fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Milanovej ministerstvo plánuje komplexne upraviť status profesionálneho umelca

Ministerstvo kultúry SR chce upraviť aj podmienky na priznanie osobitného príspevku určitým skupinám profesionálnych umelcov po skončení ich profesionálnej kariéry.

Máte tip? napíšte nám mailom

19.4.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo kultúry SR (MK SR) plánuje komplexne upraviť status profesionálneho umelca a iného profesionála v kultúre. Zo zverejnenej predbežnej informácie o návrhu zákona o profesionáloch v kultúre vyplýva, že by sa mali určiť kritériá, ktorých splnenie bude podmienkou pre zápis do evidencie profesionálnych umelcov a evidencie iných profesionálov v kultúre.

Tiež by sa mali upraviť podmienky na priznanie osobitného príspevku určitým skupinám profesionálnych umelcov po skončení ich profesionálnej kariéry, výška osobitného príspevku a spôsob jeho priznania.

Rezort kultúry v predloženom dokumente konštatoval, že definície profesionálneho umelca a iného profesionála v kultúre obsiahnuté v zákone o Fonde na podporu umenia a zákone o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR pokrývajú iba umelcov v slobodnom povolaní a iných profesionálov v kultúre, ktorí vykonávajú profesiu v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu ako samostatne zárobkovú činnosť.

„Cieľom návrhu zákona je upraviť status profesionálneho umelca a iného profesionála v kultúre, ktorý bude zahŕňať aj umelcov, respektíve iných profesionálov v kultúre, ktorí vykonávajú umeleckú alebo inú činnosť v pracovnoprávnom vzťahu, ako podnikateľskú činnosť, a tak ďalej,“ objasnilo ministerstvo.

Prečítajte si tiež:
Už viete, aký film si pozriete s vašou polovičkou na Valentína? Tento bude baviť aj mužov

Viac k témam: profesionálny umelec
Zdroj: Webnoviny.sk – Milanovej ministerstvo plánuje komplexne upraviť status profesionálneho umelca © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií