fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Kuracie nugetky, zmrzlina či raňajkové cereálie: Ultra spracované potraviny môžu byť cestou k predčasnej smrti

Ultra spracované potraviny, ako kuracie nugetky, zmrzlina či raňajkové cereálie vedci spájajú s predčasnou smrťou a zlým zdravotným stavom.

Výskumníci z Francúzska a Španielska tvrdia, že množstvo konzumovania týchto potravín prudko stúplo. Ich štúdie nie sú jednoznačným dôkazom, že toto jedlo nám škodí. Je však dokázané, že ultra spracované potraviny vedú k prejedaniu sa.

Čo sú to ultra spracované potraviny?

Termín pochádza zo spôsobu klasifikácie potravín podľa toho, ako veľmi je jedlo upravené priemyselným spracovaním. Najnižšou kategóriou sú nespracované alebo minimálne spracované potraviny, medzi ktoré patrí ovocie, zelenina, mlieko, mäso, strukoviny ako šošovica, semená, zrná ako ryža a vajcia.

potraviny
Vôbec alebo málo spracované druhy potravín. Zdroj: unsplash.com/Katie Smith

Druhou kategóriou sú spracované potraviny, ktoré boli pozmenené tak, aby vydržali dlhšie alebo chutnali lepšie. Vo všeobecnosti sa na takéto úpravy jedla používa soľ, olej, cukor alebo fermentácia. Táto kategória zahŕňa syr, slaninu, domáci chlieb, konzervované ovocie a zeleninu, údené ryby či pivo.

Potom prichádzajú ultra spracované potraviny, ktoré prešli podstatnejším priemyselným spracovaním a často majú na balení dlhé zoznamy prísad, vrátane pridaných konzervačných látok, sladidiel alebo farbív. Profesorka Maira Bes-Rastrollo z Univerzity v Navarre tvrdí, že ak výrobok obsahuje viac ako päť zložiek, je pravdepodobne ultra-spracovaný. 

Táto kategória zahŕňa spracované mäso, ako napríklad klobásy, raňajkové cereálie alebo cereálne tyčinky, instantné polievky, sladké šumivé nápoje, kuracie nugetky, koláče, čokolády, zmrzlinu, masovo produkovaný chlieb, hotové jedlá, ako napríklad mrazená pizza či kokteily určené na náhradu stravy.

potraviny
Čo všetko patrí k ultra spracovaným potravinám. Zdroj: unsplash.com

Aké zlé boli zistenia?

Prvá štúdia, ktorú uskutočnila Univerzita v Navarre v Španielsku, sledovala 19 899 ľudí počas desiatich rokov, pričom každý druhý rok hodnotila ich stravu. Počas štúdie umrelo 335 ľudí. Na každých 10 úmrtí u tých, ktorí jedli ultra spracované potraviny najmenej, pripadá 16 úmrtí tých, ktorí jedli takto spracované potraviny najviac, teda viac ako štyri porcie denne.

Druhá štúdia, ktorú uskutočnila Parížska univerzita, sledovala 105 105 ľudí počas piatich rokov, pričom stravu im hodnotila dvakrát do roka. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli viac ultra spracovaného jedla, mali horšie zdravotné problémy so srdcom. „Rýchly nárast ultra spracovaných potravín môže v nasledujúcich desaťročiach spôsobiť značný nárast kardiovaskulárnych ochorení,“ tvrdí doktorka Mathilde Touvier z Parížskej univerzity.

Poškodzujú tieto potraviny naše zdravie?

„Dôkazy sa hromadia,“ povedala doktorka Touvier, pričom poukázala na zvyšujúci sa počet nezávislých štúdií. Profesorka Bes-Rastrollo tvrdí, že je „veľmi isté,“ že ultra spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. V minulom roku sa vytvorilo ich prepojenie so zvýšeným rizikom rakoviny.

potraviny
Medzi ultra spracované potraviny patrí aj masovo produkovaný chlieb. Zdroj: unsplash.com

Štúdie si všimli vzťah medzi vysoko spracovanými potravinami a zlým zdravotným stavom. Nedokážu však jednoznačne dokázať, že jeden spôsobuje druhý. Faktom je napríklad aj to, že tí, ktorí jedli najviac ultra-spracovaných potravín mali najčastejšie aj iné nezdravé zvyky, ako napríklad fajčenie.

Ultra spracované potraviny nás nútia jesť viac

Prvé pokusy s ultra spracovanými potravinami ukázali, že toto jedlo viedlo ľudí k jedeniu viac. Automaticky teda aj priberali na váhe. Výskumníci z Národného inštitútu zdravia v Spojených štátoch amerických monitorovali každý kúsok jedla, ktorý dobrovoľníci za mesiac zjedli. Keď im dali ultra spracované potraviny, skonzumovali o 500 kalórií na deň viac, než keď dostávali nespracované jedlo.

Existuje nejaká užitočná rada?

Zatiaľ čo je termín ultra spracované potraviny celkom nový, zdravotné rady sú klasické a známe. Treba jesť veľa nespracovaných potravín, ako ovocie, zelenina, ryby, orechy, semená, fazuľa, šošovica a celozrnné potraviny,“ radí Victoria Taylor, dietologička v British Heart Foundation. „Správna diéta, pravidelné cvičenie a nefajčenie sú pre zdravý stav srdca a obehového systému veľmi účinné.“

zelenina
Mali by sme jesť viac vôbec alebo málo spracovaných potravín. Zdroj: unsplash.com/Sylvia Zhou

Podľa profesorky Bes-Rastrollo, by sa mali vzhľadom na závažnosť faktov zvážiť opatrenia, ako napríklad daňové a marketingové obmedzenia pre ultra spracované potraviny.

Sú ultra spracované potraviny nezmysel?

Aj na túto tému existuje určite veľa kritikov. „Tiež nie je zrejmé, prečo sa saláma považuje za ultra spracovanú, ale syr, ktorý často vyžaduje podstatne viac krokov spracovania a prísad, nie. Klasifikácia kombinuje širokú škálu potravín s veľmi rozdielnymi potenciálnymi vplyvmi na zdravie, ktoré obmedzujú jeho užitočnosť ako základ pre odporúčania,“ tvrdí doktor Gunter Kuhnle, odborník na výživu a zdravie na Univerzite v Readingu.

Zdroj: bbc.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií