S hokkaidom v kuchyni: Surovina, s ktorou navaríte chutne proti rakovine aj mŕtvici
Hitom jesennej sezóny, ktorá sa nezadržateľne blíži, je jednoznačne Hokkaido. Spoznajte túto úžasnú potravinu a jej skvelé účinky pre zdravie.
Poznáte ich históriu?
Tekvice patria medzi obľúbenú potravinu ľudí po celom svete. Túto plodinu poznali už naši dávni predkovia, o čom svedčia aj archeologické výskumu, pri ktorých boli nájdené jej semená. Pre Číňanov sú tekvice zdrojom dlhého života a šťastia. Pre Indiánov z kmeňa Navaho predstavujú tekvice jednu z najposvätnejších plodín, v ktorej je ukrytá Veľká Bohyňa.
Tekvica Hokkaido
V súčasnosti sa veľmi obľúbenou odrodou tekvíc stalo Hokkaido. Pochádza z Japonského ostrova s rovnomenným názvom a už jeho pôvodní obyvatelia poznali jeho zázračné účinky. Bohužiaľ, v súčasnosti o nich len málokto vie. Aj preto by sa mala stať neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Ako jednu z mála tekvíc ju môžete konzumovať aj so šupkou. A práve ta v sebe ukrýva zdravý poklad.
Účinky Hokkaido na zdravie
Hokkaido obsahuje množstvo minerálov a vitamínov. Zároveň je skvelým zdrojom vlákniny, čo napomáha prevencii rakoviny hrubého čreva a zlepšuje aj trávenie.
V dužine tejto tekvice nájdeme množstvo vitamínu C, ako aj betakaroténu. Ten sa v tele človeka mení na vitamín A, ktorý spolu s vitamínom E zabraňuje poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza tak rakovine.
Rovnako obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému. Vďaka nim sú tiež posilnené srdce a cievy. Keďže Hokkaido obsahuje málo sodíka, nemalo by chýbať v jedálničku ľudí, ktorí majú problémy so srdcom. Dokonca, jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku infarktu a mŕtvice.
Vďaka draslíku, ktorý má silný močopudný účinok napomáha konzumácia tekvice Hokkaido z tela vyplaviť prebytočnú soľ. Práve táto vlastnosť robí z tekvice skvelého pomocníka pri reumatizme a dne. Selén, ktorý tekvica obsahuje pomáha pri ochoreniach močových ciest. Okrem neho obsahuje tiež meď, železo a horčík.
S Hokkaidom aj proti rakovine
Okrem dužiny môžete použiť aj jadierka. Tie však treba kupovať len nepražené a ich účinky ocenia hlavne muži, keďže stimuluje bunky prostaty a zabraňuje ich nežiadúcemu zväčšenie. Jadierka tiež obsahujú obrovské množstvo zinku, ktorý je skvelým pomocníkom pri boji s onkologickými ochoreniami.
Tekvica je v našich domácnostiach považovaná skôr za príťaž, ako za zeleninu, ktorú môžeme skvele využiť. Pripraviť si z nej pritom môžeme pripraviť polievky, hlavné jedlá a dokonca aj dezerty. Nebojte sa zaradiť Hokkaido do svojho jedálnička. Nie len, že si pochutíte, ale urobíte niečo aj pre svoje zdravie!