Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Otvárate si vlastnú kaviareň? Na toto by ste mali myslieť!

Ľudí s podnikateľskými ambíciami je stále viac, originálnych nápadov nie je totiž nikdy dosť. Pokiaľ aj vy premýšľate, že by ste si splnili svoj dlhoročný sen a máte v pláne otvoriť vlastnú kaviareň, rozhodne by ste nemali podceniť tieto náležitosti.

Výber perspektívnej lokality

Často sa hovorí, že výber správneho miesta je polovicou úspechu. Je samozrejmé, že pokiaľ si vlastnú kaviareň umiestnite do nenápadnej uličky, o ktorej málokto vie alebo niekam do slabo frekventovanej dedinky, môže to byť romantické, no o to viac budete musieť investovať do reklamy a správnej propagácie, aby sa vedomosť o nej dostala medzi ľudí. Preto je vo všeobecnosti oveľa lepšie vyberať také miesta, kde sa denne “premelie” množstvo ľudí, vďaka čomu je vyššia pravdepodobnosť, že si vás všimnú a navštívia. 

Interiér predáva

Ďalším veľmi dôležitým faktorom je prvý dojem, ktorý zákazník nadobudne vo chvíli, keď prekročí prah podniku. Ľudia sa radi vracajú tam, kde sa cítia dobre, kde je milý a prívetivý personál a príjemná atmosféra. A tá sa dá dosiahnuť okrem už spomínaného ľudského faktora aj citlivo vyriešeným vybavením interiéru.

Alfou a omegou v rámci každej gastro prevádzky sú vhodne zvolené stoly a sedenie. To by malo byť pohodlné, funkčné a vkusné. Výber je naozaj široký a závisí len od vás, akým spôsobom sa interiér svojej kaviarne rozhodnete poňať. Dobrým nápadom je zvoliť si neutrálne základné kusy nábytku, ktoré následne doladíte doplnkami a svietidlami. Práve tieto prvky vedia v priestore urobiť naozaj veľa a dodajú mu ten správny šmrnc.

Zdroj: ajprodukty.sk

Vybavte si funkčné skladovacie priestory

Nezanedbateľnou súčasťou podniku sú aj skladové priestory, prípadne kuchyňa.  Avšak vybrať to najvhodnejšie skladové riešenie je kapitola sama o sebe. Takéto priestory by mali predovšetkým spĺňať nároky na dostatok úložného priestoru potrebného na uskladnenie všetkých zásob. A nakoľko vieme, že máloktorá prevádzka má k dispozícii veľkorysé plochy voľného miesta, využiť treba každý jeden centimeter. V tom sú mimoriadne nápomocné policové regály a skrine, ktoré viete dokonale prispôsobiť vlastným potrebám.

Povolenie od hygieny

Zrejme najväčším strašiakom každého začínajúceho podnikateľa je práve hygiena. Vybavovanie povolení a následné splnenie prísnych požiadaviek úradov býva neraz zdĺhavým a komplikovaným procesom. V tomto ohľade je dôležité povolenie od regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Okrem toho musíte mať ako majiteľ či prevádzkar aj Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Získaniu tohto osvedčenia predchádza absolvovanie kurzu a skúšky odbornej spôsobilosti. 

Zdroj: ajprodukty.sk

Okrem toho je nevyhnutné mať adekvátne upravené priestory skladu i WC. Hygienické štandardy však musí spĺňať nielen prevádzka, ale jej zamestnanci. Táto problematika je veľmi široká, preto by si ju každý začínajúci podnikateľ mal naštudovať v rámci príslušnej vyhlášky (Vyhláška 533/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania), aby sa tak vyhol zbytočným komplikáciám.  

Kvalitný produkt

Do kaviarne, kde by vás obsluhoval neskúsený a nevyškolený personál, prípadne by tu ponúkali nekvalitnú kávu a obschnuté zákusky, by ste sa zrejme nevrátili. A na to treba jednoznačne myslieť tiež. Nebojte sa investovať o čosi viac do produktov, ktorými sa rozhodnete svojich zákazníkov osloviť. Ľudia dnes kvalitu vyhľadávajú a vedia ju aj patrične oceniť. Preto, ak ich presvedčíte o tom, že viete, čo predávate, verte, že sa k vám budú radi a často vracať.

káva

Zdroj: unsplash.com

Zdroj: ajprodukty.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií