fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Výnimka pre burčiak: Tento rok sa môže predávať už od 6. augusta

Máte tip? napíšte nám mailom

Nadpriemerné slnečné počasie a teplo tento rok spôsobili, že hrozno dozrieva skôr. Skôr bude aj obľúbený rozkvasený hroznový mušt – burčiak.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaka už od 6. augusta 2018. Informoval o tom Michal Feik z MPRV SR.

Zdroj: vinko.sk

“Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až 14 dní skôr, a tak aj burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku. Jeho predaj bude možný už od 6. augusta,” vysvetlila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Zdroj: cas.sk/han

“Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve číslo 313 z roku 2009 na povolenie skoršieho predaja burčiaka v roku 2018 už od 6. augusta udelilo MPRV SR na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie. Odráža sa to aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaka vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom ‘burčiak’ a uviesť údaj o výrobcovi,” spresnil generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba.

Prečítajte si tiež:
Nafotila provokatívne fotky no manžel to neprivítal. Jeho slová ju ale určite dojali :-)

POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE →

Burčiak je druh alkoholického nápoja. Charakterizuje sa ako “teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt obsahujúci štyri až šesť percent objemu alkoholu”. Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaka stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaka. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru, a tak ho umelo dosládzali. Zákon považuje 15. august za dátum, keď je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.

Zdroj: zdravie.pravda.sk/Ľuboš Pilc

Ako spoznať dobrý, kvalitný burčiak?

  • kupujte ho od overených predajcov,
  • má mať svetlú mliečnožltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý,
  • mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek,
  • nemal by byť veľmi sladký,
  • nemal by byť hnedý so sedimentom na dne fľaše (znamená to, že nebol odkalený alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.),
  • veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.
Prečítajte si tiež:
Fara na východe Slovenska sa stala jablkom sváru, kňaz píše veriacim dokonca výhražné SMS-ky!
burčiak
Zdroj: vinotajna.sk

Čo je na burčiaku najlepšie?

Kvalitný burčiak obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:

  • obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B,
  • stopové prvky, minerály a ovocné cukry,
  • obsahuje železo, zinok,
  • má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť,
  • zlepšuje činnosť srdca,
  • má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu,
  • v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané,
  • ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Aj keď je burčiak v primeranom množstve zdraviu prospešný, môže pôsobiť laxatívne a vzhľadom na vysoký obsah cukru nie je vhodný pre diabetikov.

Zdroje: http://www.teraz.sk/slovensko/agro-burciak-bude-tento-rok-skor/340604-clanok.html, https://www.vinotajna.sk/burciak/

Foto: https://img.ephoto.sk/data/users//20351/photos/597988b7891b7aba1ee0bb7f37acd9a43aa4c2e2.jpghttps://t4.aimg.sk/magaziny/9oULECh8Qev6EJ4gt3I7lg.2560~Ako-rozozna-ten-najlep-bur-iak.jpg?t=L2ZpdC1pbi8xNjAweDkwMA%3D%3D&h=8e1o2-R1glNoYj-npjJzDA&e=2145916800&v=2https://ipravda.sk/res/2011/09/02/thumbs/18086-burciak-clanokW.jpghttps://www.vinotajna.sk/wp-content/uploads/2016/08/burciak-1.jpg

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií