fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo bolo skôr sliepka alebo vajce? Konečne je otázka vyriešená!

Jednou z najzáhadnejších a najznámejších otázok celého ľudstva je otázka: Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce. Aby bolo vajce, musí ho sliepka zniesť, no aby bola sliepka, musí byť vajce, aby sa mohla vyliahnuť. Tak čo je správna odpoveď?

Doktor Colin Freeman z Sheffield Univerzity spolu s kolegami z Univerzity Warwick prišiel na správnu odpoveď. Ich výskumný projekt bol pôvodne zameraný na to ako zvieratá, ktoré znášajú vajíčka, produkujú škrupinu. Škrupina je mimoriadne silný a veľmi ľahký materiál, ktorý sa zatiaľ nepodarilo replikovať žiadnemu vedcovi. Dr. Colin Freeman dúfal, že sa dozvedia, ako vytvoriť túto umelú napodobeniny škrupiny vajíčka.

sliepka alebo vajce

Sliepky boli vybrané ako predmet ich skúmania, pretože proteín, ktorý tvorí  škrupiny, je ľahko skúmateľný. Na výskum použili super počítač britského výskumného strediska s názvom Hector(High End Computing Terascale Resource) v Edinburghu. Zložky, ktoré sa používajú na výrobu vaječnej škrupiny, boli naprogramované do Hectora. Hector pracoval na výsledkoch výskumu, ako vzniká vaječná škrupina niekoľko týždňov 24 hodín denne.

Sliepka alebo vajce?

Keď super počítač, dospel k záveru, vedci boli ohromení, keď si uvedomili, že otázka tisícročia je vyriešená. Po stáročia diskusií bolo nakoniec rozhodnuté, že sliepka bola skôr!

“Už dávno bolo podozrenie, že vajce bolo skôr, ale teraz máme nový vedecký dôkaz, ktorý ukazuje, že sliepka bola skôr,” povedal Dr. Colin Freeman.

To, čo bolo zistené, bol proteín zvaný ovocledidin-17 (OC-17), ktorý existuje len vo vaječníkoch sliepky a má zásadný význam pre formovanie škrupiny vajíčka. Proteín OC-17 pôsobí ako hlavný staviteľ škrupiny. Bez tohto proteínu by škrupina nemohla existovať, takže z toho vyplýva konečný výsledok a to, že vajce nemohlo byť skôr než sliepka.

Navyše k odpovedi na tisícročnú otázku, ktorá ťažila ľudstvo, výsledok tejto štúdie by mohol mať veľký prínos k oblasti medicíny, pretože ľudské kosti a zuby sú tvorené podobným spôsobom ako vaječné škrupiny. To by mohlo viesť k lepšiemu pochopeniu, ako obnoviť ľudské kosti.

Zdroj: infoatedu.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií