Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vždy pripravený: TAKTO zbavíte gril nečistôt po každej dobrej párty

Grilovacia sezóna je v plnom prúde!  Ak chcete vašim hosťom podávať jedlá plné chuti, dbajte na to, aby bol váš gril dokonale čistý. Viete, ako na to?

Grilovanie a jeho skvelá atmosféra v kruhu najbližších vám dáva priestor vytvoriť najchutnejšie recepty z grilu. Pri jeho používaní ho ale treba aj čistiť. Čistenie grilu je úplne jednoduché. Niektorí ľudia naň používajú špeciálne chemikálie. Tie však môžu zanechať zvyšky nehľadiac na to, ako dobre ho vydrhli.

Chemikália sa tak môže dostať aj do jedla. Odstráni tiež veľa prírodného korenia a oleja, ktorý je nasiaknutý do roštov, čo robí jedlo chutnejším a dodáva mu dymovú príchuť spojenú s grilovaním. Na to si dajte pozor, aby ste si pri najbližšom grilovaní vychutnali mäso v geniálnej marináde tak, ako sa patrí.

gril
Zdroj: pexels.com

Toto sú kroky na jednoduché vyčistenie grilu

1) Vyberieme z grilu všetky alobaly a predmety, ktoré doň nepatria. Zatvoríme ho a zapneme na najvyššiu teplotu. Oheň necháme pôsobiť približne 10 minút, aby sa väčšie kúsky jedla spálili samé. Zohriaty gril bude potom tiež jednoduchšie vyčistiť.

2) Gril vypneme a začneme s drhnutím roštu. Použijeme na to grilovaciu kefu, škrabku alebo kefu s kovovými vlasmi. Rošt drhnieme najmä vertikálne, aby sme z neho odstránili všetky nečistoty. Potom ho necháme vychladnúť.

3) Keď vychladne, vyberieme z grilu rošt a znovu ho drhneme. Pridáme vodu a trochu saponátu na umývanie riadu. Skončíme, až keď budeme s výsledkom spokojní.

4) Stierkou tiež zoškrabeme špinu z veka grilu z vnútornej strany. Mastnotu a nečistoty z neho utrieme vlhkou handričkou a teplou vodou.

gril
Zdroj: pixabay.com, unsplash.com

5) Vnútro grilu očistíme škrabkou, na menšie priestory je efektívna aj stará zubná kefka. Pri čistení horákov dávame pozor na to, aby sme do nich nezaniesli špinu. Hrubé nečistoty na dne grilu vysajeme vysávačom. Dno umyjeme handrou a teplou vodou.

6) Pod grilom by sme mali mať odnímateľnú panvicu alebo tácku, ktorá je určená na zachytávanie nečistôt, zvyškov alebo mastnoty z jedla. Vyberieme ju, vyprázdnime a utrieme vlhkou handričkou. Pred zasunutím ju necháme vyschnúť na vzduchu.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií