Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Lipšic v súvislosti s paragrafom 363 kritizuje Žilinku, zameral sa na dôkaznú situáciu

Pri vznesení obvinenia je podľa špeciálneho prokurátora dôkazná situácia vždy slabšia, ako keď sa prípad dostane na súd, pretože obvinením sa len začína vyšetrovanie.

25.1.2023 (Webnoviny.sk) – Generálna prokuratúra SR kladie pri niektorých rozhodnutiach o zrušení obvinení podľa paragrafu 363 Trestného poriadku vyššie nároky na dôkaznú situáciu ako súdy.

Dôkazná situácia

Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Pri vznesení obvinenia je však podľa neho dôkazná situácia vždy slabšia, ako keď sa prípad dostane na súd, pretože obvinením sa len začína vyšetrovanie.

Vo viacerých prípadoch, keď generálna prokuratúra podľa paragrafu 363 zrušila obvinenia pre údajnú nedostatočnú dôkaznú situáciu, pritom podľa Lipšica súdy pri rozhodovaní o väzbe obvinených konštatovali opak.

Vznesenie obvinenia

„Klásť nároky na dôkaznú situáciu pri vznesení obvinenia vyššie, ako kladú niekedy súdy na právoplatné odsúdenie, je pomerne absurdná situácia,“ povedal Lipšic s tým, že vznesením obvinenia sa len otvára priestor na dokazovanie.

A to vyšetrovanie môže skončiť rôznym spôsobom. Podaním obžaloby alebo zastavením trestného stíhania,“ uviedol šéf Úradu špeciálnej prokuratúry. Ak však sú podľa neho vyššie nároky na strane generálnej prokuratúry ako súdov, je zložité kauzy vôbec dotiahnuť do konca.

Lipšic tiež skonštatoval, že v mnohých rozhodnutiach pri rozhodovaní podľa paragrafu 363 sa aplikujú iné pravidlá a právne názory pri kauzách, ktoré zahŕňajú vplyvné osoby a iné pri osobách bez vplyvu.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Korupcia, Paragraf 363 Trestného poriadku, Podplácanie, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Lipšic v súvislosti s paragrafom 363 kritizuje Žilinku, zameral sa na dôkaznú situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií