fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Alergici, prichádza najhorší strašiak! Palina a ambrózia sú už vo vzduchu!

Máte tip? napíšte nám mailom

V uplynulom týždni sa peľová situácia na území Slovenska nezmenila. Naďalej dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a, naopak, silne alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých.

Okrem toho už všetky monitorovacie stanice zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie.

“Dreviny už dokvitli a v malých množstvách sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ ihličnanov, gaštanu a lipy. Peľová sezóna tráv v podstate už prešla druhým kvitnutím na celom území Slovenska. Zníženie denných koncentrácií peľu v ovzduší bolo výrazne ovplyvnené ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou,” uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Najvyššie koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín zachytili hlavne v Banskej Bystrici, ale aj v Bratislave a v Nitre. Peľ paliny a ambrózie zatiaľ len vo veľmi nízkych koncentráciách zachytili všetky monitorovacie stanice. Okrem týchto druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

“V najbližších dňoch bude prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých rastlín a tráv. Zvýšia sa denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, ktoré budú spolu s trávami najsilnejším alergénom najbližších týždňov,” podotkla Lafférsová s tým, že počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu peľu v ovzduší. Denné koncentrácie spór plesní majú stúpajúcu tendenciu.

Prečítajte si tiež:
Cítite sa unavení? Vaša únava môže byť spôsobená aj jedlami, ako sú napríklad tieto

Nuž čo. Držíme palce, aby ste to nejako vydržali!

Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj Teraz Navidiku

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií