriku potrieme rastlinným olejom a grilujeme ju alebo opekáme, kým nie je koža dobre pľuzgierovitá. Necháme ju vychladnúť a potom odlúpime spálenú pokožku. Odstránime semená, nakrájame ju na osem kusov a vložíme do misky. Paradajky nakrájame na šesť kusov a ak sú zemiaky príliš veľké, nasekáme aj tie.
  3. Zmiešame všetku zeleninu, jemne okoreníme soľou a korením a hodíme ich do misky k olivovému oleju, petržlenovej vňati a necháme ich voľne zohriať sa na izbovú teplotu.
  4. Na dresing skombinujeme všetky jeho suroviny a mixujeme v mixéri, pokiaľ zmes nebude hladká.
  5. Na varenie lososa zohrejeme veľkú grilovaciu panvicu na vysokú teplotu. Lososa na nej ošľahujeme jednu až tri minúty z každej strany.
  6. Podávame so zeleninou po celom tanieri, pričom lososa vložíme do jeho stredu. Dresingom nešetríme a polejeme ním okolie stejku.

5) Chicken and vegetable balti

jedlo
Zdroj: bbc.com/food

Ingrediencie:

  • trochu oleja
  • 1 stredná, na tenko nakrájaná cibuľa
  • 4 kuracie stehná, vykostené a stiahnuté z kože
  • 1 červená paprika, odrezaná a nakrájaná na trojcentimetrové kúsky
  • 1 žltá paprika, odrezaná a nakrájaná na trojcentimetrové kúsky
  • 1 polievková lyžica kukuričnej múky
  • 150 g beztukového prírodného jogurtu
  • 1 polievková lyžica stredného alebo jemného kari prášku
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky
  • 227 g nakrájaných paradajok
  • 3 polievkové lyžice jemne nasekaného čerstvého koriandra
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup:

  1. Do panvice alebo woku dáme trochu oleja a zahrievame na miernej teplote. Pridáme cibuľu a varíme päť minút. Pravidelne premiešavame, kým nebude zmäkčená tak akurát a mierne opečená.
  2. Medzitým odstránime všetok viditeľný tuk z kuracích stehien a každý z nich nakrájame na štyri kusy a dochutíme čiernym korením.
  3. Pridáme kurča a papriku na panvicu s cibuľkou a varíme po dobu troch minút. Občas mäso otočíme.
  4. Medzitým, v malej miske zmiešame kukuričnú múku s dvomi polievkovými lyžicami studenej vody. Vmiešame jogurt a dôkladne zmes premiešame.
  5. Na kurča a zeleninu posypeme kari a pridáme cesnak. Varíme 30 sekúnd.
  6. Nakrájané paradajky pridáme na panvicu, potom jogurtovú zmes, 150 mililitrov vody a koriander.
  7. Privedieme k jemnému varu a varíme 20 až 25 minút. Občas premiešame, až kým nebude kurča jemné a omáčka hustá. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a koriandrom.

Zdroj: bbc.com/food

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií