fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Medzinárodnú cenu SAV si opäť prevezmú vedci z oblasti technických a prírodných vied

Ocení dvoch vedcov z oblasti technických a prírodných vied.

Máte tip? napíšte nám mailom

18.9.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská akadémia vied (SAV) opäť udelí Medzinárodnú cenu SAV. Ocení dvoch vedcov z oblasti technických a prírodných vied. Predseda SAV Pavol Šajgalík odovzdá ocenenie v oblasti technických vied matematikovi profesorovi YangQuan Chen z Kalifornskej univerzity.

Za rok 2022 si cenu za oblasť prírodných vied odnesie neurovedec a onkológ profesor Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku. V tlačovej správe o tom informovala SAV.

Profesor Chen sa venuje robotike, mechatronike, modelovaniu a riadeniu procesov, ale i autonómnym vozidlám či bezpilotným lietadlám. Pri výskume využíva matematické metódy, na konte má vyše 700 vedeckých prác, ktoré boli citované viac ako 21-tisíckrát.

Profesor Salzet sa špecializuje na onkoimunológiu a neurológiu. Založil jedinečné laboratórium na vývoj nových technológií, diagnostických nástrojov a liečebných postupov. S profesorkou Čížkovou z Neuroimunologického ústavu SAV, v. v. i. získali v roku 2020 Cenu M. R. Štefánika, ktorú udeľuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a francúzske veľvyslanectvo, za projekt zameraný na nové postupy liečby poranení miechy.

Odovzdávanie ocenení sa uskutoční v utorok 20. septembra v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Ocenení prednesú počas podujatia krátke prednášky, ktorými priblížia svoj aktuálny výskum.

Prečítajte si tiež:
OĽaNO a SaS podľa ministra Naďa nie sú nepriateľmi, existuje iný terč

Viac k témam: Ocenenie, Primaciálny palác, Vedci
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodnú cenu SAV si opäť prevezmú vedci z oblasti technických a prírodných vied © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií