fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Jedlo a pravidlo 5 sekúnd. Mýtus alebo pravda?

Máte tip? napíšte nám mailom

Hovorí sa, že jedlo (alebo aj príbor), ktoré spadlo na zem, nemusí byť kontaminované baktériami v prípade, že ho zdvihnete do piatich sekúnd. Niektorí ľudia veria tomuto tvrdeniu, zatiaľ čo ostatní ľudia zastávajú názor, že je to len fiktívny výmysel.

Existuje veľa variácii tohto pravidla, v ktorých je časový limit odlišný. Množstvo baktérii závisí od typu povrchu, na ktorý jedlo spadlo. Napríklad, keď vám spadne jedlo na tvrdú, hladkú (alebo rovnú) podlahu v reštaurácii, baktérie sa na jedlo nalepia takmer okamžite a niektoré z nich môžu byť veľmi škodlivé. Ak vám spadne jedlo na koberec, platí, že jediná vec, ktorá sa na vaše jedlo prilepí je pár vlasov a čiastočky prachu. Pre baktérie je oveľa ťažšie prilepiť sa na jedlo, ktoré spadlo na koberec.

Výskum

Pravidlo piatich sekúnd si získalo veľkú pozornosť a bolo skúmané ako odporúčanie pre naše zdravie, ale aj ako sociologický efekt. V roku 2003, Jillian Clarke z univerzity v Chicagu, prieskumom zistila, že 56% mužov a 70% žien bolo oboznámených s pravidlom piatich sekúnd. Tiež zistila, že rôzne druhy jedál boli výrazne nakazené baktériami za veľmi krátku chvíľu, od toho ako sa jedlo dotklo dlaždice. Na druhej strane nezistila Clarke žiadne významné dôkazy o kontaminácii jedla baktériami na verejných podlahách. Za túto prácu dostala Clarke v roku 2004 Nobelovu cenu za „verejné zdravie“.

Prečítajte si tiež:
VIDEO: Mladý pár si to rozdával priamo na palube lietadla! Z videa sa na sociálnych sieťach stal hotový virál! Nie je to však protizákonné?

V roku 2006 študovala všetko ešte dôkladnejšie a vo svojom výskume použila „salmonelu“ na podlahu, dlaždice a nylonové koberce. Výsledkom bolo zistenie, že baktériám sa stále darilo aj po 28. dňoch.Testy po ôsmich hodinách ukázali, že baktérie môžu kontaminovať (nakaziť) chlieb za menej ako 5 sekúnd. V prípade, že jedlo bolo na zemi viac ako minútu, nastala zvýšená kontaminácia jedla až 10-násobne rýchlejšie (alebo viac).

Epizóda zo seriálu MythBusters ukázala, že nie je žiadny výrazný rozdiel v počte baktérii, či už to boli 2 sekundy alebo 6 sekúnd. Avšak vlhkosť, povrch a aj miesto, kde jedlo spadlo výrazne vplýva na počet baktérii. Ted Allen vyskúšal toto pravidlo a zistil, že baktérie sa nalepia na jedlo okamžite. Miesta, kde je zvýšená premávka, spôsobujú oveľa väčšie množstvo baktérii na jedle.

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií