Ľahká a chutná večera? Top 5 ľahkých receptov, ktoré musíte vyskúšať
Večera je jedno z dôležitých jedál dňa. Rozhodnite sa správne a inšpirujte sa týmito zdravými a jednoduchými receptami. Určite vám zachutia.
1) Šalát s tuniakom a fazuľkami
Ingrediencie:
- 100 g baby fazuľky pokrájanej na polovičky
- 2 vajcia
- 400 g umytých a vysušených fazuliek rôzneho druhu
- 100 g na polovicu prekrojených cherry paradajok
- 4 jarné cibuľky nakrájané na drobno
- 160 g tuniaka
Dresing:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička vínneho octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
- Zelené fazuľky varíme vo vriacej vode v panvici asi štyri minúty. Potom ich ponoríme do misky so studenou vodou.
- Vajcia varíme vo vriacej vode asi osem minút. Následne ich pod prúdom studenej vody ochladíme. Ošúpeme ich a nakrájame na štvrtiny.
- Na dresing rozšľaháme olej, ocot a horčicu vo veľkej miske, až kým zmes nezhustne. Dochutíme čiernym korením.
- Do dresingu pridáme baby fazuľky, klasické fazuľky, cherry paradajky, jarnú cibuľku a miešame. Pridáme tuniaka a na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme čiernym korením a môžeme podávať.
2) Ľahká zeleninová čína
Ingrediencie:
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 4 jarné cibuľky nakrájané na 4 cm
- 1 rozdrvený strúčik cesnaku
- kus čerstvého koreňa zázvoru, asi 1 cm, olúpaný a nastrúhaný
- 1 mrkva nakrájaná na tenké hranolčeky
- 1 červená paprika nakrájaná na hrubšie hranolčeky
- 100 g baby kukurice nakrájanej na polovicu
- 1 cuketa nakrájaná na hrubé hranolčeky
- 150 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice omáčky Hoisin
- 2 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom soli
Postup:
- Zohrejeme wok na vysokom ohni a vlejeme slnečnicový olej. Pridáme jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a smažíme za stáleho miešania asi jednu minútu. potom teplotu znížime. Dávame pozor, aby nám zelenina nezhnedla.
- Pridáme mrkvu, červenú papriku, baby kukuricu a za stáleho miešania pražíme dve minúty. Pridáme cukor a pokračujeme v rovnakom smažení ďalšie tri minúty. Potom ingrediencie posunieme zo stredu woku na jeho kraj. Stále však dávame na zmes pozor.
- Pridáme jednu polievkovú lyžicu vody, hoisin, sójovú omáčku a varíme na vysokom ohni ďalšie dve minúty, alebo kým nie je všetka zelenina uvarená, ale nie príliš mäkká. Podávajte s rezancami alebo ryžou.
3) Frittata z húb a s cesnakom
Ingrediencie:
- trochu oleja
- 250 g nakrájaných húb
- 1 rozdrvený malý strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica tenkých plátkov čerstvej pažítky
- 4 veľké vymiešané vajcia
- čerstvo mleté čierne korenie
Šalát:
- 1 malý šalát dubáčik/trháčik s oddelenými listami
- 100 g na polovicu prekrojených cherry paradajok
- 1/3 uhorky nakrájanej na kúsky
Postup:
- Na malú ohňovzdornú panvicu vylejeme trochu oleja. Hríby rozdelíme na tri časti a každú z nich smažíme zvlášť po dobu dvoch až troch minút, až kým nezmäknú a nezhnednú. Usmažené huby vysypeme do sitka, aby prebytočné šťavy s olejom odtiekli von.
- Vrátime všetky huby na panvicu a pridáme k nim cesnak, pažítku a štipku mletého čierneho korenia. Varíme ďalšiu minútu, potom teplotu znížime.
- Predhrejeme rúru na najvyššiu teplotu a zapneme program grilovanie. Na huby nalejeme vajcia a varíme päť minút.
- Vložíme panvicu do rúry na tri až štyri minúty.
- Zmiešame ingrediencie na šalát v miske.
- Vyberieme hubovú zmes z rúry a nožom uvoľníme kraje frittaty. Vyklopíme na dosku a nakrájame okrúhlym nožom. Podávame teplé alebo studené so šalátom.
Pozrite si ďalšie nízkokalorické recepty na zdravú večeru.
4) Grilovaný losos Niçoise
Ingrediencie:
- 900 g veľmi čerstvého filetu z lososa
- 1 polievková lyžica na hrubo pomletého čierneho korenia
- 2 lyžice ľahkého olivového oleja
- 1 žltá paprika
- ½ lyžice rastlinného oleja
- 8 až 12 nových varených zemiakov
- 2 slivkové paradajky
- 175 g uvarených zelených fazúľ
- 20 olív
- 2 polievkové lyžice panenského olivového oleja
- 2 lyžice nakrájaného petržlenu
- petržlenová vňať na ozdobenie
- soľ a popor
Dresing:
- ½ lyžičky soli
- 1 ½ lyžice Dijonskej horčice
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 rozdrvený strúčik cesnaku
- 5 kvapiek omáčky Tabasco
- 4 filety zo sardely
- 110 ml ľahkého olivového oleja
- 1 žĺtok
Postup:
- Odstránime kožu z lososa a nakrájame ho na štyri rovnaké stejky. Každý z nich posypeme soľou, čiernym korením a rukou ich vtlačíme do stejkov. Ľahko ich potrieme olejom a chladíme, kým nie sú pripravené na varenie.
- Žltú papriku potrieme rastlinným olejom a grilujeme ju alebo opekáme, kým nie je koža dobre pľuzgierovitá. Necháme ju vychladnúť a potom odlúpime spálenú pokožku. Odstránime semená, nakrájame ju na osem kusov a vložíme do misky. Paradajky nakrájame na šesť kusov a ak sú zemiaky príliš veľké, nasekáme aj tie.
- Zmiešame všetku zeleninu, jemne okoreníme soľou a korením a hodíme ich do misky k olivovému oleju, petržlenovej vňati a necháme ich voľne zohriať sa na izbovú teplotu.
- Na dresing skombinujeme všetky jeho suroviny a mixujeme v mixéri, pokiaľ zmes nebude hladká.
- Na varenie lososa zohrejeme veľkú grilovaciu panvicu na vysokú teplotu. Lososa na nej ošľahujeme jednu až tri minúty z každej strany.
- Podávame so zeleninou po celom tanieri, pričom lososa vložíme do jeho stredu. Dresingom nešetríme a polejeme ním okolie stejku.
5) Chicken and vegetable balti
Ingrediencie:
- trochu oleja
- 1 stredná, na tenko nakrájaná cibuľa
- 4 kuracie stehná, vykostené a stiahnuté z kože
- 1 červená paprika, odrezaná a nakrájaná na trojcentimetrové kúsky
- 1 žltá paprika, odrezaná a nakrájaná na trojcentimetrové kúsky
- 1 polievková lyžica kukuričnej múky
- 150 g beztukového prírodného jogurtu
- 1 polievková lyžica stredného alebo jemného kari prášku
- 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky
- 227 g nakrájaných paradajok
- 3 polievkové lyžice jemne nasekaného čerstvého koriandra
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
- Do panvice alebo woku dáme trochu oleja a zahrievame na miernej teplote. Pridáme cibuľu a varíme päť minút. Pravidelne premiešavame, kým nebude zmäkčená tak akurát a mierne opečená.
- Medzitým odstránime všetok viditeľný tuk z kuracích stehien a každý z nich nakrájame na štyri kusy a dochutíme čiernym korením.
- Pridáme kurča a papriku na panvicu s cibuľkou a varíme po dobu troch minút. Občas mäso otočíme.
- Medzitým, v malej miske zmiešame kukuričnú múku s dvomi polievkovými lyžicami studenej vody. Vmiešame jogurt a dôkladne zmes premiešame.
- Na kurča a zeleninu posypeme kari a pridáme cesnak. Varíme 30 sekúnd.
- Nakrájané paradajky pridáme na panvicu, potom jogurtovú zmes, 150 mililitrov vody a koriander.
- Privedieme k jemnému varu a varíme 20 až 25 minút. Občas premiešame, až kým nebude kurča jemné a omáčka hustá. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a koriandrom.
Zdroj: bbc.com/food