Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Výnimka pre burčiak: Tento rok sa môže predávať už od 6. augusta

Burčiak je druh alkoholického nápoja. Charakterizuje sa ako „teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt obsahujúci štyri až šesť percent objemu alkoholu“. Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaka stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaka. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru, a tak ho umelo dosládzali. Zákon považuje 15. august za dátum, keď je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.

Zdroj: zdravie.pravda.sk/Ľuboš Pilc

Ako spoznať dobrý, kvalitný burčiak?

  • kupujte ho od overených predajcov,
  • má mať svetlú mliečnožltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý,
  • mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek,
  • nemal by byť veľmi sladký,
  • nemal by byť hnedý so sedimentom na dne fľaše (znamená to, že nebol odkalený alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.),
  • veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.
burčiak
Zdroj: vinotajna.sk

Čo je na burčiaku najlepšie?

Kvalitný burčiak obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:

  • obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B,
  • stopové prvky, minerály a ovocné cukry,
  • obsahuje železo, zinok,
  • má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť,
  • zlepšuje činnosť srdca,
  • má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu,
  • v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané,
  • ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Aj keď je burčiak v primeranom množstve zdraviu prospešný, môže pôsobiť laxatívne a vzhľadom na vysoký obsah cukru nie je vhodný pre diabetikov.

Zdroje: http://www.teraz.sk/slovensko/agro-burciak-bude-tento-rok-skor/340604-clanok.html, https://www.vinotajna.sk/burciak/

Foto: https://img.ephoto.sk/data/users//20351/photos/597988b7891b7aba1ee0bb7f37acd9a43aa4c2e2.jpghttps://t4.aimg.sk/magaziny/9oULECh8Qev6EJ4gt3I7lg.2560~Ako-rozozna-ten-najlep-bur-iak.jpg?t=L2ZpdC1pbi8xNjAweDkwMA%3D%3D&h=8e1o2-R1glNoYj-npjJzDA&e=2145916800&v=2https://ipravda.sk/res/2011/09/02/thumbs/18086-burciak-clanokW.jpghttps://www.vinotajna.sk/wp-content/uploads/2016/08/burciak-1.jpg

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií