Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Umierajúca tradícia: Už len 15 Belgičanov loví krevety z konského chrbta

Najlepšie sú čerstvé 

Po skončené lovu odvážajú rybári krevety k sebe na statky na okamžité spracovanie. Premyjú ich sladkou vodou, čím ich očistia od piesku a nečistôt, presypú ich do plastových prepraviek a ponoria do kotla s vriacou vodou. Účelom tejto procedúry je zbaviť krevety všetkých telesných tekutín.

A potom už neostáva nič iné, než sa do nich pustiť. Odlomiť hlavičku a zadoček, rozlúsknuť, vysať. Je ťažké sa tejto pochúťky nabažiť. Rybárov-lovcov čaká potom ešte jedna úloha: rozviezť krevety čo najrýchlejšie do miestnych obchodov a reštaurácií.

Miest, kde sa dajú ochutnať, je v okolí dostatok. Priamo v Oostduinkerke má reštauráciu s názvom De Peerdevisscher (Rybár na koni) aj jeden z ďalších lovcov, Johan Casier. Ten je na rozdiel od prvého Johana už niekoľkým pokračovateľom rodinnej tradície.

Reštaurácia je replika rybárskej krčmy z roku 1920, plná rybárskeho náčinia a fotografií. Väčšina jedál má v názve slovo rybí – tmavé rybie pivo, ktoré si tu sami varia, aj vychýrená rbia káva s likérom. Je tu neustále plno, miesta na obed sa musia vopred rezervovať, čo je na belgické pomery neobvyklé. Ako Johan pyšne hovorí, je to tým, že hostia vedia, že u nich dostanú vždy len ráno ulovené ryby a krevety, ktoré dokáže jeho žena Corinne znamenite upraviť. Ceny sú pritom veľmi priaznivé.

Na tisíc spôsobov

Drobné, šedé krevety sú pre svoju zvláštnu výraznú chuť vyhľadávané gurmánmi nielen vo Flámsku (jeden z troch oficiálnych regiónov Belgicka – pozn. red.), ale na celom svete. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Krokety s krevetami sú priam neoddeliteľnou súčasťou belgickej gastronomickej tradície, rovnako ako mušle a hranolky. Podávajú sa s chrumkavým vyprážaným petržlenom, citrónovou šťavou a bešamelom.

Ďalšou špecialitou sú syrové rajčiny naplnené krevetami zmiešanými s majonézou alebo kokteilovou omáčkou, môžu byť taktiež pokvapkané koňakom. Krevety sa pridávajú aj do polievok (slávna je polievka z kreviet a čakanky, čo je obdoba francúzskej cibuľačky), výborné je s nimi rizoto, vyprážajú sa s koriandrom a limetkou, gratinujú s čakankou, dusia s tyymiánom a cesnakom či sú súčasťou najrôznejších šalátov.

Vynikajúci je sendvič s rukolou, sušenými paradajkami a krevetami. Ty sa však rovnako úplne najčastejšie konzumujú čerstvo uvarené ako snack k pivu alebo vínu, bývajú bežne na stole v miske namiesto orieškov.

Pozrite si video zobrazujúce celý proces lovu:

Zdroj: https://cestovani.idnes.cz/belgie-oostduinkerke-krevety-lov-kreveta-unesco-f69-/kolem-sveta.aspx?c=A180723_135528_kolem-sveta_hig

Foto: https://cestovani.idnes.cz/belgie-oostduinkerke-krevety-lov-kreveta-unesco-f69-/kolem-sveta.aspx?c=A180723_135528_kolem-sveta_highttp://lideazeme.reflex.cz/clanek/na-kone-a-na-krevety, https://www.afar.com/places/oostduinkerke-koksijdehttps://sk.pinterest.com/pin/520728775636527413/

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií