Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Zalyžovať sa na Slovensku dá už len v tretine stredísk, väčšina po teplom februári ukončila sezónu

Za lyžovačkou je potrebné vyraziť do vyšších polôh.

3.3.2024 (SITA.sk) – Podmienky na lyžovanie na Slovensku po teplom februári sa postupne obmedzujú. Prvý marcový víkend je v prevádzke už len tridsať stredísk so 135 kilometrami tratí, teda približne tretina.

Väčšina lyžiarskych stredísk už sezónu ukončilo

Podľa údajov turistického portálu Holiday Info v ešte otvorených strediskách zostalo k dispozícii takmer 140 lanoviek a vlekov. Vo väčšine lyžiarskych areálov sezónu pre tento rok už ukončili. Za lyžovačkou je potrebné vyraziť do vyšších polôh.

„Vo Vysokých a Nízkych Tatrách, na Orave, pri Ždiari a v Malej Fatre zostalo otvorených okolo 20 stredísk s dobrými podmienkami,“ informovala v sobotu obchodná manažérka spoločnosti Sitour Ľubica Styková. V piatok tam bolo v prevádzke ešte 25 stredísk.

Na zjazdovkách sú už jarné podmienky

Hrúbka snehu aktuálne dosahuje od 20 do 40 centimetrov, viac iba v Roháčoch-Spálenej, na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici či v Jasnej. Niekde začali platiť mimosezónne ceny skipasov.

„K zlepšeniu lyžiarskych podmienok by mohlo dôjsť v druhej polovici posledného prázdninového týždňa, kedy má prísť na hory výraznejšie ochladenie,“ priblížila Ľubica Styková. Ako dodala, minimálne vo vyšších polohách je tak predpoklad prevádzky stredísk aj v prvých marcových týždňoch.

Sneh sa vplyvom vysokých denných teplôt topí, na zjazdovkách sú typicky „jarné“ podmienky, zrána s lepšou kvalitou snehu ako poobede, kedy je podklad mäkký. Prvý februárový víkend bolo na Slovensku v prevádzke ešte 90 lyžiarskych stredísk s viac ako 250 kilometrami zjazdoviek.

Viac k témam: Lyžiarska sezóna, Oteplenie, Turizmus
Zdroj: SITA.sk – Zalyžovať sa na Slovensku dá už len v tretine stredísk, väčšina po teplom februári ukončila sezónu © SITA Všetky práva vyhradené.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií