Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Napoleon ju vyžadoval k vínu. Každý milovník čokolády by mal vedieť o nej TOTO!

Milovníci čokolády vedia, že jeden deň bez nej dokáže v tele prebudiť nervozitu, stres a prudké výkyvy nálady. I keď nič sa nemá preháňať, nedostatok cukru môže vyvolať rôzne nepríjemné reakcie. Prečítajte si, čo všetko ste o čokoláde doteraz možno ani len netušili.

Čokoláda ako ju nepoznáte

Odkedy táto sladkastá pochúťka vznikla, má za sebou už dlhú históriu. Avšak okrem toho, že je možné si ju kúpiť v rôznych príchutiach a farbách, dokáže očariť, podľa portálu Mentafloss.com, týmito zaujímavými faktami.

Fakty o čokoláde. Poznáte všetky? Zdroj: unsplash.com
Fakty o čokoláde. Poznáte všetky? Zdroj: unsplash.com

1. Čokoláda ako zelenina?

Tento produkt je vyrobený z mlieka a horkej čokolády, ktoré pôvodne pochádzajú z kakaových bôbov. Rastú na kakaovom strome, ktorý sa vyznačuje nádhernou zelenou farbou.

2. Je biela čokoláda skutočne čokoládou?

Odpoveď znie, že nie, pretože neobsahuje kakaovú sušinu či čokoládovú tekutinu. Na druhej strane má v sebe isté množstvo kakaových bôbov, a to najmä kakaové maslo.

3. Prvenstvo má horúca čokoláda

Práve tento chutný nápoj vznikol spomedzi všetkých druhov čokolády ako prvý. Jeho počiatky siahajú do mexickej aj aztéckej kultúry, kedy si obyvatelia varili kakao. Horká zmes sa často využívala napríklad na svadbách.

https://www.instagram.com/p/B0LgGc6gMZs/?igshid=138525u2s870v&fbclid=IwAR0wXPs99RRfesUWexmi7HGqCwR-nIzsIa6gcuX76NM0Dgbr7A5K9i5i7_8

4. Kakao sa využívalo ako mena

Hoci by sa mohlo zdať, že prekvapivé fakty už v tomto bode končia, opak je pravdou. Kakaové bôby Aztékovia zbožňovali a dokonca ich používali ako platidlo, keď si menili nejaký tovar.

5. Napoleon zbožňoval čokoládu

Francúzsky vodca skutočne prekvapil. Jeho bájne bitky sú známe celému svetu, ale nikto netušil nasledujúci fakt. Miloval víno a k nemu si vyžadoval čokoládu, aj za náročných vojenských udalostí.

6. Aká je životnosť kakaového bôbu?

Hoci sa zdá, že čokoláda je večná, nie je tomu tak. Kakaové bôby prežijú údajne maximálne 25 rokov.

7. Najviac kakaa sa nachádza v Afrike

I keď má čokoláda amazonské korene, až 70% kakaa sa nachádza práve v Afrike. Pobrežie Slonoviny  v súčasnosti patrí medzi jeho najväčšieho producenta a svet zásobuje približne 30-timi %.

8. Prvý čokoládový bar vznikol v Anglicku

Rok 1842 priniesol v histórii v súvislosti s čokoládou prelomový úkaz. V tomto období spoločnosť Cadbury vyrobila prvú čokoládovú tyčinku. V súčasnosti ešte stále existuje.

https://www.instagram.com/p/B0lRIT4nPrl/?fbclid=IwAR0nF2tE0uV8PTRSDjVznFV4kWnN5RF6LwzBwzMSoqUDE8o66n50f6KWaho

9. Švajčiarsko a mliečna čokoláda?

Ďalšie pokroky v súvislosti s čokoládou prinieslo Švajčiarsko. Prvýkrát ju v roku 1875 zhotovil jej vynálezca Daniel Peter. Recept sa mu podarilo priniesť do dokonalosti až po dlhých rokoch skúšania.

10. Tuhá čokoláda ako ju poznáme dnes

Tento druh čokolády vymyslel v roku 1847 obchod Obchod Fry and Sons. V ňom vznikla kombinácia, kedy zamestnanci miešali kakaové maslo, cukor a čokoládu.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií