fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ľadovec v Grónsku sa topí rýchlo, zombie ľad zdvihne hladinu morí aspoň o 27 centimetrov, predpovedajú vedci

Pri dokonalej rovnováhe sneh steká z grónskych hôr dolu a prispieva k dopĺňaniu a zahusťovaniu ľadovcov, čím kompenzuje to, že sa po okrajoch topí.

Máte tip? napíšte nám mailom

3.9.2022 (Webnoviny.sk) – Rýchlo sa topiaci ľadovec v Grónsku podľa štúdie zverejnenej tento týždeň zdvihne hladinu svetových morí najmenej o 27 centimetrov, čo je viac ako dvojnásobok pôvodných predpokladov.

Ako povedal spoluautor štúdie a glaciológ William Colgan, dôvodom je tzv. zombie ľad.

Ľad odsúdený na zánik

Takýto ľad je odsúdený na zánik, pretože hoci je stále pripojený k hrubším vrstvám ľadovca, už ho nedopĺňajú materské ľadovce, ktoré teraz dostávajú menej snehu.

Bez doplnenia sa ľad odsúdený na zánik v dôsledku zmeny klímy roztopí a zdvihne hladinu morí. „Je to mŕtvy ľad. Len sa roztopí a zmizne z ľadovej pokrývky,“ povedal Colgan.

Vytvára sa nerovnováha

Pri dokonalej rovnováhe sneh steká z grónskych hôr dolu a prispieva k dopĺňaniu a zahusťovaniu ľadovcov, čím kompenzuje to, že sa po okrajoch topí. V ostatných desaťročiach však nastáva slabšie dopĺňanie a väčšie topenie, čo vytvára nerovnováhu.

Podľa Colgana jeho tím nevie, ako dlho bude trvať, kým sa všetok ľad odsúdený na zánik roztopí, ale na základe kvalifikovaného odhadu by to bolo pravdepodobne do konca tohto storočia alebo do roku 2150.

Prečítajte si tiež:
Stiahnutie sa z Lysyčanska bolo podľa Hajdaja náročné, ale správne. Chlapci sú nažive a môžeme pokračovať, povedal

Viac k témam: Klimatická zmena, Ľadovec, Zmena klímy, zombie ľad
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľadovec v Grónsku sa topí rýchlo, zombie ľad zdvihne hladinu morí aspoň o 27 centimetrov, predpovedajú vedci © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií