Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

VEDCI VARUJÚ: Antarktída sa roztápa alarmujúcim tempom!

Roztápanie sa Antarktídy sa zrýchľuje alarmujúcim tempom – od roku 1992 prišiel tento svetadiel približne o tri bilióny ton ľadu.

Vyplýva to z najnovšej štúdie medzinárodného tímu takmer 90 glaciológov.

V poslednom štvrťstoročí sa ľadový príkrov Antarktídy, ktorý je kľúčovým indikátorom klimatických zmien, roztopil na množstvo vody schopné pokryť územie amerického štátu Texas do výšky takmer štyroch metrov, vypočítali vedci. Táto voda by zvýšila hladinu svetových oceánov o 7,6 milimetra.

Antarktída prišla v rokoch 1992-2011 o takmer 84 miliárd ton ľadu ročne. Od roku 2012 do vlaňajška sa však topenie ľadu zintenzívnilo na viac než 241 miliárd ton ročne. Uvádza sa  to v štúdii publikovanej v stredu v časopise Nature.

„Myslím si, že by sme mali byť znepokojení, ale nie zúfalí,“ vyhlásila Isabella Velicognová z Kalifornskej univerzity. Je je jednou z 88 spoluautorov štúdie. Ďalší z tímu, Ian Joughin z Washingtonskej univerzity, poznamenal, že západná časť Antarktídy je momentálne už „v stave rozpadu“, cituje ho agentúra AP.

Predmetný výskum je už druhým, ktorý tím expertov hodlá každých niekoľko rokov zrealizovať v spolupráci s vesmírnymi agentúrami NASA a ESA. Ich cieľom je priniesť najkomplexnejší pohľad na to, čo sa deje so zraniteľným ľadovým príkrovom v Antarktíde a Grónsku. Tím využíva desať až 15 družíc, ako aj pozemné a letecké metódy či počítačové simulácie.

Vedci pripúšťajú, že roztápanie sa Antarktídy by do konca tohto storočia mohlo zvýšiť hladinu svetových oceánov o 16 centimetrov. K tomuto negatívnemu fenoménu prispieva i topenie ľadovcov na iných miestach planéty.

Zdroj: APnews.com, Teraz.sk

Foto: https://i.guim.co.uk/img/media/2bec218bc996b7c108dfe09dcd5a90332516eaf2/0_105_2872_1723/master/2872.jpg?width=1920&quality=85&auto=format&usm=12&fit=max&s= (HO/REUTERS)

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií