fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Umierajúca tradícia: Už len 15 Belgičanov loví krevety z konského chrbta

Máte tip? napíšte nám mailom

Pri návšteve belgického prímorského letoviska Oostduinkerke môžete na pobreží zahliadnuť mužov na koňoch v nepremokavých pláštenkách, ktorí sa tu venujú už unikátnemu lovu kreviet. Od decembra 2013 je tento spôsob lovu dokonca zapísaný na zozname UNESCO o nehmotnom dedičstve ľudstva. 

Ťažko sa dá predstaviť bizarnejší pohľad. Kone sú vo vode, na nich rybári v žltých pogumovaných oblekoch, za nimi rybárske siete. Obrázok, kedysi 500 rokov bežný na 67-kilometrovom pobreží, dnes môžete vidieť len tu.

Ten, kto by očakával idylickú rybársku dedinu, bude sklamaný. Oostduinkerke je moderný prímestský rekreačný rezort, cez ktorý vedie štvorprúdová cesta s električkou uprostred. Vyznačuje sa nekonečnou promenádou lemovanou vysokými budovami s apartmánmi. More tu nie je ani tak na kúpanie, ako skôr estetická kulisa a zdroj čerstvého vzduchu. V piesočných dunách vykúkajú roztrúsené betónové bunkre, pamiatka na druhú svetovú vojnu.

Lovcov je už len 15

Jedným z 15 posledných lovcov kreviet je Johan Vandendriesschen. Pôvodom koniar, ktorý sa sem presťahoval asi pred 30 rokmi a lov kreviet z konského chrbta ho uchvátil. Má šesť koní, ktoré chová s manželkou na neďalekom statku. Na lov vyráža spravidla každý druhý deň, v lete aj v zime, najväčšie úlovky sú však v teplejších mesiacoch, teda od apríla do októbra.

Johan, rovnako ako ostatní rybári, vešia so svojím pomocníkom prútené koše za drevené sedlo (kožené by slaná voda zničila), obaja sa potom vyšvihnú na koňa a so zatiahnutou sieťou za sebou sa pomaly noria do vĺn Atlantiku. Kone sú mohutné, vážia okolo 1000 kilogramov a ich kopyto je väčšie ako detská hlava. Ide o brabantskú a hennegauerskú rasu, dnes už pomerne vzácnu. Lov prebieha hodinu a pol pred prílivom a takisto hodinu a pol po skončení prílivu.

Prečítajte si tiež:
Kombinácie jedál, ktoré by ste nemali konzumovať spolu

Kone sú pokojné, slaná voda im evidentne neprekáža a o chvíľu im z vody vykúka už len hlava. Ich obriu silu musíte obdivovať. Vidieť je ešte oranžový balónik neposedne poskakujúci po hladine a označujúci siete, do ktorých sa ukladá budúca kulinárska lahôdka.

Kone idú stále ďalej a ďalej okolo pobrežia, po asi 20 minútach sa otočia a nakoniec vychádzajú z mora. Sieť vytvorila vak plný všetkého možného – krabov, malých rybiek a kreviet.

Krevety putujú do koša, ostatok na piesok, kde sa to stáva korisťou všadeprítomných čajok.

Celá procedúra sa opakuje asi 5-krát, úlovok obvykle obsahuje okolo 10 kilogramov, kedysi to vraj bývalo aj dvakrát toľko. Na zbohatnutie to nestačí, ale za tých pár hodín sa  to na privyrobenie oplatí.

POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE

Najlepšie sú čerstvé 

Po skončené lovu odvážajú rybári krevety k sebe na statky na okamžité spracovanie. Premyjú ich sladkou vodou, čím ich očistia od piesku a nečistôt, presypú ich do plastových prepraviek a ponoria do kotla s vriacou vodou. Účelom tejto procedúry je zbaviť krevety všetkých telesných tekutín.

A potom už neostáva nič iné, než sa do nich pustiť. Odlomiť hlavičku a zadoček, rozlúsknuť, vysať. Je ťažké sa tejto pochúťky nabažiť. Rybárov-lovcov čaká potom ešte jedna úloha: rozviezť krevety čo najrýchlejšie do miestnych obchodov a reštaurácií.

Miest, kde sa dajú ochutnať, je v okolí dostatok. Priamo v Oostduinkerke má reštauráciu s názvom De Peerdevisscher (Rybár na koni) aj jeden z ďalších lovcov, Johan Casier. Ten je na rozdiel od prvého Johana už niekoľkým pokračovateľom rodinnej tradície.

Prečítajte si tiež:
Miluješ pizzu, no máš pocit, že je nezdravá? Máme pre teba dobré správy potvrdené odborníkmi

Reštaurácia je replika rybárskej krčmy z roku 1920, plná rybárskeho náčinia a fotografií. Väčšina jedál má v názve slovo rybí – tmavé rybie pivo, ktoré si tu sami varia, aj vychýrená rbia káva s likérom. Je tu neustále plno, miesta na obed sa musia vopred rezervovať, čo je na belgické pomery neobvyklé. Ako Johan pyšne hovorí, je to tým, že hostia vedia, že u nich dostanú vždy len ráno ulovené ryby a krevety, ktoré dokáže jeho žena Corinne znamenite upraviť. Ceny sú pritom veľmi priaznivé.

Na tisíc spôsobov

Drobné, šedé krevety sú pre svoju zvláštnu výraznú chuť vyhľadávané gurmánmi nielen vo Flámsku (jeden z troch oficiálnych regiónov Belgicka – pozn. red.), ale na celom svete. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Krokety s krevetami sú priam neoddeliteľnou súčasťou belgickej gastronomickej tradície, rovnako ako mušle a hranolky. Podávajú sa s chrumkavým vyprážaným petržlenom, citrónovou šťavou a bešamelom.

Ďalšou špecialitou sú syrové rajčiny naplnené krevetami zmiešanými s majonézou alebo kokteilovou omáčkou, môžu byť taktiež pokvapkané koňakom. Krevety sa pridávajú aj do polievok (slávna je polievka z kreviet a čakanky, čo je obdoba francúzskej cibuľačky), výborné je s nimi rizoto, vyprážajú sa s koriandrom a limetkou, gratinujú s čakankou, dusia s tyymiánom a cesnakom či sú súčasťou najrôznejších šalátov.

Vynikajúci je sendvič s rukolou, sušenými paradajkami a krevetami. Ty sa však rovnako úplne najčastejšie konzumujú čerstvo uvarené ako snack k pivu alebo vínu, bývajú bežne na stole v miske namiesto orieškov.

Pozrite si video zobrazujúce celý proces lovu:

Zdroj: https://cestovani.idnes.cz/belgie-oostduinkerke-krevety-lov-kreveta-unesco-f69-/kolem-sveta.aspx?c=A180723_135528_kolem-sveta_hig

Foto: https://cestovani.idnes.cz/belgie-oostduinkerke-krevety-lov-kreveta-unesco-f69-/kolem-sveta.aspx?c=A180723_135528_kolem-sveta_highttp://lideazeme.reflex.cz/clanek/na-kone-a-na-krevety, https://www.afar.com/places/oostduinkerke-koksijdehttps://sk.pinterest.com/pin/520728775636527413/

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií